Türkiye ve Melek Yatırımcı Amerika’da yeni kurulan şirketlerin desteklenmesinde, Melek Yatırımcılar en önemli kaynaklardan birini oluşturmaktadır. Bu ülkede Melek Yatırımcı pazarının yüzde 13.8’ini kadın yatırımcılar oluştururken, bu yatırımlardan yararlanan kadın girişimcilerin oranı ise yüzde 21.5’tir. Türkiye için Aydın Şenkut, Bülent Çelebi gibi Türk Melek Yatırımcı örnekleri olmakla birlikte, Melek Yatırımcı sayısı ve kullanılan sermaye oranı hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Melek Yatırımcılar Amerika ve Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkelerinde bir araya gelerek Melek Yatırımcı ağlarını oluşturmaktadır, oluşturulan bu ağlar üzerinden girişimcilerin finansmana ulaşmaları çok daha kolay olmaktadır. Ülkemizde Melek Yatırımcı finansman modelinde kurumsallaşmış yapılara henüz rastlanmamakla birlikte, Türkiye’de bir an önce bu yatırımcı tipinin hem yaygınlık kazanması hem de yerel ağlarda toplanması gerekmektedir. Bu bağlamda, Türkiye de Melek Yatırımcıları desteklemek adına çeşitli kurum ve kuruluşlar harekete geçmiştir. TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun oluşturduğu Ulusal İnovasyon Girişimi (UİG), Türkiye’deki girişimciliğe destek verilmesi için bu yatırım tipinin yaygınlaştırılması ve yerel ağlarda buluşturulması önerisinde bulunmuştur.
Bu konuda atılacak adımlar AB’ye uyum süreci kapsamında da önemli bir referans niteliği taşımaktadır. Avrupa’da yaygın olan ve yüksek risk içeren firmalara kuruluş döneminde yatırım yapan "Melek Yatırımcılar", önümüzdeki dönemde Türkiye için de önemli bir mali kaynak olarak gösterilmektedir. Melek yatırımlar, risk sermayesi yatırımları ile benzerlik göstermekle birlikte, Türkiye’deki girişimlerin ilişki temelli ve referansa dayalı kültürel yapısına da uygunluk arz etmektedir. Ancak Melek Yatırımcı modelinin karşılaşacağı engeller de yok değildir. Türk Melek Yatırımcılarının yaptıkları yatırımın geri dönüşünü, kısa sürede elde etme beklentisi içinde olmaları bu engellerin en önemlisini oluşturmaktadır. Oysa bazı fikirler, birkaç yıllık süre içerisinde geri dönüş sağlamayabilir. Bu süreyi bekleme tahammülü olmayan Melek Yatırımcıların başlangıçta yatırılan sermayeyi kaybetme riski daha yüksektir.
Kaynak: paribus.tr.googlepages.com