Neden Yerli Otomobil Üretemiyoruz? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Neden Yerli Otomobil Üretemiyoruz?
 1 


masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
13/11/2013 :  00:44:50 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Elin Pakistanlısı, İranlısı çatır çatır araba üretip yurtdışına pazarlarken biz hep o "pazarlanan" ülke konumunda kalıyoruz. nedendir? işgücü pahalı desen elin yabancısı neden burada otomobil fabrikası açsın? maddiyat desen o da yalan. Ben bir türlü çözemedim bu olayın sebebini. Öncelikle motor üretiminden bahsediliyor ve içten yanmalı motor üretemediğimiz gibi bir görüş hakim ki bu yanlış. otomobil değil ama ticari vasıta motoru sıfırdan tasarlanıp üretiliyor Türkiye’de.
Farı Hella’dan, şanzımanı zf, getrag veya aisin, gösterge tablonu vdo’dan almak dururken bunların tamamını kendimiz üretirsek en azından ilk etapta işin içinden çıkamayız. bu arada saydığım yan sanayi firmalarının çoğunun Türkiye’de üretim yaptığını hatırlatmalıyım.
"O zaman ne yapalım?" diye soranlar için Güney Korelileri örnek gösterebilirim. adamlar zamanında eski Opel modellerini Daewoo logosuyla satıyorlardı. geliştirme maliyeti süper düşük, fiyatı uygun ve silik araçlardı ama başka işlerle uğraşan holdinglerinden birisini otomobil üreticisi sıfatıyla dünyaya tanıtmayı bildiler ki zamanla para kazandıkça geldikleri durumu hayretler içerisinde izliyoruz.
Türkiye'deki büyük holdingler otomotiv sektöründe dünya liderleriyle ortaktırlar. buna ford otosan, tofaşgibi örnekler verebiliriz. bir bilinen gerçek de yabancı otomotiv sektörünün türk otomobiline karşı olduğudur. çünkü hiçbiri Türkiye'de elde ettikleri pazarın bölüşülmesini istemez. Sonuçta Türkiye, işçiliğin ucuz olduğu, siyaset ve dış ilişki olarak erişimi kolay ve yabancı yatırımcıya kolaylık sağlayan bir ülkedir. bu da gayet kolay anlaşılabilen bir şeydir.
Yıllardır, Almanya'nın Bmw,Mercedes,Audi,Opel,porsche ve Wolkswagen'ine... Fransa'nın dandik araçları Citroen,Renault ve Peugeot'suna... İtalya'nın Alfa Romeo, Ferrari,Lamborghini ve Fiat'ına... isveç'in volvo'suna(gerçi şimdi çin'li oldu)... japonya'nın nissan, mazda, honda ve toyota'sına. güney kore'nin hyundai'sine... küçümsenen hindistan'ın tata'sına... önemsenmeyen geri kalmış denen iran'ın samand'ına... amerika'nın ford,chrysler ve chevrolet'sine...kötü mal üretiyor diye yaftalanan çin'in bile chery marka otomobillerine biniliyorsa ve bu markalar bu ülkede satış yapabiliyorsa oturupta düşünmek lazım....
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
konyahooligans
Yeni Üye

Toplam 32 yazı
13/11/2013 :  10:18:13 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
abi bence bunu şu an Ülkemizde isim yapmış bazı aileler üretirmiyor engel oluyorlar diye düşünüyorum. burada diğer markaların montajını yapıyor üretiyorlar pazarlıyorlar haliyle pazarlarından azda olsa pazar payından pay alacak. O babayiğitler bu ülkede var fakat harcanırım diye korkuyor bence.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Muhasebe
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
13/11/2013 :  15:53:18  Alıntı
Önemli olan Türk Markasıyla bir araç üretebilmek Ülkemiz zaten birkaç firmanın üretim üssü durumunda Teknolojik olarak yeterli olduğumuzu düşünüyorum

bmw ya da volkswagen niçin bir “alman” arabasıdır? ya da renault niçin fransız’dır? çünkü ar-ge’si almanya’da, fransa’da yapılmıştır. patronlar ağırlıklı olarak alman ya da fransız’dır. devletin örtülü bir himayesi vardır. en önemlisi, kararlarda yerli (ulusal) gruplar ve ülkenin ekonomi politik şemsiyesi hâkimdir.

Arabanın parçalarının içeride ya da dışarıda yapılması günümüzün küresel dünyasında önemli değildir. ama ürünün niteliği, üretim ve satış politikaları ya da finansal durumun kararları “yerli unsurlar” tarafından verilmelidir.

Bu nedenle Wolkswagen bir Alman, Renault da bir Fransız arabasıdır. Bütün bunların oluşabilmesi için o ülkenin milli stratejisinin bulunması gerekir.

Türk yan sanayisi özellikle araç gövde ve görünüm yüzeylerinin hepsinin tasarımını ve üretimini yapabilmektedir. Sıcak şekillendirme parçalarının tasarımı ve üretimi de yapılabilmektedir.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
Grozny
Üye

Toplam 118 yazı
13/11/2013 :  18:32:04  Alıntı


Ülkemizin önde gelen sermaye sahipleri bunu bir şekilde engelliyor fakat devletimiz bu konuda özellikle iç pazarda koruyucu politikalar güderek yerli araç için yerli yatırımcıyı ciddi teşvik etmelidir.
Aklıma Nuri Demirağ geldi bizim şuanda ithal ettiğimiz bir çok ürünü daha kaliteli ve ekonomik olarak üretebilecek gücümüzün olduğuna inanıyorum sadece birazcık kenetlenmemiz lazım.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
13/11/2013 :  18:57:12  Alıntı
Ülkemizin büyük sermaye sahiplerinin bazılarının bilindiği üzere Dünya otomotiv devleriyle ortaklıkları var ve bu ortaklıklardan büyük paralar kazanıyorlar. Zaten otomotiv sektörüne baktığınızda %100 yerli üretim otomobil yok Önemli olan kendi ürettiğiniz aracınıza Türk markası koyabilmek Uzakdoğulular bu işi çok iyi yapıyorlar.
Bütün gelişmiş ülkeler (almanya, fransa, ingiltere, amerika, japonya, kore vs) bir şekilde kendi otomobillerini üretiyor. Bir nevi gelişmiş ülke olmanın kriteri oldu otomobil üretimi. Biz şuan sadece ameleliğini yapar durumdayız. Olaya sadece otomobil olarak bakmamak gerekir Fakat otomobil dünyayı değiştiren bir makinedir.

iran bile ürettiği kıytırık arabalarını ihraç ederken, türkiye'nin onca yıllık emek ve birikimleriyle üreteceği araba peynir ekmek gibi satar.ama zor. neden zor
bir kere otomobil konusunda;
fransa, amerika, japonya hatta kuzey kore gibi ülkelerin, ucuz üretim taşeronu olmuşuz. Taşeronlar yerli üretimle beleş kazançlarından olmak istemezler.
üstelik bunun dışında ithalatçı taşeron firmalarda var. bi beleş kazanç kapısı da orda.
topal karıncaya sormuşlar "nereye böyle?" cevaplamış "hicaz'a gidiyorum."
gülmüşler "bu halinle mi hicaz'a varacaksın?"
o aldırmamış... "varamasam bile, o yolda öldü derler" demiş. Oyomobilde Türk Markası oluşturmakta buna benziyor
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
comandante1453
Üye

Toplam 223 yazı
13/11/2013 :  19:55:36  Alıntı
Ben büyük firmaların özellikle bu konuya karşı olduğunu düşünmüyorum.Bu tip komplo teorileri kolayımıza geldiği için ilk başvurduğumuz yol oluyor malesef.

Fakat bu tip firmaların ticari olarak kendilerine rakip istemeyeceklerinide biliyorum.Bu her sektörde yok mu?

Tr nin otomobil üretecek gücü ve bunu sağlayacak yerli sermayeside var bence.Ben hala üretememiş olmanın sebebini bu sermayenin kolay para hırsına bağlıyorum.

Zaten ortaya para koyan dış yatırımcı (Ford vb) var,elinde Tr gibi gelişen bir pazar var.Neden daha fazla risk alıp kendi markasını üretsin ki?

Tr nin bu konuda öne geçebilmesi için inovatif girişimlerde bulunması gerekir.Herkesin ürettiğinin aynısını üretirse çok büyük bir pazara ufak bir rakip olarak giriş yapmış olur.

Fransız hükümetinin Renault a elektirikli araçlar konusunda 3 milyar euro destek vermesinin birçok sebebi var.

Düşünsenize sadece devlet alsa bu araçları petrolden ne kadar tasarruf edilir.Bu sadece benim aklıma gelen ilk fayda.

Bizim devletimizinde bu tip bir işe şu kadar destek gibi yola çıkarsa elbet bu işi yapacak birileri çıkacaktır.




Yerleşim : Türkiye / İstanbul
sessiz01
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
15/11/2013 :  00:18:48 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Türkiye' de ilk yerli plotter üretimi için kosgeb den destek almış bir firmayız. Belki araba üretmiyoruz ama kendi alanımızda yazılım ve makine parçalarının kalıpları hersey dahil türk yapımı bir plotter olacak sıgn 2013 fuarına yetiştirmeye çalıştık fakat olmadı kısmetse 3 ay sonra piyasaya süreceğiz. Reklam sektörü ve Türkiye için çok büyük bir atılım olacak.
Saygılarımla

Yerleşim : Türkiye / Antalya  |  Meslek : Mühendis
kymk
Üye

Toplam 187 yazı
15/11/2013 :  17:34:09 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Admin hayırdır yorumları neden sildin.
Sıkıntı mi var
www.kayelajans.com
www.sifa24.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
15/11/2013 :  19:03:09  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - fdsimsek
içten yanmalı motor kullanan bir aracı imal etmek artık saçma
zor demiyorum saçma diyorum ayrıca imal edilecek motorlar hiçbir zaman yukarıda bahsi geçen markaları yakalayamaz bunun için yeterli tecrübe ve bilgiyi edinmek araştırma gelistirme asırlar alır (makine imalatçısı arkadaşlar neden bahsettiğimi iyi anlamışlardır)

özetle o hayali çöpe atın zira o motorlar da artık bir çöp
en zekice hareket elektrikli yada diğer alternatif enerjili araçlara yönelmektir daha taze daha yolun başında ve geleceği olan budur
hoş o'nda da aynı kapıya çıkıyor yollar ama olsun

büyük yatırımlar büyük bilgi ve en önemlisi kafayı bu işe takmış yetenekli beyinler :)

coğrafyamız gereği mucit çıkaramıyormuşuz bir bakanımız geçen öyle dedi enteresan!!


Mesele bu işe bir yerinden Türk markasıyla dahil olabilmek. İster Elektrikli yada alternatif enerjili araçlar farketmez.

Mesele sadece motorsa Güney Korelilerin yaptığı gibi çeşitli stratejilerle kısa dönem adına bu aşılabilir

Eğer Ülkemiz Tofaşın Fordun Türkiyede üretimlerinden Teknolojik Bilgi birikimi edinmediyse o üretimler hep bizim zararımıza olmuştur demektir.

Ülkemizde Üretim yapan yabancı sermaye sadece ülkemize döviz kazandırmamalı Sahib olduğu Teknolojik bilimsel bilgiyide ülkemize getirerek Ülkemizde nitelikli işgücünün yetişmesinide sağlamalı Biz eğer onca yıldır bu firmaların üretimini ülkemizde yaptırdığımız halde yeterli tecrübeyi bilgiyi edinemediğimizi söylüyorsak suç birazda bizdedir.

"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
19/11/2013 :  13:35:00  Alıntı
'TÜRK' markaları. aklıma bir şey geldi de neden bmc veya otokar yerli 'binek' model üretmiyorki? BMC'nin bilgi birikimi zaten var. otomotivde Türkiye'de bir sürü ilki başarmış bir firma.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
23/11/2013 :  00:18:13  Alıntı
eğer içten yanmalı motor üretemiyorsak Yeni sistem elektrikli ve yeşil enerji ile çalışan motorları nasıl üretip tasarlıyacağız
Yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışmak gibi birşey bu alfabe öğrenmeden yazmaya çalışmak gibi birşey

Akaryakıt olarak petrol kullanıldığı sürece içten yanmalı motorların modası geçmez enazından kısa vadede
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
23/11/2013 :  20:17:38  Alıntı
Hibrid motor üreten firmalara şöyle bir göz attım Üretim ve tasarımda yine içten yanmalı motor üreticisi olan araç üreticileri at başı gidiyor

Honda ,Toyota,Peugeot, Renault ,Fiat gibi firmalar içten yanmalı motor üretimindeki deneyimlerini ve bilgi birikimlerini hibrit araç üretimindede sergiliyorlar . Eğer konuyla alakalı daha çok bilgilendirebileceğin birşey varsa paylaşırsan seviniriz.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
tarikay
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
25/11/2013 :  17:56:45  Alıntı
Merhaba

1990 ve 1994 yıllarında Ford Otosan kalıphanesinde 4 yıl çalıştım.2 yılda Ford Escort kalıplarını yaptık.(120 kişi + yardımcı sanayi kalıphanelerin desteği ile yüzlerce kalıp yaptık.100 milyon dolar para gitti.) Sektörün dışındakiler bu işler kolay geliyor.Önce prototip yapacaksın bu büyük para.Sonra bunu frankfurt oto fuarinda müşteriye göstereceksin.Beyenilirse 2 yıl içinde seri imalata hazırlıyacaksın.Koskoca Saab battı.Koca volvo battı çinliler satın aldı.Bu işler öyle kolay değil.Gazla olmuyor maalesef :)

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
25/11/2013 :  18:21:21  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tarikay
Merhaba

1990 ve 1994 yıllarında Ford Otosan kalıphanesinde 4 yıl çalıştım.2 yılda Ford Escort kalıplarını yaptık.(120 kişi + yardımcı sanayi kalıphanelerin desteği ile yüzlerce kalıp yaptık.100 milyon dolar para gitti.) Sektörün dışındakiler bu işler kolay geliyor.Önce prototip yapacaksın bu büyük para.Sonra bunu frankfurt oto fuarinda müşteriye göstereceksin.Beyenilirse 2 yıl içinde seri imalata hazırlıyacaksın.Koskoca Saab battı.Koca volvo battı çinliler satın aldı.Bu işler öyle kolay değil.Gazla olmuyor maalesef :)


Volvo ve Saab firmalarının neden battığı iyi araştırılmalı Batmalarının nedeni rekabete yenilme veya tercih edilememe değildir Yönetim ve konumlandırma hatasıdır.

Saab 92’den sonra çok sayıda model geliştirdi. Ürünler sağlamlık ve güvenilirlikleriyle tanınır oldular." Ancak burada bir sıkıntı vardı, çünkü sağlamlık ve güvenilirliğe güven yapan başka bir marka daha vardı, ve aynı zamanda bu marka sadece ve sadece otomobil üretimi yapmasıyla akla geliyordu; "Volvo "

Zira sizinle aynı kulvarda yer alan, en büyük ticari ve milli rakibizinle aynı arabayı, aynı söylemle, aynı kişilere satmaya çalışırsanız, geleceğiniz noktanın iflastan başka bir yer olması kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Ne Volvo ne SAAB tasarıma pek bir önem vermez. Oysa ki, SAAB için bu konum biçilmiş bir kaftandı, uçak üreticisi olmanın getirdiği estetik imajı otomobillerine yansıtabilse, kesinlikle Volvo’dan farklılaşmayı başarabilecekti.

Volvo’nun ise güvenlik konumu aynı zamanlı lüks sınıfına da girmesine sebep olmuştu. Oysa ki, hem sağlam hem de uygun fiyatlı araç segmenti hala daha dünyada yeri doldurulamamış bir sınıftır. Güzel tasarım mevzusu ise sadece Volvo’yu geçebilecek düzeyde olsa bile yetebilirdi.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
muratgul001
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
25/11/2013 :  19:10:08  Alıntı
Bence burda hem sermayedar hem de devlet halinden gayet memnun. Birisi vergisini alır birisi irrasyonel karını elde eder olan vatandaşın aldığı fahiş fiyatlı otomobil olur. Yerli üretim en başta rekabeti tetikleyeceğinden fiyatlara etki edecektir ve bunu da hiçbir kapitalist istemez. Volkswagen in montaj fabrikası bile yok piyasanın en ileri markalarından misal. Yurda giren her bir otomobilden ithalat+kdv+ötv+ek mali yükümlülük gibi vergiler biniyor.Bunu gören ithalatçı bütün bu masrafı araç fiyatına koyuyor ondan sonra ortaya 80 bin tl ye bi golf çıkıyor. üstelik sıra bekliyorsun bilmem kaç ay. resmen komedi.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İthalat / İhracat
tarikay
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
26/11/2013 :  11:20:57  Alıntı
Bizim sanayii geçmişimiz 30-40 sene Batıda 150 yıllık 300 yıllık firmalar var.Adamlar dededen mühendis.Bizlerin babaları köylü maalesef :( realite bu.
Yakın zamana kadar Ar-ge dediğin zaman insanlar aval aval bakıyordu.Dünya kalıp pazarı 85 milyar $ ,insanlar kalıp denince mumdan ,alçıdan yapıyor zannediyor.Ülke olarakk cari açık verdiğimiz,yetişmiş eleman ve sektörün yeterince gelişmediği bir yerdeyiz.Çok karamsar değilim.Fakat insanlar kolay para peşinde.Üretmeyeyim ithal edip satayım.Dükkan ev alıp kiraya vereyim derdinde.Konuyu çok dağıtmak istemiyorum.Fakat tepeden tırnağa kadar (Yani devlet ve millet olarak ) Otomobil yapacak misyon, vizyon,kapasite, sanayii kültürü ne derseniz deyin ama ben görmüyorum.

Birkere bu işler hadi koçum, hadi aslanım ile yapmaya çalışmak ancak bizim gibi şark kurnazlarının yapabileceğini, zannettiği uyanıklıkdır. ( Boş ve komik altyapısızlık, kültürsüzlük bilgisizlik :) )

Sonuç olarak çözüm yolu çok basit aslında.Devlet silah sanayiinde prototipe teşvik verdi.Bugün silah sanayii yerlilik oranı %17 den %55 e çıktı.
Devlet araba prototipine teşvik verecek, sanayii bölgelerinde arazi, ve yatırım teşvikleri vermesi gerek.Hatta belli süre KDV ve vergi muafiyeti gibi extra teşvikler vermesi gerek.Yatırımcıyı cezbetmesi lazım.Forumlarda insanlar 10 bin 20 bin TL için bir sürü düşünüyor.İşadamlarından milyon dolarları maceraya atmayı nasıl bekliyorlar ( Devlet,millet )

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
27/11/2013 :  17:34:40  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tarikay
Bizim sanayii geçmişimiz 30-40 sene Batıda 150 yıllık 300 yıllık firmalar var.Adamlar dededen mühendis.Bizlerin babaları köylü maalesef :( realite bu.
Yakın zamana kadar Ar-ge dediğin zaman insanlar aval aval bakıyordu.Dünya kalıp pazarı 85 milyar $ ,insanlar kalıp denince mumdan ,alçıdan yapıyor zannediyor.Ülke olarakk cari açık verdiğimiz,yetişmiş eleman ve sektörün yeterince gelişmediği bir yerdeyiz.Çok karamsar değilim.Fakat insanlar kolay para peşinde.Üretmeyeyim ithal edip satayım.Dükkan ev alıp kiraya vereyim derdinde.Konuyu çok dağıtmak istemiyorum.Fakat tepeden tırnağa kadar (Yani devlet ve millet olarak ) Otomobil yapacak misyon, vizyon,kapasite, sanayii kültürü ne derseniz deyin ama ben görmüyorum.

Birkere bu işler hadi koçum, hadi aslanım ile yapmaya çalışmak ancak bizim gibi şark kurnazlarının yapabileceğini, zannettiği uyanıklıkdır. ( Boş ve komik altyapısızlık, kültürsüzlük bilgisizlik :) )

Sonuç olarak çözüm yolu çok basit aslında.Devlet silah sanayiinde prototipe teşvik verdi.Bugün silah sanayii yerlilik oranı %17 den %55 e çıktı.
Devlet araba prototipine teşvik verecek, sanayii bölgelerinde arazi, ve yatırım teşvikleri vermesi gerek.Hatta belli süre KDV ve vergi muafiyeti gibi extra teşvikler vermesi gerek.Yatırımcıyı cezbetmesi lazım.Forumlarda insanlar 10 bin 20 bin TL için bir sürü düşünüyor.İşadamlarından milyon dolarları maceraya atmayı nasıl bekliyorlar ( Devlet,millet )


Objektif olarak bakınca yazının birçok kısmı doğru tespitler.
1. Bizim sanayicimizin insanımızın mental olarak anlayışı kolay para kazanmaya yöneliktir Üretimden ziyade Tüketime yönelik iş fikirlerini desteklerler Yurdun heryerinde beşer onar AVM açanlar bunun engüzel örneği. Vizyon, misyon ve sanayi kültürümüz eksik

2. Ülkemizde üretim yapan otomobil markalarının fabrikalarında çalışan Türk personel ne iş yapıyor hiçmi vizyonist değil bu türk personel?

3. Çinliler Saab ve Volvo gibi güvenliği ve sağlamlığı ile tanınan markaları alıp Geelly ve Chery gibi kalitesiz araçlar haline getirirken her haliyle otomotiv sektöründe rekabete girerken bizim coğrafyamızda çok güçlü ülkeyiz derken bunu başaramamamız manidardır Yani Türk markalı araç prestij meselesidir.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
tarikay
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
29/11/2013 :  11:07:27  Alıntı
Metin bey merhaba

Dedikleriniz genelde Türk insanı söylemlerinde var.Gerçeklik payıda kısmen doğru olabilir.

1-Ben koltuğun her iki tarafında bulundum.Türk sanayicisi çok idealist.Bankaya para koysa daha çok kazanır.İstihdam yaratmak gerçekten çok zor.Devlet prosüdürleri çok ağır.Gerçekten takdir ediyorum.Koç u eleştiriyorlar ama birde şu var.Türkiyede 2,6 milyon işletme var.Bunların çoğu küçük işletme.Birçoğu bilirki 1 kişiye istihdam açsalar ne kadar zorlanıyorlar.Tofaş Fiat ile işbirliğine gitmeseydi Endonezyalı proton gibi bölgesel pazarda otomobil üreten firma gibi olurdu.Yani şunu demek istiyorum.Büyük işletmeler ay sonu milyonlarca TL tutarında maaş ödüyorlar.Doğal olarak katma değeri yüksek,macerasız,risksiz nokta atışı işler yapmak zorundalar.Kaybettikleri zaman binlerce kişiyi etkiliyor.Yani empati ile birazda patronlar yönünden bakmak lazım.Şimdi dünyada kendini ispatlamış FİAT ile emekleme,yürüme dönemi daha kolay geçer.Bunun yerine Ben KOÇ otomobili yapıcam desen tamamen macera milyonlarca doların gider,sonucu fiyasko olur.Bizde ithal hastalığı var.Afedersiniz ithal dışkı gelse millet üstüne atlıyor.Ballandırarakda anlatıyor.Adamlar yapıyor geyikleri,bizimkiler malzemden çalışyor muabetleri.. Türkiyede üretilen araçların çoğu ihraç olmasına rağmen ithal oto oranı % 70 buyurun buradan yakın.Böyle bir tabloda benim 100 milyar dolarım olsa 1 milyar dolarını bu millete ziyan etmem.Çünkü kral araba bile yapsan bir kulp bulurlar.Dışardan dandik araba gelse taparlar.

Gelelim 2. maddeye : Kusura bakmayın sizi eleştiri gibi yazıyorum ama amacım eleştirmek değil.Türk personeli son 30 yılda gerçekten çok gelişti.Yurdışından teklifler geldi.Gidenler oldu.Yurdışında yetişip gelenler oldu. Yetişmiş İnsan gücü önemli faktör.Fakat 1 + 1 olmayınca ( kapital ) = 2 yapmıyor maalesef :(

3- Çinliler Volvoyu aldı.Saab iflasını verdi diye biliyorum.Çinliler Saabıda aldıysa lütfen düzeltin.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
tarikay
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
06/12/2013 :  14:30:31  Alıntı
Bütün bu yazılardan sonra Türkiyede neden araba yapılamıyoru anlatmaya çalıştım.

İşin özü 1990 ile 1994 yılları arasında yan sanayisi güçlü bir otomativ sektörü vardı.Ayrıca amatörlüğe tahammül vardı.

Hatırlarsanız 80 li yılların AUDİ80 i rezalet bir arabaydı.Şimdi Audi kral araba oldu.Yani treni kaçırdık.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
06/12/2013 :  20:20:50  Alıntı
Birbirimizi eleştireceğiz tabiiki düşüncelerimize katılmasakta saygı duymak kaydıyla...

Bana kalırsa Koç Fiat ortaklığı ile sadece taşeronluk yapıyor Keşke bir Türk MARKASI ile sektörde olsalardı. Bu yüzden bana Beğenmediğiniz Endonezyalı Protonun yaptığı çok cesurca geliyor.

Güney Koreli otomotiv üreticileri de bu algıyla piyasaya çıktı ve şuanda Hyundai ,Daewoo, Kia,Ssang yong, ile MARKA bilincini yerleştirdi.


Şimdi birde artılara bakalım
* İstesenizde istemesenizde Kalite anlayışının yerleşmesi bakımından Avrupa pazarına yakınsınız bu bir artıdır

*İşçilik ücretleri ucuz hala Türkiyede ... Elin oğlu Fabrikasını babasının hayrına burada kurmuyor.

*Devlet "Varsa babayiğit ben sübvanse etmeye hazırım" diyor

* Türk halkı kulp bulur evet fakat kulp bulan çoğunluk hala kuş serilerine biner :) :) Kaliteden bahsederiz fakat emniyet kemeri takmadan yola çıkarız Birçok araç sahibi ilkyardım çantası bulundurmaz araçta :)

Milli duygu kavramından sadece Milli Futbol Takımının maçı olunca yada Televizyondaki bazı dizileri izleyince anlayan bir toplumuz ne yazıkki.

Skodayı Almanlar aldı fakat hala Çek arabası olarak bilinir
Seatı Almanlar aldı fakat İspanyol aracı olarak bilinir. Önemli olan hala bu araçların Doğdukları ülkelerle özdeşleşmeleri.

Siz bir marka yaratında varsın olsun başarısız olsun. Volvo ve Saabı nasıl bilirsiniz deseler Çinlilerde alsa benim için Sağlam kaliteli olmalarıyla anılan İsveç Markası ikiside Çünkü algı bu yönde iflas etselerde

Bu arada bizim ülkenin zenginleri kolay yoldan çok para kazandılar. Artık bunların bir kısmını ülkeleri için harcasınlar


"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
Rertürk
Üye

Toplam 165 yazı
08/12/2013 :  12:58:39 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Arkadaşlar yaşadığım bir gerçek olayı söyleyeyim size.
Bir yurt dışı yatırımcı müşterimiz yerli otomobil için finansör olacağını söyledi.
Olacak kişide az buz birisi değil.
Bir çok ülkenin projelerinde finans için kapısını çaldığı biri.
Bizde sevindik.
Gerekli yerlerle, yetkili mercilerle, temasa geçmeye çalıştık.
Gördükki, kimsenin umurunda değil olay.
Muhatap bulamadık. Bu işler insanı akıl ve fikirden edecek derece karışık işler.
Yatırımcı müşterimizin değişik, büyük projelere finansör olacağını, aradığını
buradan duyurmak için bir çok kez konu açmama rağmen yayınlanmadı.
Ülkemize katma değer sağlayacak yatırımlar için sesimizi ne bu siteden
duyurabildik, nede yetkili merciler ile görüşebildik. yatırımcımız ile şuan
Kıbrısta devlet ihaleleri üzerine bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Daha doğrusu kendisine orada büyük finans isteyen projeler bulmaya çalışıyoruz.
Yorum sizin.

Yerleşim : Türkiye / Kocaeli  |  Meslek : Muhasebe
tarikay
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
13/12/2013 :  16:37:28  Alıntı
İşte sorunda burada

Medyada kuru sıkı sallıyorlar.Tribünlere şhow yapıyorlar.Hadi yapın biz size her türlü desteğe hazırız falan filan
İş icraata gelince ortada birşey yok.

Otomobil fabrikası arsassı mı ürettin yok
5 yıl vergimi almadın yok
Yatırım teşvik KDV den muafiyetmi sağladın yok

Bir sürü yoklar içinde Mustafa Koç un dediği gibi ticari intihar et diyorlar.

Bu işler dünyada sırtını sıvazla**** olmuyor.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
asilkanbarboros

Yeni Üye

Toplam 36 yazı
16/05/2014 :  00:11:37  Alıntı
ben 17 yıldır imalat sektöründeyim ...ağırlıklı oto yan sanayi için çalıştım..........
otomobil üretmek için ilk önce kesici takım elmas üretmeniz lazım......nitelikli elaman yetiştirmeniz sonra o elamanların işe özel tezgah ve makine üretmeleri lazım...tedarikçiler iniz sağlam....
devlet desteği tam olmalı...bu süreçlerin hepsine hakim olup patentler ve iş planları yapmalısınız..............sonra o tezgahlarda otomobil üretebilirsiniz....

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : İmalat
teion67
Yeni Üye

Toplam 13 yazı
16/05/2014 :  00:20:14  Alıntı
Otomobil üretemiyorsak tek nedeni ülkemizdeki önde gelen otomobil fabrikalarıdır.Kendim şahit oldum bir otomobil fabrikasının müdürü, üniversiteye konferansa geldi ,sorulan yerli otomobil üretemezmiyiz ? sorusuna adam gerek yok dedi ! Diğer otomobillerle nasıl pazar yarışına gireceksin diyor. Yani adam diyor ki biz üretiyoruz işte alın binin, ne işiniz var türk malıyla !
GELECEK ÜRETİMDEN GEÇER

Yerleşim : Türkiye / Düzce  |  Meslek : Mühendis
kkurt
Yeni Üye

Toplam 73 yazı
16/05/2014 :  00:38:35  Alıntı
Su anki ithalatci konumundaki firmalar izin verir mi sizce
kkurtt

Yerleşim : Türkiye / Kahramanmaraş  |  Meslek : Mühendis
blackops
Üye

Toplam 711 yazı
16/05/2014 :  10:36:44  Alıntı
çok doğru bi yazı olmus.başka insanların bahçesindeki çimen bile bize daha yeşil geliyor fakat bu durumu başlatılmasının sebebi bile belli mesela ben çocukken hatırlarım almanyadan halamlar amcamlar gelirdi gelirken tabi çikolata sigar aartık Allah ne verdiyse bagajlar azına kadar doldururlurdu geldiklerinde ise al alman çikolatası ye al alman sigarası iç bak bu makina alman malı herkez bi halt varmıs gibi toplanırdı milletin gözü kamaşırdı sonra herkez başlardı adamlar üretiyor abi yapıor abi şimdi böyle bi akım hala devam ediyor.ve herkez alman malı diyince gözü kapalı alıyor halbuki alman malı olupta bi sürü dandik ürünler var..almanyanın ve ürünlerinin reklamını aslında bizim türkler yaptı.....yanlışım varsa düzeltin
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tarikay
Metin bey merhaba

Dedikleriniz genelde Türk insanı söylemlerinde var.Gerçeklik payıda kısmen doğru olabilir.

1-Ben koltuğun her iki tarafında bulundum.Türk sanayicisi çok idealist.Bankaya para koysa daha çok kazanır.İstihdam yaratmak gerçekten çok zor.Devlet prosüdürleri çok ağır.Gerçekten takdir ediyorum.Koç u eleştiriyorlar ama birde şu var.Türkiyede 2,6 milyon işletme var.Bunların çoğu küçük işletme.Birçoğu bilirki 1 kişiye istihdam açsalar ne kadar zorlanıyorlar.Tofaş Fiat ile işbirliğine gitmeseydi Endonezyalı proton gibi bölgesel pazarda otomobil üreten firma gibi olurdu.Yani şunu demek istiyorum.Büyük işletmeler ay sonu milyonlarca TL tutarında maaş ödüyorlar.Doğal olarak katma değeri yüksek,macerasız,risksiz nokta atışı işler yapmak zorundalar.Kaybettikleri zaman binlerce kişiyi etkiliyor.Yani empati ile birazda patronlar yönünden bakmak lazım.Şimdi dünyada kendini ispatlamış FİAT ile emekleme,yürüme dönemi daha kolay geçer.Bunun yerine Ben KOÇ otomobili yapıcam desen tamamen macera milyonlarca doların gider,sonucu fiyasko olur.Bizde ithal hastalığı var.Afedersiniz ithal dışkı gelse millet üstüne atlıyor.Ballandırarakda anlatıyor.Adamlar yapıyor geyikleri,bizimkiler malzemden çalışyor muabetleri.. Türkiyede üretilen araçların çoğu ihraç olmasına rağmen ithal oto oranı % 70 buyurun buradan yakın.Böyle bir tabloda benim 100 milyar dolarım olsa 1 milyar dolarını bu millete ziyan etmem.Çünkü kral araba bile yapsan bir kulp bulurlar.Dışardan dandik araba gelse taparlar.

Gelelim 2. maddeye : Kusura bakmayın sizi eleştiri gibi yazıyorum ama amacım eleştirmek değil.Türk personeli son 30 yılda gerçekten çok gelişti.Yurdışından teklifler geldi.Gidenler oldu.Yurdışında yetişip gelenler oldu. Yetişmiş İnsan gücü önemli faktör.Fakat 1 + 1 olmayınca ( kapital ) = 2 yapmıyor maalesef :(

3- Çinliler Volvoyu aldı.Saab iflasını verdi diye biliyorum.Çinliler Saabıda aldıysa lütfen düzeltin.

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim : Türkiye / De  |  Meslek : Diğer
yvz82
Yeni Üye

Toplam 35 yazı
16/05/2014 :  16:43:07  Alıntı
yıllar önce duyduğumda çok sevinmiştim markamıza.. Jetfadıl ( İMZA )
yvz

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Öğretmen
blackops
Üye

Toplam 711 yazı
16/05/2014 :  16:55:06  Alıntı
imza o zamanlar üretime başlansaydı şimdi çoook yol kat etmiş olurdu :)

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim : Türkiye / De  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
21/05/2014 :  22:52:33  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - blackops
imza o zamanlar üretime başlansaydı şimdi çoook yol kat etmiş olurdu :)


Tabiiki projeden kastımız gerçekçi olanları :) Prototipi olup fizibilitesi yapılmamış, fabrikası olmayanları değil
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
blackops
Üye

Toplam 711 yazı
21/05/2014 :  23:54:51  Alıntı
gemi misali türkiye yavaş yavaş su almaya başlıyor Allah sonumuzu hayır etsin.yok inşaatmış yok hava limanıymış yok AVM'ymiş millete para harcatmak için bi dünya yer var kimse demiyor ki acalım bi elektrikli el aletleri fabrikası felan matkabından hiltisine kadar üretiyim...hemde istihdam sağlayım ama yok kimse elini taşın altına koymuyor..ben inşaatlarda alman malı kullanmak istemiyorum :(

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim : Türkiye / De  |  Meslek : Diğer
masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
22/05/2014 :  01:19:53  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - blackops
gemi misali türkiye yavaş yavaş su almaya başlıyor Allah sonumuzu hayır etsin.yok inşaatmış yok hava limanıymış yok AVM'ymiş millete para harcatmak için bi dünya yer var kimse demiyor ki acalım bi elektrikli el aletleri fabrikası felan matkabından hiltisine kadar üretiyim...hemde istihdam sağlayım ama yok kimse elini taşın altına koymuyor..ben inşaatlarda alman malı kullanmak istemiyorum :(


Üreteceksin, pazarlayacaksın, en önemlisi markalaşacaksın. Bunlar zorlu süreçler. Eğer ülke olarak yapamıyorsanız suçu başka yerde aramayacaksınız. Örneğin En güvenli otomobil , En kaliteli el aleti, En sağlam ayakkabı gibi... yaftalar ürününüzle özdeşleşmiyorsa el oğlunun açık pazarı olursunuz.
Avm açıp tüketim toplumu oluşturmaktansa fabrika açıp üretim toplumu oluşturmaya çalışmak lazım.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

13.86 saniye.
10:04:37, 7 Nisan 2025, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2025 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım