Şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesinde ve kar başarısının sürekliliğinde, yeni pazarlar bulması veya yaratması önemli bir unsurdur... Özellikle, iç pazarın doygunluğa ulaştığı, rekabetin arttığı dönemlerde, dış pazarlar, şirketler için yeni bir açılım yaratır. Ancak dış pazarlara açılım ve uluslararası bir oyuncu olma kararı, bir şirketi yüksek başarıya taşıyabileceği gibi, kapanmasına kadar devam eden negatif bir süreci de tetikleyebilecek, kritik bir risk yaratabilir. Bu sürecin doğru strateji ile yürütülmesi gerekir.
İhracat: Şirketler için dolaylı ve doğrudan uygulanabilen ihracat dış pazara açılımda en çok kullanılan modeldir. Dolaylı ihracat, riski ve maliyeti düşük yapısı ile çoğunlukla dış pazara yeni açılan şirketler tarafından tercih edilir. Doğrudan, şirket tarafından gerçekleştirilen ihracat ise 3 farklı yapıda uygulanabiliyor.
* Şirket içinde bir departman kurularak tüm çalışmaların yürütülmesi,
* Şirket tarafından yurtdışı ofisi kurulması ve çalışmaların merkeze bağlı şekilde yürütülmesi,
* Belirli dönemlerde dış pazarlarda satış bağlantısı yapacak aracı kurum veya kişiler ile anlaşması.
Lisans verme: Lisans verme işlemi, lisans veren şirketin yurt dışında bağlantıya geçtiği şirkete, bir üretim sürecini, markayı, patenti veya teknik bilgi kullanımını, belli bir bedel karşılığı sağlaması şeklinde ifade ediliyor. Lisansı satın alan şirket böylece, tanınmış bir markayı, herhangi bir ek maliyete katlanmadan elde edebilmiş oluyor. Bu modelin lisansı veren şirket için en büyük avantajı, dış pazara fazla çaba harcamadan ve düşük maliyetle girebilmesidir. Ancak göz ardı edilmemesi gereken konu ise lisansı alan şirketin ileride rakip olabileceğidir. Bu nedenle, gerçekleştirilen sözleşmeler detaylı ve lisans veren şirketin haklarını koruyan özelliklere sahip, uzman denetiminde hazırlanmalıdır.
Ortak girişimde bulunma: Şirketin dış pazara sunmak istediği ürünün, pazardaki yerel bir şirket ile ortaklık yolu ile üretimini kapsar. Bu durumda “birlikte girişim” (joint-venture) modeli söz konusu olacaktır. Ortaklı süreci de gerek iletişiminde gerekse hukuki kapsamları açısından dikkatle yönetilmesi gereken bir süreçtir. Özellikle kritik dönem ve konularda yaşanabilecek aksaklıklar, ortaklıkların bozulmasına veya yatırımların yok olmasına neden olabilir.
Doğrudan dış ülkelere yatırımda bulunma: Dış pazara açılım modelleri içerisinde en maliyetli ve emek gerektiren bu modelde, AR-GE, pazar araştırması, analiz, üretim gibi tüm yatırım bileşenlerinin, şirketin özkaynakları ve sermayesi ile karşılanması söz konusudur. Özellikle büyük yatırımların söz konusu olabileceği durumlarda, yatırım öncesinde yapılacak bilgi edinme ve değerlendirme çalışmaları büyük önem taşır.
Kaynak: Kobifinans