İhracat Bedeli Kaç Şekilde Ödenebilir ? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İhracat Bedeli Kaç Şekilde Ödenebilir ?


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
11/06/2009 :  09:06:26 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


İhracatta yedi farklı ödeme yönteminden dilediğinizi uygulayabilirsiniz. Hedef pazardaki gelenekler, ülke politikası, alıcı ile satıcı arasındaki güven ve nakit ödeme gücüne göre hangi ödeme yönteminin seçileceğine kolayca karar verebilirsiniz. Şimdi bu ödeme yöntemlerini inceleyelim.

Peşin Ödeme
İhracat bedelinin fiili ihracattan önce tahsil edildiği ödeme şeklidir. Genellikle birbirini çok iyi tanıyan alıcı ve satıcı arasında gerçekleşip tamamen güvene dayanmaktadır. Zira dış ticarette doğan bütün riskler ithalatçının üzerindedir. Yani ithalatçının sipariş ettiği malları alamama, düşük kalitede ya da sipariş ettiği malları alma riski her zaman bulunmaktadır. Bu ödeme şeklinde ithalatçı ihracatçıya bir anlamda kredi açmaktadır.

Peşin ihracat bedelleri Türk Lirası veya konvertibl bir döviz cinsi üzerinden ; bankalar aracılığı ile havale şeklinde; ithalatçı, ihracatçı veya bunlar adına hareket eden (Türkiye’de veya yurt dışında yerleşik) üçüncü kişilere çek veya efektif olarak ; yurt dışında yerleşik kişilerin bir başkasına devredilmemek kaydıyla kredi kartları ile de tahsil edilebilmektedir.

Alıcı Firma Finansmanı
İhraç malının üretim veya tedarik edilmesini temin için kredi olarak gönderilen, fakat fiili ihracatın yapılması anında mal bedeli haline gelen döviz veya Türk Lirası’dır. Prefinansman hakkında da peşin bedel hükümleri uygulanmaktadır.

Akreditifli Ödeme
İhraç konusu malla ilgili belgelerin (sevk vesaikinin) ihracatçı tarafından kendi bankasına teslim karşılığında mal bedellerinin tahsil edilmesine olanak sağlayan bir ödeme şeklidir. Bu sistem, diğer ödeme yöntemlerine göre daha pahalı olmasına rağmen en güvenilir olanıdır. Her türlü alım satım işleminde olduğu gibi, akreditiflerde de ithalatçı ve ihracatçı arasındaki ilk bağlantı bir satış sözleşmesi ile olmaktadır. Bu sözleşme, alıcı ve satıcı arasındaki bir şekle bağlı olmaksızın yapılmakta ve sözleşmede malın cinsi, miktarı, fiyatı, ambalaj biçimi, ödeme şekli, malları nereden ve nasıl teslim edecekleri, teslim zamanı ve taşıma konusu yer almaktadır. ithalatçı (amir) kendi bankasından (amir banka) ihracatçı (lehdar) lehine bir akreditif açılması için başvurmaktadır.

Vesaik Mukabili Ödeme
Malla ilgili belgelerin amir bankaya gönderilmesi karşılığında bedelin tahsil edilmesine olanak veren ödeme şeklidir. Bir başka ifade ile genellikle mal bedelleri, malla ilgili vesikalar ve ithalata konu olan mallar gelince ödenmektedir. Bu tür ödemelere konu olabilecek mali vesikalar ; poliçeler, emre yazılı senetler, çekler, ödeme makbuzlarını ve diğer para ödemesini sağlayan herhangi bir senedi ifade etmektedir. Buna ek olarak ticari vesikalar ise, faturalar, navlun belgeleri, emtia ile benzeri senetler ve mali olmayan diğer senetlerdir.

İthalatçı, malların uygunluğunu kontrol ettikten sonra ödeme yapma şansına sahip olduğu için, bu ödeme şekli ithalatçı açısından güvenli bir yoldur.

Mal Mukabili Ödeme
İthalata konu mal alıcının eline geçtikten bir süre sonra ödemesi yapılmaktadır. Riskleri en çok ihracatçı üstlenmektedir. İthalatçının malı teslim aldıktan sonra ödeme yapmaması ya da yapamaması ihtimali her zaman mevcuttur.

Kabul Kredili Ödeme
Vadeli bir akreditif gibi düşünülebilecek bu ödeme şeklinde ithalatçı ve ihracatçının anlaştıkları koşullar altında, mal ithalatçıya sevk edilmesine rağmen, ihracat bedeli ileri bir tarihte ihracatçıya ödenmektedir. Burada ödeme aracı olarak da, ithalatçı üzerine çekilen poliçe kullanılmaktadır.

Kaynak: tr-ito.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim

 UYARI: Sitede yer alan ilanların doğruluğundan ilan sahibi sorumludur. Tanımadığınız kişilerle ticaret yapmayınız, yapıyorsanız dikkatli olunuz, tedbiri elden bırakmayınız, denemeden görmeden almayınız, alışveriş yöntemi olarak garanti yöntemler seçiniz. Hiçbir zaman kesinlikle birilerine para yada mal göndermeyiniz veya hesabına para aktarmayınız!
Detaylı bilgiler ve sorumluluklar için kullanım şartlarını okuyunuz.

  • İlanın kalitesi ve ilan sahibinin yaptığı önceki alışverişler için ilan sahiplerine referans sorabilirsiniz.
  •  

    Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

    Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

    Üye olarak:

    • Yeni yazılar gönderebilir,
    • Varolan yazılara yorum yapabilir,
    • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

    » Hemen üye olmak için tıklayınız.


     

    0.98 saniye.
    19:13:39, 21 Aralık 2024, Cumartesi

    Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

    Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

    © 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım