- "Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?" sorusu sorulduğunda hemen kendi isteklerinizi sıralamaya başlamayın. Şirketin bu pozisyondan beklentileri üzerinden konuşun. Verdiğiniz cevapların onların beklentilerini karşılamaya yönelik olmasına dikkat edin.
- Dedikodulara dikkat edin. Üçüncü şahıslar hakkında sorulabilecek özellikle kişisel sorulara dikkatli ve ölçülü cevaplar verin. Üçüncü şahıslar için sorulan sorular tuzak sorulardır. Kimseyi kötülemeyin.
- "Neden sizinle çalışmamız gerektiğini düşünüyorsunuz?" sorusuna “Hissediyorum”, “zannediyorum” gibi soyut kelimelerle cevap vermeyin. Bu işe uygunluğunuzu gösteren bilgi, tecrübe ve becerilerinizi örneklerle anlatın.
- Gerçekçi olmayan vaatler vermeyin. İşe başladıktan sonra ön görülerinizin netleşeceğini söylemeyi tercih edin.
- "Bana kendinizden bahsedermisiniz?" gibi ucu açık sorulara dikkat edin. Öz geçmişiniz üzerinden cevap verin. Sözü çok fazla uzatmayın ve özel hayatınıza girmeyin. Başarılarınızı anlatın fakat bu konuda abartılı ifadeler kullanarak ters etki yaratmayın.
- Ücret konusunu konuşmak tuzaktır. Kesinlikle ücret konusunu konuşmayın. Söz ücrete geldiğinde olaya “şu kadar maaş istiyorum” şeklinde yaklaşmayın. Bu konudaki gerginlik doğurabilecek ifade ve yaklaşımlarda bulunmayın.
- Güncel olaylar hakkında yorumlar yaparken dikkatli olun. Çok katı yorumlarda ve ortamın resmiyetinden sıyrılarak kaba algılanabilecek tabirlerde bulunmayın. Sadece sizin gülme ihtimaliniz olan espriler yapmayın, bu davranışlar ortamı ısıtmak yerine sizi zor duruma düşürebilir.
- "Önceki patronunuzla görüşseydik bize hakkınızda ne anlatırdı?" sorusunu daha çok geçmişten iyi örnekler vererek cevaplayın. Hatalarınızdan ve pişmanlıklarınızdan bahsetmeyin.
- İlk görüşmenin ardından, size önerilen pozisyon ile ilgilenmiyorsanız bile bunu ifade etmeyin. Böyle durumlarda görüşmeleri belirli kibarlık kuralları içerisinde devam ettirmeye ve sonlandırmaya çalışın.
Kaynak: Milliyet