KOMBİYO İŞLEMLERİ VE TÜRK PARASINI KORUMA KANUNU
- İhracatta 50.000 usd altındaki dövizler terkin yoluyla kapatılır.
- Özellikle aynı isme veya aynı ortaklara sahip yerli ve yabancı firmalar arasındaki para transferlerinde dikkatli olmak gerekir. Gümrükte beyan verilmesi gerekiliyor.
- 50.000 USD’nin üzerinde ki işlemlerde yabancı paranın 6 ay için de yurt içine getirilmesi gerekmektedir. Eğer paranın % 70’i 3 ay içinde getirilebilirse geri kalan kısım 50.000 USD üstünde de olsa terkin yoluyla kapatılabilir.
- 50.000 USD’nin altında olan işlemlerde kombiyo açısından bir problem yoktur. Ancak yine yurt dışındaki kendinize ait firmanın yerli firmayı finanse etmesi amacıyla bazı para transferleri yapılabilir. Bunlar da proforma fatura v.s. ile yurt içine getirilebilir. Ancak yıl sonuna kadar ya proformanın iptali ile geri gönderilmeli, ya da daha sonra alacağınız bir malın peşin ödemesi olarak değerlendirilmelidir.
- Mahsup suretiyle yapılan ihr ve ith işlemlerinde KKDF ödemesi yapılacaktır. Ancak daha önce aldığınız bir mala istinaden yapacağınız ihracatlarda KKDF ödemesi yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgim yok. Bu konuyu araştırıp bilginize sunacağım.
- Yerli ve serbest bölgedeki şirketler arasındaki işlemlerde de dikkatli olmak gerekir. Örneğin ihracatlarda, iç yerli şirketten SB’deki firmaya % 10 karla bir satış, aynı malı serbest bölgedeki firmanın % 100 kar sağla**** satması dikkat çekecektir. Ve haksız kazanç sağlamak kapsamına alınabilir. Böyle bir işlem gelir vergisinden kaçınmak amacıyla yapılabilir. Ancak şirketler veya ortakları arasında herhangi bir hukuki bağ olmayan durumlarda istenilen tasarruf yapılabilir.
- Gelir vergisini düşürmek sağlamak amacıyla bir ltd veya A.Ş.’nin serbest bölgede şirket açması avantajlı değildir. Çünkü serbest bölgede elde edilecek gelir, yine yerli firmanın ortaklarının olacak, bu da ortakların gelir vergisi ödemesini gerektirecektir.