AB’nin KOBİ politikalarında “kredi garantisi ile destek” büyük önem taşıyor. Türkiye’de de KGF, AB’nin bu programından KOBİ’lerin faydalanması için çalışıyor.
Büyük işletmelerin bankalardan kredi almak konusunda KOBİ’lere nispetle daha avantajlı olduğu yadsınamaz bir gerçek… Yeni iş kurmak, var olan işletmesini büyütmek, teknoloji yatırımı yapmak, ithalat ya da ihracat için finansman bulmak ya da ürünlerinin kalitesini ve yaygınlığını arttırmak isteyen KOBİ’ler için bir çözüm yolu yok mu?
Türkiye’de, KOBİ’lere krediler konusunda destek olmak için oluşturulan bir sistem var: Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş. (KGF). Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, KOBİ’lerin büyüme ve gelişmelerine destek olmak için çalışan KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırıyor. Kredi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan KOBİ’lere kefil oluyor. Bu sayede KOBİ’lerin kredi kullanma imkânı artmış ve kolaylaşmış oluyor.
Türkiye’de yeterince tanınmayan KGF’nin tarihi ise yeni değil. 1991 yılında organizasyonun kuruluşunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) kurucu ortaklar olarak yer aldı. Ardından, Türkiye Halk Bankası ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) da bu ortaklığa katıldı.
Dünyada Kredi Garanti Uygulamaları AB’nin KOBİ politikaları içerisinde, kredi garantisi ile küçük girişimlerin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Avrupa Yatırım Fonu (AYF), AB’ye üye ve aday ülkelerdeki kredi garanti programlarına da destek veriyor. KGF’nin amacı da AB’nin bu destek programından Türkiye’deki KOBİ’lerin en üst düzeyde faydalanmasını sağlamak.
Avrupa’da bu endüstrinin toplam iş hacmi yaklaşık 40 milyar euro. İtalya, İspanya, Fransa ve -Türkiye’nin model aldığı- Almanya’da köklü bir garanti sistemi varlığını sürdürürken, aralarında eski Doğu Bloğu ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkede kredi garanti kuruluşları kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Gerek kendi devletleri, gerekse de AB tarafından bu kuruluşlar destekleniyor. Örneğin Yunanistan’da 200 milyon euro sermaye ile bir kredi garanti fonu kuruldu ve faaliyete geçti. Öte yandan Uzakdoğu’da, özellikle Japonya, Tayvan ve Güney Kore’de, çok büyük kredi garanti uygulamaları bulunuyor. Bu ülkelerde garanti hacminin milli gelire oranı sırasıyla yüzde 7,5–5 ve 3,3.
KGF’nin Kefalet ŞartlarıKGF’nin en önemli özelliği, yalnızca KOBİ’lere hizmet veriyor olması. KGF’de, toplam çalışan sayısı 250’den az olan işletmeler “KOBİ” olarak kabul ediliyor. KGF’nin kefaletinden yararlanabilmek konusunda Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir kısıtlama yok. Ülkenin dört bir yanındaki KOBİ’ler, uygun şartları yerine getirdiği sürece KGF’nin kefaletine sahip olabilir.
İşletmenin ihtiyacına yönelik her türlü kredi için garanti verilebiliyor. KOBİ’ler, KGF’ye uzun vadeli bir yatırım kredisi için başvurabilecekleri gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi için başvuruda bulunabilir.
Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan KGF, kredinin en çok yüzde 80’ine kadar kefalet veriyor. KGF’nin belirlediği azami nispet; 200.000 euro’yu aşan taleplerde, yüzde 70. KGF’nin bir KOBİ’nin kullanımına sunacağı kefaletin toplamı için belirlediği üst sınır ise; 400.000 euro ya da muadili.
KGF’nin Öncelikleri Ve Değerlendirme SüreciBaşvurularda öncelikle projelerin “yapılabilirliğine” ve kredinin “geri ödenebilirliğine” bakılıyor. Bu noktada projenin “karlı” olması büyük önem taşıyor. Bunun yanında yönetim yeterliliği ile firmanın ve ortakların liyakati ve moralitesi de değerlendirme sürecinin öncelikli maddeleri arasında yer alıyor. Ayrıca işletmede ve projede uygun bir öz kaynak katkısı da aranıyor.
KGF’ye işletmeler doğrudan başvuruda bulunamıyor. Bankadan talepte bulunulan kredi miktarı karşılığında işletme, istenilen teminatı gösteremezse, işletmenin de onayıyla banka tarafından KGF’ye başvuru yapılıyor. Başvurunun ardından bir KGF uzmanı işletmeyi inceliyor ve rapor hazırlıyor. Onay komisyonuna sunulan rapor onaylandığı takdirde, kefalet kararı uygulanıyor. Bütün bu süreç yaklaşık 2–3 hafta kadar sürüyor.
KGF Bugüne Kadar Ne Kadar Kefalet Verdi?KGF’nin, faaliyete başladığı günden bugüne kullandırdığı kefaletler, 1956 adette toplam 116 milyon YTL’ye (97 milyon euro) ulaşmı#254; durumda. Bu kefaletlerle 1100 firma, 138 milyon euro tutarında kredi kullanma imkânı buldu.
SpotBaşarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, KOBİ’lerin büyüme ve gelişmelerine destek olmak için çalışan KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırıyor. Kredi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan KOBİ’lere, KGF kefil oluyor.
KGF’de işletmenin ihtiyacına yönelik her türlü kredi için garanti mevcut. Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan KGF, kredinin en çok yüzde 80’ine kadar kefalet veriyor.
KGF’ye Nasıl Ulaşırsınız?Ankara Bürosu:Adakale Sok. No:28/1 Yenişehir/Ankara
Tel: 312 435 64 26
Faks: 312 434 48 89/90
İstanbul Avrupa Bürosu:Zeytinlik Mah. Fahri Korutürk Cad. No: 11 Bakırköy/İstanbul
Tel: 212 543 77 12
Faks: 212 571 90 73
İzmir Bürosu:Cumhuriyet Bulvarı No: 58 Kat:2 Konak/İzmir
Tel: 232 441 37 70
Faks: 232 425 56 73
İstanbul Anadolu Bürosu:Söğütlüçeşme Cad. No: 11 Kat: 3 Rıhtım Kadıköy/İstanbul
Tel: 216 550 49 32
Faks: 216 550 49 33
KGF’NİN KREDİLERİNE KEFALET VERDİĞİ BANKALARHalkbank ile başlayan kefalet faaliyetleri, bugün 10 banka (Finansbank, Halkbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Şekerbank, Yapı ve Kredi Bankası, Tekstilbank, TEB, Albaraka Türk, Asya Finans, Garanti Leasing, Halk Leasing, Denizbank ) ve 2 finansal kiralama şirketinin KOBİ kredilerini kapsayacak duruma geldi. Sayı her geçen gün artmaya devam ediyor. Girişimciler aşağıdaki kuruluşlardan kullanacakları krediler için KGF’nin kefaletini kullanabilir.
Kaynak: KobiFinans