İçeriden Yönetici Yetiştirmenin İncelikleri - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İçeriden Yönetici Yetiştirmenin İncelikleri


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
10/04/2009 :  20:18:25 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Herkes şirketini, kendi kültürünü bilen kişilere emanet etmek ister. Bu nedenle şirketin kurumsal iklimini, ürünleri, çalışanları bilen ve şirket içinde tanınan kişilerin bir üst pozisyona gelmesi tercih edilir.

Dışarıdan transfer edilen kişiler, şirketlere her zaman daha riskli geliyor. Yenibiris.com’un 1.164 şirketle yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 46’sı tepe yöneticilerini içeriden yetiştirdiklerini, yüzde 36’sı çoğunlukla içeriden yetiştirmeyi tercih ettiğini, yüzde 17’si de dışarıdan almayı tercih ettiğini söylüyor.

Çokuluslu şirketlerde ise, içeriden terfi yöntemi çok daha yaygın olarak kullanılıyor. Bu yöntemle şirketler yöneticilerine dünyanın her yerinde terfi şansı yaratabiliyor. HRM Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, "kurumsal vatandaşlık" denilen bu sistem sayesinde, şirketlerin çalışanlarına, Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerde de alternatifler sunduklarını ve böylece terfileri kendi içlerinde yaparak, çalışanlarını kaybetmemeyi ve şirkete olan bağlılıklarını artırmayı hedeflediklerini söylüyor.

Zaman ve Maliyet Avantajı
Türkiye’de ilk 500 içinde yer alan şirketler de, “içeriden terfi” sistemini kullanılıyor. Her 4 tepe yöneticiden 3’ü bu yöntemle seçiliyor. Bu sistem, performans sistemi ve kariyer planlama ve yedekleme sistemiyle entegre olarak çalışıyor. Böylece boşalan bir kadroya dışarıdan birini almanın yarattığı maddi ve zamansal maliyetlerin önüne geçiliyor.

Aynı durum KOBİ’ler için de geçerli. Duygusal Türk insanının sadakati ödüllendirmeyi önemsediğini söyleyen Nazlıaka; "Sadık insanları kilit pozisyonlara getirmek, eleman bulma ve işte tutma açısından dezavantajlı olan KOBİ’lere avantaj sağlıyor. Şirketler yönetici adaylarını yetiştirmek için yetenek havuzu oluşturuyor. Performans sistemini de etkin kullanarak şirketin “yıldızlarını” seçiyor ve bu kişilere yatırım yapıyorlar" diyor.

Kurumsal Körlüğe Dikkat
İçeriden terfinin dezavantajı ise kurumsal körlüğe neden olması. Uzun yıllar aynı şirkette çalışmış olan kişiler, bir süre sonra eleştirdikleri sistemin bir parçası olabiliyor. Bu da bazı aksaklıkları görmelerini engelleyebiliyor. Ayrıca dışarıdan gelen kişi, değişik şirketlerde edindiği deneyimlerle, farklı bir vizyon sunabiliyor.

Kaynak: yenibiris.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
brahma99
Yeni Üye

Toplam 2 yazı
26/10/2009 :  07:54:16  Alıntı
Türkiyede bu sistemin uygulanma oranı çok düşük.Kendimden örnek vereyim.
Yerli sermayeli uluslararası bir hizmet firmasında Türkiye geneline yayılan hizmet sistemleri geliştirdim.Maliyet düşürmeden kaliteye kadar
iş geliştirmede etkin rol aldım vs.sonuçta firmanın merkez yöneticileri 2 yılda proje şefiliğinden Bölge Sistem Sorumlusu kademesine
çıkmamdan rahatsız oldular.Çeşitli kulis ve ikna turlarının ardından tepe yöneticilerinide etkileyerek amiyane tabirle beni şutladılar. :)
İşte ''Türk İçeriden Terfi Sistemi'' TİTS :D



Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Diğer
kayrans
Üye

Toplam 234 yazı
15/04/2010 :  23:43:35 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
bütün arkadaşlara yorumlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.77 saniye.
19:59:08, 3 Aralık 2024, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım