Google ve Apple gibi bilişim şirketleri sürücüsüz otomobiller üzerine çalışmalar yürütmeye devam ederken ilk sürücüsüz otomobiller, Kuzey Amerika yollarını geçtiğimiz günlerde arşınlamaya başladı bile. Aracınıza binip ellerinizi başınızın arkasına yaslayıp ilerlemek oldukça ilginç geliyor olabilir. Ancak bunun için bir miktar daha beklemeniz gerekecek. Sürücüsüz otomobillerin ilk nüveleri kendini park pilotlarıyla gösteriyor. Her marka farklı prensiplerle çalışan park yardımcılarıyla çalışsa bile hepsinin ortaklaştığı nokta insan hatasının ortadan kalkması. En yeni park pilotları ve tüm özelliklerini beraber inceleyelim.
Park Pilotu Nedir?
1990’lı yıllarda engel sensörleri ya da park sensörleri karşımıza çıktı. Park sensörlerinde vericiler; araçların önüne, arkasına ve yanlarına yerleştiriliyor, engellerin mesafesine göre sürücüleri sesle uyarıyor. Artık park sensörlerinin yetmedi#240;i durumlar için ek olarak araçların arkasına kameralar yerleştiriliyor. Öyle ki artık araçlar etraflarındaki engelleri algılıyor ve multimedia ekranına üç boyutlu yol bilgisi yansıtıyor. Park pilotu ise tüm bu entegre sistemleri kullanarak aracın otomatik park edilmesine deniyor. Her marka farklı prensiplerle çalışan park pilotlarına başvuruyor ancak ortak noktaları aracın insan müdahalesini kısıtlıyor olması.
Park Pilotu Nasıl Çalışır?
Geçmiş yıllarda üretilen arabalarda park pilotunun çalışabilmesi için navigasyon, park sensörleri ve elektronik direksiyon bulunması gerekiyordu. Ancak son yıllarda çıkan bazı modellerde navigasyon sistemi olmadan da araç kendini park edebiliyor. Park pilotu seçildikten sonra aracınızın boyuna uygun bir park noktası buluyorsunuz. Genellikle park pilotunu seçti#240;inizde hızınızın saatte 20 kilometreyi geçmemesi gerekiyor. Park edilecek nokta bulunduktan sonra ise aracınızı; geriye gidecekse geri vitese almanız, ileriye do#240;ru gidecekse de ileri vitese geçirmeniz gerekiyor. Direksiyona gerekli müdahaleleri araç kendi kendine yapıyor ve park işleminiz gerçekleşiyor. Park pilotları insan müdahalesini en aza indirdi#240;i için hata yapma olasılı#240;ını da düşürüyor. Bu özelli#240;in araçlara genellikle sonradan eklenmesi mümkün olsa da çok yüksek ücretler ödenmesi gerekiyor. Astarı yüzünü geçti#240;i için genellikle donanım paketleriyle satın alınıyor. En hızlı ve düzgün çalışan park pilotları ise şöyle:
- Akıllı Park Sistemi (SPA)
ılk defa “Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi” adlı ünlü dizide karşılaştı#240;ımız KIA’nın park pilotudur. Araç güvenli park noktasını 10 park sensörüyle fark ediyor. Direksiyon otomatik olarak park alanına yerleşiyor. SPA’de çıkış modu da bulunuyor, bu mod daha çok sıkışık alanlarda risk almamak için kullanılıyor.
- Intelligent Parking Assist (IPA)
Japon otomobil devi Toyota, park pilotunu kullanıcılarına park destek asistanları (IPA) olarak sunuyor. IPA sistemi; geri viteste IPA dü#240;mesini seçildikten sonra çalışmaya başlıyor. Dikiz aynasından park etmek istedi#240;iniz noktayı seçiyorsunuz ve sistem araç park noktasına girene kadar size yardım ediyor. Toyota, sistemin paralel ya da garaj içerisinde kullanılmasının uygun olaca#240;ını not düşüyor.
- BMW Parking Assistant
BMW’nin E segmenti aracı 5 serisiyle adını duyuran Parking Assistant, aslında en çok heyecan uyandıran park pilotu olmayı başarıyor. IPA ve SPA ile benzer çalışma prensibine sahip olan park pilotunu, aracınızdan çıkarak da kullanabiliyorsunuz. Aracınızı park ettikten sonra BMW’nin akıllı kumanda sistemiyle çalıştırabiliyor ve park alanından çıkarabiliyorsunuz.
- Mercedes Parking Pilot
mercedes-park-pilotu-nasil-calisir
Kaynak
Mercedes gelece#240;e en çok yaklaşan markalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Park pilotunu akıllı telefonunuzla kullanabiliyor, aracınızı bu şekilde park edebiliyorsunuz. Park yerini di#240;er sistemlerde oldu#240;u gibi aracınızın içerisindeyken seçiyorsunuz. Ancak aracınızdan inip telefonunuzla belirledi#240;iniz yere park etmeniz de mümkün.
- Audi Remote Park Pilot
Alman teknolojisiyle üretilen en yeni park pilotudur. “Teknolojisiyle bir adım önde” sloganını kullanan Audi’nin hayata geçirdi#240;i RPP sistemiyle aracınızdan inip telefonunuzdaki uygulamayla aracınızı otomatik olarak park edebiliyorsunuz. ışiniz bittikten sonra yine uygulamayla arabayı binece#240;iniz yere ça#240;ırabiliyorsunuz.
ikinciyeni.com