Ne Kadar Girişimcisiniz?. . . Pelin Körfez. . . - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Ne Kadar Girişimcisiniz?. . . Pelin Körfez. . .


mozsarac
Üye

Toplam 419 yazı
07/07/2006 :  15:33:13   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Ne kadar girisimci oldugunuzu biliyor musunuz? Peki ya bu girisimciligi sirketinizde otururken kullanabileceginizi? Nedir insani girisimci yapan ozellikler ve hangi kosullarin olmasi
gerekir?
Yataciysaniz, firsatlari gorebiliyor ve risk alabiliyorsaniz girsimci bir ruha sahipsiniz demektir. Tum bu ozellikleri sirketinizde kullanararak fikirlerinizi yeni ve yaratici urunlere donusturebilirsiniz. Nasil mi?

Yaratici Kisilerin Ozellikleri
• Duzenli olarak her gun kendileri, kendi degerleri ve cevresindekiler uzerinde dusunur ve sorgular.
• Derinlemesine gozlem yapar.
• Sonucu onceden gorebilir.
• Yaratici beyinler icin sorunlar, sadece birer meydan okumadir.
• Buyuk fikirleri onemsiz ayrintilardan, yeni fikirleri ise eski fikirlerden yaratmayi bilir.

Oncelikle sirketinizin size girisimci faaliyetlerde bulunabilmeniz icin firsat sunmasi gerekli.Sizin de bu firsati gorup icinizdeki yenilikci ve yaratici ruhu ortaya cikarmaniz gerekli. Tipki 3M sirketinde oldugu gibi. 3M'in bilim adamlarindan Spence Silver bir yapiskan uretti. Ancak cok fazla yapismayan ve elde kalan yapiskan icin bir kullanim alani bulamamisti. 3M'in diger bir arastirmacisi Art Fry ise koroda sarki soylerken ilahi kitabindaki yerleri isaretlemek istiyordu, cunku sayfa isareti olarak kullanilan kagit parcalari dusup duruyordu. Silver'in yapistiricisini kullanmayi dusundu ve kagit seritlerin uzerine bu ozel yapiskani surdu. Bir sey buldugunu anlamisti. Sefine bir yazi yazdi ve yeni not kagidiyla birlikte masasina yapistirdi. Iste 3M'in en cok bilinen urunlerinden biri olan kendinden yapiskanli not kagitlari Post-it® Not boyle dogdu. 1980 yilinda piyasaya surulen Post-it® Notlar ile 3M,insanlarin hatirlama, hatirlatma, komunikasyon seklini degistirdi ve Post-it® Notlar vazgecilmez bir sirket gereci haline geldi.

Nedir bu ic girismcilik?
Varolan bir organizasyonda girisimcilik faaliyetlerinde bulunabilme kabiliyeti, ic girisimcilik kavramiyla aciklaniyor. Ic girisimcilik olgusunun temelinde, girisimcilik dusuncesinin organizasyonun icerisine dogru cevrilmesi yatiyor. Ic girisimciler yoneticilerle mucitler arasinda bir kopru. Bu kisiler yeni fikirleri alirlar ve kazancli gerceklere donustururler. Ic girisimcilerin mucitlerden farki; mucitler yeni bir urun ortaya atarken, ic girisimciler o urunun pazarda yer almasi icin yeni bir surec one surerler. Benzer taraflari ise her ikisinin de risk almasi ve yaratici olmalari.

Ic Girisimciligin 10 Kurali

Ic girisimciler firsatlari goren, piyasanin ve cevrenin farkinda olan, karakteri guclu, risk alabilen, organizasyon ve analiz yetenegi yuksek olan kisilerdir. Problemlere yenilikci, yaratici bakis acisiyla yaklasir ve degisIklikleri yonetme becerisine sahiptirler.Yenilik yonetimi konusunda danisman olan Gifford Pinchot'un ici girisimcilikle ilgili gorusleri soyle:

• Ic girisimcilik tek kisilik bir aktivite degil, takiminizi kurun: Dogru ve istekli insanlardan bir takim kurun ve projenizi onlarla paylasin. Takim calisanlarina is surecleri hakkinda karar alma yetkisi verin, yenilikle ilgili yanlis kararlar aldiklarinda siddetli elestiriden kacinin.
• Kaynaklari sormadan once tavsiye alin: "Cok iyi bir fikrim var ve bana finansal destek gerekiyor." demektense " Tavsiyene ihtiyacim var, bana bes dakikani ayirabilir misin?" demek her zaman daha olumlu yaklasimlara sebep olur.
• Projeniz neyse is taniminiza bakmaksizin, projenin gerektirdigi her isi yapin: Hayalinizi gerceklestirmek icin is taniminizin disinda da olsa o isi yapin.
• Sirketinizin kaynaklarini taniyin: Sirketin ozgurluklerini, kaynaklarini kullanin ve danisabileceginiz insanlardan faydalanin.
• Yanlislarinizdan ders alin: Yenilik yanlis yapmayi getirebilir.
Yanlislarinizdan ders alin. Her yanlis, isin nasil yurudugunu
anlamaya yaklastiran bir adim.
• Amaclariniza sadik kalin ve onlara nasil ulasacaginiz konusunda
gercekci olun.
• Musteri gibi dusunun: Ne kadar cok musteri gibi dusunurseniz,
organizasyonunuz musterilere nasil hizmet edilmesi gerektigini o
kadar iyi bilir.
• Sponsor bulun: Oncelikle fikrinizden eminseniz, bir sonraki adim
sponsor bulmak. Iyi sponsorlar siradan yetkililer degil, onlar
alisilmamis bir cesarete ve yeniligi gorme istegine sahiptir.
Sponsorlar finansal engellerin ustesinden gelir, calisanlari
yenilikci olmaya inandirir, kaynak ihtiyacini karsilar.
• Risk alin, yanlisliklara ve basarisizliga karsi toleransli olun.
• Size taninan her firsati ve sunulan her ozgurlugu degerlendirin.

Pelin Korfez
editor@kariyer.net
Kariyer.net - Yardimci Editor

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Muhasebe
macromx
Editör

Toplam 146 yazı
07/07/2006 :  17:10:02 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Güzel yazı.
Sizce girişimci bir işi düşündükten sonra (şirketi yoksa)
özellikle ülkemizde ne gibi yollara başvurmalı.


Yerleşim : Türkiye / Sakarya  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.72 saniye.
02:42:28, 27 Aralık 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım