Herkese merhaba. Kurumsal firma nedir bu konuyu araştırmak istedim. İlgisini çeken, bilmeyenler için. Herkese keyifli okumalar :)
Kurumsal Şirket Nedir: İşleyiş süreçleri tek bir kişiye bağlı olmayan işletmelere kurumsal şirket denir. Kurumsal firmalarda yapılacak her iş önceden planlanmış, belirli kurallara, ilkelere veya kurum kültürüne bağlı olarak yapılır. Dolayısıyla her departmanın uzman bir yöneticisi veya çalışanları vardır. Çalışanlar neyi nasıl yapması gerektiğini önceden bilirler. Kurumsallaşmış şirketlerde personeller, tepedeki bir kişinin yönetimiyle değil, bağlı oldukları departmanın yönetimiyle çalışırlar. Bir kişinin eksikliği veya düşüncesi genel işleyişi değiştirmez. Bazı şirketler
yönetici kurumsal koç desteği alabilir.
Yukarıdaki tanıma göre, kurumsal firma/kurumsal şirketlerde denetim ve raporlama da söz konusudur çünkü yönetim varsa ölçümleme de vardır. Yapılan her işin ölçülebiliyor olması esastır. Bir örnekle açıklamak gerekirse:
Kurumsal Şirket İşleyiş Örneği
Kurumsal bir firmadan ürün çıkışı olacaksa bunun bir satış mı yoksa transfer mi olduğu önceden bilinir. Örneğin satış ise ürünü satın alan taraf adına hangi tarihte, ne kadar tutarda bir fatura kesileceği bilinir veya önceden hazırlanan kurallar bunu çoktan belirlemiştir. Firmadan kaç adet ürün çıkışı yapıldığı, hangi tarihte yapıldığı tek tek veya toplu olarak izlenebilir. Günlük veya dönem sonları toplam kaç adet işlem yapıldığı, bu işlemlerin sonuçları, işlemi yapan departmanlar ve hatta departmandaki x kişiye kadar raporlanabilir/rapor alınabilir.
Yukarıdaki örnek muhasebe, depo ve satış departmanlarını kapsayan bir örnekti. Kurumsal şirketlerde temizlikten pazarlamaya, sevkiyattan raporlamaya kadar her işin muhatabı olan bir kişi veya departman vardır.
“Kurumsal” kelimesinin TDK’daki karşılığı aşağıdaki gibidir.
Kurumsal ne demek: Değişik birim ve fonksiyonlarıyla bir kurumun niteliklerine tam anlamıyla sahip olan. (TDK)Yine bu tanımları harmanla**** şu sonuca ulaşabiliriz:
Kurumsal Firma Departmanlardan Oluşur
Kurumsal bir firmadan ürün alıp problem yaşadığınızda muhatabınız x bir şahıs değildir. Birebir destek alıyor olsanız bile karşınızdaki insanı marka sözcüsü olarak görebilirsiniz. Yani muhatabınız markadır. Bazı durumlarda
yönetici koçu ile de karşılaşabilirsiniz. Örneğin, elektronik bir marketten cep telefonu alırken size satış yapan kişi, yarın bir gün olası problemlere karşılık teknik destek konusunda uzman olmadığı için sizi farklı bir uzman ile muhatap eder. Muhatap olduğunuz kişi de yüksek olasılıkla teknik servis departmanı çalışanı olur.