Müşteri Kral(mı)dır? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Müşteri Kral(mı)dır?


berk
Üye

Toplam 236 yazı
05/07/2005 :  09:42:49 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


“Kalite ihtiyaca uygunluktur” ve “müşteri kraldır”, Toplam Kalite Yönetimi'nin iki sağlam taşıdır. Geçmişte kalan, “pahalı olan kalitelidir” anlayışı yerini bu çağdaş anlayışa bırakmıştır.

Gerçekten de, ihtiyacı “kaybedildiğinde fazla zarara uğranmayacak herhangi bir yazma aracı" olan kişi için en uygun araç işporta malı bir tükenmez kalemdir ve bu ihtiyaç tanımı için kaliteli olan odur. Müşteri krallığı ise bu ilkenin bir türevidir. Müşterinin ihtiyaçları (yani kalite) ön planda olduğuna göre müşteri kraldır. Hele bunun üzerine bir de, “kaliteli olan pahalı olmak zorunda değildir” , “kalite ucuzlatır” gibi yaklaşımlar binince çağdaş kalite anlayışının toplumlara sunduğu yararlar daha çarpıcı hale gelmektedir.

Peki, bu yaklaşımın geçerlik alanı nereye kadardır? Yoksa sınırsız mıdır?

Örneğin, “tiner kokla**** kafa bulma”ya alışmış sokak çocuklarının ihtiyacı nedir? Toplum açısından ve çocuklar açısından ihtiyaçlar farklıdır. Toplum, çocukların tinersiz bir ortamda rehabilite edilmesini ihtiyaç olarak tanımlarken, çocuklar tiner bulabilmeyi ve de serbestçe koklayabilmeyi ihtiyaç olarak görmektedir.

O halde ilk cevaplanması gereken soru ihtiyacı kimin belirleyeceğidir. Buna şöyle yanıt verilebilir: İhtiyacın, kişinin kendince belirlenmesi esastır. İhtiyacın karşılanmasının ahlaki/yasal yönleri kalite kavramı ile karıştırılmamalıdır. Bir şey hem kaliteli hem de yasaya aykırı olabilir. İkisi ayrı boyutta olgulardır. Örneğin, tiner koklamak sokak çocuğunca ihtiyaç olarak algılanıyorsa, bunu doyuran bir durum “kaliteli”dir. Aynı zaman da ahlaka ve yasalara da aykırıdır.

İlk bakışta doğru gibi görünebilen bu sav doğru değildir.

“Kalite ihtiyaca uygunluktur” denilirken belirtimine gerek duyulmayan bir ön koşul vardır: Kalite, ihtiyacın giderilme yolları ve onun sonuçları konusundaki seçenekler hakkında yeterince bilgilendirilmiş olmak koşuluyla ihtiyaca uygunluktur.

Bu da yetmez, bir ön koşul daha vardır: İhtiyacı karşılama yol(lar)ı konusunda koşullanmamış ve başka seçeneklere kapalı hale gelmemiş olmak kaydıyla kalite ihtiyaca uygunluktur.

Bu iki koşula en iyi uyan örneklerden birisi “sigara”dır. Bir sigara tiryakisinin ihtiyacı bellidir. Temiz havada yürüyüş, müzik dinleme ya da egzersiz yapma gibi seçenekler arasında gözü kapalı seçeceği şey sigaradır.

Ama bu özgür bir seçim değildir. Çünkü koşullanmışlık diğer seçeneklerin seçilme şansını azaltmış belki de yok etmiştir. Ayrıca sigara tercihinin olası sonuçları konusunda yeterince bilgi sahibi olunup olunmadığı da kuşkuludur.

Daha iyi malın örneklerini görmediği için önüne konulanı seçmek zorunda kalan bir müşteri kral değildir. Ayrıca, seçimi kaliteli de değildir.

Bir malın maliyetini etiket değeri olarak zannedegelmiş ve böylece zaman içindeki bakım masraflarını maliyete katmamayı adet edinen bir kişinin rastladığı en düşük fiyatlı mal belki o an için cebindeki paraya uygundur ama kaliteli değildir.

Buna göre çağdaş kalite tanımını yeniden yapmak gerekiyor:

“Kalite, -çeşitli seçenekler konusunda özgür seçim hakkına sahip, seçenekler konusunda bilgilendirilmiş ve de seçeneklerden biri yönünde koşullanmamış olmak kaydıyla- ihtiyaca uygunluktur”...


M. Tınaz Titiz

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
05/07/2005 :  12:59:27 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sevgili berk,

Tınaz Titiz imzalı yazıyı bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim. Neredeyse her çalışmasının altına imzamı atabileceğim değerli bir beyin Sayın Titiz. Fikirlerinden, daha çok kişinin ve daha fazla yararlanması gerektiğini de belirtmeliyim.

Kalite ve seçme özgürlüğü aslında bu kısa yazı içinde elbette her yönüyle ele alınamazdı. Çok yönlü ve çok detaylı konular bunlar.

Konuya açı kazandırması bakımından CE standartlarından bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapmak isteyen dahil veya haric ülkeler ürünlerinde CE etiketi bulundurmak durumundalar. CE standardı, her ürünün ayrı ayrı niteliklerinin belirlendiği ve buna göre kalite belirleyicisi bir uygulama değildir. AB için zorunluluk haline gelen CE, bir ürünün insan, hayvan ve çevre sağlığına uygunluğu konusunda oluşturulmuş standartlardır. Tek Tek ürünlerden çok ürün gruplarına yönelik çalışmaları içerir. Yani mamül kalite standartlarında olduğu gibi fındık kırma makinesi kalite standardı, leblebi tozu makinesi kalite standardı vs vs gibi ayırmaktan çok konuyu 'makineler' başlığı altında inceler. Buna göre oluşturulan direktifler ile insan ve çevre sağlığına uygunluğu kontrol edilir. Bu şu demektir; CE belgesi olmayan bir ürünün AB'ye ihrac edilmesi her ne kadar imkansız gibiyse de CE uygunluğu olan bir bisiklet kaliteli olmak zorunda değildir. İnsanı ve çevreyi tehdit etmeyen bir bisiklet asla düzgün gitmeyebilir, çabucak bozulabilir.

Yerel-bölgesel standartlardan çok CE direktiflerine göre ürünleri kendi sınırları içine kabul eden ülkeler, ticaretin devamlılığının kaliteye ulaşmada doğal bir gereksinim olduğu görüşünde birleşiyorlar. Tüketimin ve rekabetin devam ettiği ortamlarda ise kalite kaçınılmaz bir sonuçtur.

Netice itibarıyla ihtiyaçların, insana ve çevreye zarar vermeyecek ürünlerle karşılanması için gerekli tedbirlerin alınması otoritenin, ürünün kalitesi hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak tüketicinin sorumluluğunda olmalıdır.

kenan
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.78 saniye.
03:31:17, 27 Aralık 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım