Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
YORUM YAZILAN YAZI
Akın Arslan
01/08/2001 : 10:02:58 Merhaba,
Yaklaşık bir aylık bir ayrılıktan sonra yeniden beraberiz. Umarım internetteki bu sanal ortamda düşünce ve fikirlerin anlam kazandığı, zengin içerikli paylaşımların gerçekleştirilebildiği platformlara öncülük yapabiliriz.
Düşünmek, hayal etmek, tartışmak ve bilgi üretmek zorundayız. Gelecekteki farklı yaratacak olan unsur "bilgi üretimi" olacaktır.
Kaynaklar için teşekkürler, yalnız makalelerin full-textlerine şu haliyle ulaşmak mümkün görünmüyor. Nereden, nasıl ulaşabiliriz?
Ayrıca forumda tartıştığımız konularla ilgili makalelere ulaşabileceğimiz bir platformu oluşturmak için çalışmalara başlamakta fayda olduğu görünüyor.
Yani hemen ilgili makalelere de internet aracılığı ile ulaşabilelim.
Selamlar
MOE
Akın Arslan
25/08/2001 : 09:58:29 Merhaba,
Dünyanın geleceğine yön veren bazı guruların fultext makalerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Bu gurular ile makalerinin adları şöyle;
Scott Adams The View from a Cubicle
James E. Austin Principles for Partnership
The Invisible Side of Leadership Warren Bennis The Leadership Advantage The Secrets of Great Groups
William Bridges Leading Transition: A New Model for Change
John Seely Brown Sustaining the Ecology of Knowledge
James Champy The Residue of Leadership: Why Ambition Matters
Ram Charan How to Lower the Risk in CEO Succession
Jim Collins Aligning Action and Values
Clayton M. Christensen Assessing Your Organization's Innovation Capabilities
Max De Pree Creative Leadership The Leader's Legacy
Peter F. Drucker Managing Knowledge Means Managing Oneself The New Pluralism Civilizing the City The Shape of Things to Come
Doris Kearns Goodwin Lessons of Presidential Leadership
Stephen Jay Gould The Spice of Life
Andrew S. Grove Managing Segment Zero
Gary Hamel Innovation: The New Route to New Wealth
Charles Handy The Search for Meaning
Sally Helgesen Women and the New Economy
Regina Herzlinger Full Disclosure
Dee Hock The Art of Chaordic Leadership
Rosabeth Moss Kanter The Enduring Skills of Change Leaders
Jon R. Katzenbach Making Teams Work at the Top
Herb Kelleher A Culture of Commitment
Robert Knowling Why Vision Matters
Randy Komisar The Business Case for Passion
Joel Kotkin The Global Power of Tribes
John P. Kotter Winning at Change
David M. Lawrence, MD Maintaining a Mission: Lessons from the Marketplace
Henry Mintzberg Managing Quietly
Susan Mitchell Leading Transition: A New Model for Change
Jeffrey Pfeffer The Real Keys to High Performance
C. William Pollard Mission as an Organizing Principle
Anita Roddick Leader as Social Advocate: Building the Business by Building Community
Harriet Rubin The New Merchants of Light
Harvey Seifter The Conductor-less Orchestra
Peter M. Senge The Practice of Innovation The Ecology of Leadership
Douglas K. Smith Better than Plan: Managing Beyond the Budget
Noel M. Tichy The Growth Imperative The Mark of a Winner
Margaret Wheatley Innovation Means Relying on Everyone's Creativity When Complex Systems Fail: New Roles for Leaders Goodbye, Command and Control
Güzel Günlere,
Akın Arslan
Akın Arslan
20/08/2001 : 01:19:08 Merhaba,
Geleceğin organizasyonları konusunda birtakım raporlara erişmek, dünyada bu konuda neler yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizlere silikon vadisi kökenli bir enstitüyü öneririm.
"Geleceğin organizasyonları"ndan bahsetmek beni heyecanlandırıyor. Belki de içimdeki bu heyecan bilinmeyen yarınlarda birtakım şeyleri tanımlaya çalışmanın hayallerle dolu benliğimde yarattığı bir yansıma.
Öğrencilerime "tahmin yöntemleri" dersini anlatırken de benzer durumlarla karşılaşmıyor değilim. Teorileri mutlaka günümüze indirmek somut birtakım olaylara yerleştirip geleceğe yönelik modellemek,, ve sonuçarını zaman içinde aşama aşama izlemekten büyük zevk alıyorum.
Şimdi sizlerle tanımladığım geleceğin organizasyonlarının oluşmasına zemin hazırlayacak bazı temel ögelerden bahsetmek ve bunların geçmiş ile gelecekteki yapılarını ilişkilendirmek istiyorum.
Gelecekteki organizasyonların yapısı aşağıdaki dört temel faktörün zamana bağlı olarak nasıl değişeceğine bağlı olacaktır. Teknololojinin, insan davranışı ve tepkilerinin zaman içindeki değişimi ve örgütleri etkileme ve değiştirme baskısı, yarınların organizasyonlarının dinamik olması gereken yapısına yön verecektir.
Bu faktörler:
1. Pazar ve Müşteri 2. Haberleşme ve İletişim 3. Çalışanların Beklentileri 4. Teknolojik yenilenme
PAZAR VE MÜŞTERİ,
Geçmişte olduğu gibi gelecekte de zaman içinde insanların tüketim davranışları çok büyük değişiklikler gösterecektir. Bunlardan birisi 1960'lı yılarda ABD'de çılgınca yayılmaya başlayan 80'li yıllarda egemenliğini ilan eden hipermarket devrinin 2010'lu yıllarda hayata veda edeceğidir. Türkiye'de çok yaygın olmamakla birlikte ABD'de Compaq internetten bir günde bir milyon dolarlık satış gerçekleştirmektedir. 2005 yılında internet üzerinden gerçekleştirilen ticaretin büyüklüğünün dünyada trilyon dolarları geçeceği beklenmektedir.
Küreselleşme baskısı kapalı ekonomileri zorlamaktadır. Eğer üretim yapıyorsanız rekabet edebilecek bütün şartları taşımalısınız. Taşımazsanız silineceksiniz.
Bence gelecekteki onbeş yılda dünyaya hükmedecek olan güç haberleşme ve iletişimdir. Dünyada teknoparklara olaran yoğun yatırım, önümüzdeki on yılda bu konuda reel anlamda büyük bir patlama yaşatacak, bu durum nefes aldığımız ortamı dahi değiştirecektir. Haberleşmede kısıt ortadan kalkacak, her türlü iletişim ve haberleşme, bütün duyulara hükmedebilecek bir şekilde "user-friendly"(her seviyedeki kullanıcının rahat olarak kullanabileceği bir şekilde tasarlanmış) yaklaşımlar ile insanlığın hizmetine girecektir. Temel diller için insanların haberleşmesinde dil sorunu dahi ortadan kalkabilecektir.
Yarın gelceğe hükmetmek isteyen ülkeler çok yoğun bir şekilde insana ve yüksek teknolojiye yatırım yapmaktadırlar. Bu konulara yönelik ayrıntılı tartışmalarımızı aşağıdaki forum konularından takip edebilirsiniz.
Yine çok onemli bir konuda çok geniş kaynaklarla bir yazı yazmışsın. Bununla ilgili geniş yazacağım.
Selamlar
MOE
Akın Arslan
03/08/2001 : 09:44:36 Merhaba,
Dünyanın bilgi yönetimi konusundaki en önemli portalı olan http://www.brint.com un kurucusu ve başkanı Dr. Yogesh Malhotra'nın (University of Pittsburgh ) , Information Resources Management adlı derginin Ocak-Mart 2000 sayısında yayınlaşmış olan "Knowledge Management & New Organization Forms: A Framework for Business Model Innovation" adlı makalesini okumanızı tavsiye ediyorum.
Dr. Yogesh, bu makale ile bizim tartışmak istediğimiz geleceğin organizasyonlarının nasıl bir yapıda olması gerektiği ve bilgi yönetiminin etkinleştirilmesinin araçlarını çok açık bir şekilde tanımlıyor.
Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.