Bankalar ve Özel Finans Kuruluşları: Dış ticarette aracılık, güvence, kredi sağlarlar. İhracatta mal bedelleri bu kuruluşlar vasıtası ile tahsil edilir ve ihracat bedeli dövizler yine bu kuruluşlara bozdurularak Döviz Alım Belgesine bağlatılır.
Kullanılan ihracat kredilerinde vergi resim ve haç istisnasından bu kuruluşlar sayesinde yararlanılır. İhracat kredi taahhütlerinin kapatılması da bankalar ve özel finans kurumları nezdinde yapılmaktadır.
Taşımacılık Şirketleri: İhraç konusu malların sınırötesi taşınmasını sağlar, taşıtanın talimatları doğrultusunda taşıma belgelerini düzenleyerek kendilerine verirler. İhracatçı firmalar çoğu kere doğrudan taşıyıcı şirketler yerine bunlar adına hareket eden acentelerle ilişki halinde olurlar.
Sigorta Şirketleri: Malların taşınması esnasında doğabilecek riskleri sigorta ederler. İhracatçı firmalar, doğrudan sigorta şirketleri yerine bunlar adına hareket eden acentelerle ilişki halindedirler.
Gözetim Şirketleri: İhracatçı veya ithalatçı firmaların isteği üzerine, ihraç konusu malların, sipariş evsafına veya yasal yükümlülüklere uyup uymadığının denetimini yapıp bunlarla ilgili raporları düzenlerler.
Gümrükleme Şirketleri: Malların yasal yükümlülüklere uygun bir şekilde ihraç edilebilmesi, bu amaca yönelik dökümanların hazırlanması ve gümrük idareleri karşısında ihracatçı firmaları temsil etmek suretiyle danışmanlık hizmetleri verirler.
Test ve Deney Laboratuarları: Çeşitli üniversite, dernek veya özel sektör kuruluşları tarafından işletilirler.
Dış Ticaret Sermaye Şirketleri: İhracat hacmi olarak belirli bir büyüklüğe ulaşmak suretiyle Dış Ticaret Müsteşarlığından Dış Ticaret Sermaye şirketi statüsü almış olan firmalara Dış Ticaret Sermaye Şirketi deniliyor. Bu firmalar, bir protokol çerçevesinde imalatçı firmaların mallarını ihraç etmek suretiyle dış ticarette aracılık hizmetleri görürler. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri, imalatçı firmalara finansman, hammadde tedariği, KDV iadesinin alınması, kredilerden yararlandırılması konularında destek sağlarlar.
Sektörel Dış Ticaret Şirketleri: Aynı sektörde faaliyet gösteren belirli sayıda küçük ve orta ölçekli firmanın biraraya gelerek kurdukları, kurucu işletmelere belirli avantajlar sağlayan firmalardır. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri’nin kurucu işletmelere (imalatçı KOBİ’lere) sağladığı avantajlardan bazıları şunlar:
- İhracata aracılık etmek
- Pazarlamayı organize etmek
- Hammadde tedariğinde imalatçı firmalara destek sağlamak
- Finansman temininde destek sağlamak
- İhracattan doğan KDV iadesinin vergi dairelerinden geri alınmasında yardım sağlamak.
- İmalatçıları yönlendirmek
Kaynak: Kobi Finans