Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
YORUM YAZILAN YAZI
umut sengul
24/08/2009 : 20:19:51 Duygusal Zeka Nedir?
Zeka gelişimi düzeyi göstergesi olarak tanımlayabileceğimiz IQ (Intelligence Quotient)’nun, bir insanın hayatı boyunca gösterdiği başarıların temel nedeni olarak görüldüğü dönemlerin üzerinden uzun zaman geçti. Bugünün dinamik ve değişken dünyasında, duygusal zekaya (Emotional Quotient-EQ) sahip değilseniz, yapbozun parçaları tamamlanmıyor. İletişim becerisi ve ilişki ağı gibi unsurların rekabette önemli birer avantaj haline gelmesi de EQ’nun hayattaki vazgeçilmez rolünü giderek güçlendiriyor.
Temelleri 80’li yılların başında İsrailli psikolog Dr. Reuven Bar-On tarafından atılan EQ kavramının günümüzde en çok kabul gören tanımı ı 1995’te Amerikalı psikolog Daniel Goleman tarafından yapıldı. Goleman’ın kaleme aldığı “Duygusal Zeka” isimli kitapta, söz konusu kavramın tanımı şöyle yapılmıştı: EQ, “kişinin kendi duygularını anlaması, diğerlerininkine empati beslemesi ve bunları yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilme yetisi.” Goleman’a göre, beynin düşünen kısmı, duygusal parçasından besleniyor. Ve kişinin gerek iş, gerek özel hayatında başarılı ve mutlu olabilmesinin yolu EQ becerilerinden geçiyor.
Bu saptamadan sonra, yapılan birçok bilimsel araştırma da aynı sonuca ulaştı: Duygularını iyi oku**** onları kontrol edebilen, başkalarınınkileri de anlayabilen, kısacası “yüksek duygusal kapasiteye sahip” insanlar, hayatın her alanında daha avantajlı! Yüksek EQ, bireyleri daha mutlu ve üretken kılıyor. Kısacası, bu çalışmadan sonra literatüre giren EQ kavramı, ilk dönemlerde popüler bir konu olarak ön plana çıksa da bugün hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.
Kaynak: KobiFinans 23. Sayı
SON 5 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
knsderin
30/11/2018 : 11:42:57 Kişinin belirli bir olgunluk seviyesine ulaşması kısaca.
perkusyon
05/05/2012 : 19:45:52 Duygusal zeka bana göre anlamaya çalışmak, sorgulamak ve görmektir. Naçizhane görüşüm. Paylaşım için emeğine sağlık.
VSL
29/04/2012 : 00:37:29 Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş, defalarca okudum yazıyı, çünkü 40 yaşımdan sonra kazandığımı düşündüğüm şeyleri, izah etmekte çok zorlanıyordum, kendi duygularım + başkalarının duyguları bunları iyi algılamak ve yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleme yetisi, bu tarif mükemmel bence sahip olduğum bu yetileri hiç bir şekilde ne olduğunu ifade edemiyor,kazandığım tecrübeler diye geçiştiriyordum şimdi bilimsel olarak da neyi ifade ettiğini öğrenmiş oldum Duygusal Zeka imiş :-) emeğinize sağlık teşekkürler.
fatihler
28/04/2012 : 15:35:55 Bu yüzdendir ki dünyada başarılı olmuş insanların yüzde 90 ı 40 ile 60 yaş arasındadır bu yüzdenin çoğunluğu ise 50-60 yaş arasındadır.
akinselcuk
02/09/2009 : 18:39:21 Zeka, temelde beyin içi iletişiminin diğerlerinden daha hızlı olması demek. Bu durumda gençler yaşlılardan daha zekidir diyebiliriz. Bir parça evet ama tamamen değil.
Çünkü hızlıca gerçekleşen bu ileşimimin ulaştığı bilgi miktarıda zeknın işlevselliği olacak. Genç dimağda yeterli bilgi depolanmamışsa sonuç hayata geçemiyor.
Bu durumda zeka içine bolca bilgi depolamayı başarmış diğerlerinden hızlı çalışan beyindedir.
Zekasını ortaya koyabilmek bu yüzden en iyi 20 - 35 yaşları arasındaki sağlığına özen göstermiş insanlarda olmaktadır.
50 yaşına gelen çok tecrübeli bir insan artık yeterince zeki değildir. Fakat ezberlediği şeyler ve muhakeme yeteneği kendinden iki kat hızlı çalışan bir beyni alt edebilir.
Saygılarımla.
0.84 saniye. 15:15:36, 24 Kasım 2024, Pazar
Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.