Plastik Fabrikasında Çalışan Varmı ? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Plastik Fabrikasında Çalışan Varmı ?


placebo01
Yeni Üye

Toplam 21 yazı
12/02/2013 :  21:24:46 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Abilerim ve Kardeşlerim iş değişikliği yapıcam. Adanada Plastik fabrikasında çalışmayı düşünüyorum. Plastik Fabrikasında yada o işe yakın fabrikalarda çalışma koşulları nasıl ? Plastik sağlığıda etkiliyormuş diye duydum. Şimdiden bilgileriniz için teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Diğer
bluege5
Üye

Toplam 161 yazı
13/02/2013 :  17:39:31  Alıntı
orjinal plastik hammadde saglıgı etkilemez ama lastik kauçuk pvs gibi hammaddeler kokar ve saglıga zararlıdır.

ayrıca çogu plastik fabrikası tam gün çalışır yani gecesi gündüzü olur. belki bunları konuşmusundur.

ayrıca enjeksiyon makinasında çalışacaksan iş kazası riski vardır . uyku düzenine ve iş güvenliği kurallarına dikkat etmen lazım.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Esnaf
placebo01
Yeni Üye

Toplam 21 yazı
13/02/2013 :  18:45:20  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bluege5
orjinal plastik hammadde saglıgı etkilemez ama lastik kauçuk pvs gibi hammaddeler kokar ve saglıga zararlıdır.

ayrıca çogu plastik fabrikası tam gün çalışır yani gecesi gündüzü olur. belki bunları konuşmusundur.

ayrıca enjeksiyon makinasında çalışacaksan iş kazası riski vardır . uyku düzenine ve iş güvenliği kurallarına dikkat etmen lazım.


enjeksiyon makinasının ne gibi riski var? Fabrikada geceli - gündüzlü vardiye var. Çok ağır bir işmiş ama mecbur çalışıcam. Çuval ve konserve kutusu üretiliyormuş.

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Diğer
Enesis
Yeni Üye

Toplam 72 yazı
13/02/2013 :  19:02:01  Alıntı


10 senedir abim enj ustası iş kazası riski eski makinelerde vardı
güvenlik önlemi almazsan
ama şimdi haitian makineler var son sistem kullanımıda kolay ama vardiya kesin vardır parası ve mesaisi çalıştırana göre deişir
Hayat boş bir tuval, ressamları biziz.. her tercih her davranış, her tutum, her söylem bir renk..

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
mustafa79
Yeni Üye

Toplam 47 yazı
13/02/2013 :  19:20:20  Alıntı
1996 dan beri enjeksiyon firmalarında çalışıyorum ve suan kendi yerimi açtım yeni. Birçok yerde enjeksiyon ustalıgı yaptım. Oransal çalışan makinelerde risk var. Ve cogu işyeri bunları gözardı edip gerekli tedbirleri aldırmıyor ama diğer
bilgisayar kontrollü makinelerde birden fazla koruma oldugu için daha emniyetli. Ama öncelikle emniyet çalışanda çalışan dikkat ettiği sürece bir sorun cıkmaz bu makinelerde. plastik hammaddeler ana hammaddesi petrol ve petrol türevi hammaddeler oldugu için kanserojen maddeler içermektedir:bunun için çogu firma çalışanlarına günlük yogurt takviyesi yapmakta ve her yıl genel saglık kontrolü yaptırmakta. Eger böyle bir iş de çalışmayı düşünüyorsan. bunları göz önünde bulundur vardiya muhakkak olacak çünki vardıya olmazsa işletmelerin kar oranları çok düşer elektrik sarfiyatı artar. makinenin bir saat resistanlarının kapatılıp tekrar açılması yüklü bir enerji çekimine neden olur bu yüzden bu sektörde gece çalışması muhakkak olur normal olarak. eger başka bir sorun olursa özelden de yazabilirsin.Umarım açıklayıcı olmuştur

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İmalat
bluege5
Üye

Toplam 161 yazı
14/02/2013 :  18:07:04  Alıntı
biz burda ne yazsak boş arkadaşım; nasıl bi işyeri ,nasıl bi işveren ,nasıl bir düzen, nasıl bi makina ,bunları başladıktan sonra göreceksin

sen uykunu düzenli şekilde uyu iş güvenliği kurallarına uy yeter. hayırlı olur inşallah.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Esnaf
onur652
Üye

Toplam 465 yazı
01/04/2013 :  17:01:19  Alıntı
placebo01 kardeşim kuruyemiş dükkanını kapattınmı?

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Esnaf
ufukbaycar
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
06/06/2013 :  10:44:53  Alıntı
arkadaşım plastik enjeksiyonda seviyen nedir usta mısın yoksa yeni mi başlayacaksın

Yerleşim : Suudi Arabistan / Cidde  |  Meslek : Ticaret
kurtxxx
Üye

Toplam 218 yazı
14/09/2014 :  23:37:06  Alıntı
plastik ustabaşıyım o kadar abartıldığı gibi bir iş değil sıkıntı olmaz sıkıntı ustanın dandik olmasında ayar yapamamasından ve firmanın yemeklernden olabilir vardiyalı çalışma olduğundan yemek ve uyku düzenine dikkat etmelisin ayrıca diğer yorumda bir arkadaşın oransal makinalarla ilgili n e dediğini anlıyamadım oransal demek sayısal mantığı hidrolik enerjiye çeviren makinalara verilen isimdir dolayısıyla bilgisayarlı makinalar oransal, bilgisayarsız makinalar analog mantıkla çalışır.
Çok yorgun çok yalnız olabilirim
AMA ASLA ÇARESİZ DEĞİLİM...

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Yöneticilik
placebo01
Yeni Üye

Toplam 21 yazı
11/11/2014 :  21:42:07  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ufukbaycar
arkadaşım plastik enjeksiyonda seviyen nedir usta mısın yoksa yeni mi başlayacaksın


biraz geç olucak ama bugünlerde bu tarz işi olan bir fabrikaya yeni başlayacağım ama korkuyorum ya işi öğrenezsem diye.

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Diğer
abbankimya
Yeni Üye

Toplam 66 yazı
11/11/2014 :  22:01:00  Alıntı
Plastik sanayide çalışma ve riskler ve önlemler

Plastik sanayii, günümüzde en önemli sektörlerden biridir. Evlerde kullanılan leğenlerden, kovalardan, fırçalardan, yer döşemelerinden, bina yalıtım kaplamalarından, köpüklerden marketlerde kullanılan naylon poşetlere, su borularından tükenmez kalemlere, formika mobilya kaplamalarından pet meşrubat şişelerine, naylon bayan çoraplarından boyalara, teflon tavalardan kaplamalara ve cilalara, kalıplardan film şeritlere, fiberlerden kablolara, ambalaj imalatından banyo perdelerine, araba lastiklerinden etiketlere ve otomobil üretiminden gemi imalatına kadar neredeyse günlük yaşamda kullanılan her nesnede plastik sanayiine ait bir ürüne rastlamak olasıdır.

Plastikler aslında polimerlerdir: Birbirine bağlanmış uzun atom zincirleri. Bu zincirler biribirini yineleyen birçok moleküler birimden oluşmaktadır. Karbon ve hidrojenin tek başına veya oksijen, azot, kükürt ve klor ile oluşturdukları polimerler plastiklerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Selüloz(bitkilerin hücre duvarında bulunan yapıtaşı)’un nitratlanmasıyla oluşturulan Proxylin’i, alkol ve kafur ile karıştırarak ilk doğal plastiği İngiliz bilim adamı Alexander Parkes bulmuştur. Sentetik bir polimere dayanan ilk plastik ise fenol ve formaldehit kullanılarak yapılmış ve adına bakalit denmiştir.

Plastikleri sınıflandırmak gerekirse:

-Selüloz bazlı plastikler(Selüloyid, rayon)

-Bakalit (Fenol, formaldehit)

-Strafor (Polyester-PS- , PolyVinylChoride-PVC-)

-Naylon (Polyamide-PA)

-Sentetik Kauçuk

-Polyethylene, acrylic, Polyurethane, Polyethylene terphthalate -PET-,

Polytetrafluoroethylene-Teflon-

II- PLASTİK SEKTÖRÜNDE KAZALAR, HASTALIKLAR VE TEHLİKELER

II.1.Hastalıklar

II.1.1. Kimyasal Tehlikelerden Kaynaklanan Hastalıklar

Fiberglas yapımında kulanılan doymamış polyester reçineleri, kimyasal açıdan reaktif olan fenol formaldehit reçineleri ve üretanlar gibi plastik sektöründe kullanılan sıvı ve tozlardan ötürü önemli bir kontakt dermatit* riski söz konusudur.

Polymerlerin ısı ile termal indirgenmesi sırasında ortaya dumanlar çıkabilir. Ancak mühendislik önlemleri bu konunu üstesinden gelmek konusunda çok önemli olabilir. Bu konuda iyi bir havalandırma sisteminin varlığı da riskleri ortadan kaldırmak konusunda çok etkilidir. PVC-Polyvinylcloride- ve Polytetrafluoroethylene-Teflon-

aşırı ısıtıldığı zaman ortaya çıkan dumandan ötürü polymer duman ateşi* hastalığı görülebilir.

Pekçok endüstride bilindiği gibi çok çeşitli plastik ürünler kullanılmaktadır. Bu plastik ürünlerin birçoğu kimi zamanlarda termal strese yani aşırı ısıya sunuk(maruz) kalabilmektedir. Boya ile kaplı metal plaka veya tabakaların ya da plastik kaplı boruların kaynak işlemi sırasında yüksek ısıya sunuk kalmaları gibi durumlarda acaba zehirleyici miktarlarda uçucu gazlar ortaya çıkmakta mıdır?. Aşağıdaki tablo bazı plastikleri ve ısıya sunuk kaldıklarında ortaya çıkardıkları uçucu gazları sıralamaktadır.

Plastikler
Ortaya çıkan uçucu maddeler
Polyxmetilen
Formaldehit
kloropren kauçuk
Hidrojen klorür
Polistiren
Stiren
Polikarbonat
Fenol
PVC
Hidrojen Klorür
Poliamid 66
Siklopentanon
Teflon
Perflorine doymamış hidrokarbonlar
Polietilen
Doymamış alifatik hidrokarbonlar
Poliüretan
Hidrojen Siyanür
Poliüretan reçinelerle kullanılan izosiyanatların zehirli dumanları kimyasal pnömonite* ve ciddi astım* rahatsızlıklarına neden olur. Bir kere bu dumanlara duyarlı hale gelen kişi bundan sonra iş değiştirmek zorundadır. Aynı tehlike formaldehit reçineleri ile çalışırken de mevcuttur. Fiberglas üretilirken de oldukça yüksek miktarlarda stiren buharı kullanılmaktadır. Bu da yukarıda sayılan hastalıklara neden olmaktadır. Klorlanmış Hidrokarbonlar gibi solvanlar sektörde sıkça kullanılmaktadır. Bunların solunması da ciddi tehlikelere yol açabilir ki bunların içinden önemli olanlarından birisi narkoz*dur.

II.1.2. Fiziksel Tekhlikelerden Kaynaklanan Hastalıklar

Granülatörler(tozlaştırıcılar) çalışırken oldukça fazla ses çıkartılar. Bu çıkan gürültü bazen o kadar yüksek seviyelerde olmaktadır ki bu makinaların yanında çalışanlar ve bu makinaları idare edenler geçici ve bazen de sürekli duyma(işitme) kayıpları ile karşılaşırlar.

II.2. Kazalar

Yanıklar* da önemli tehlikelerden biridir. Plastik üretimi için kullanılan bazı katkı maddeleri ve katalizörler su veya hava ile temas etmeleri durumunda aşırı reaktif olabilirler ve yanmalara neden olurlar. Eriyik halde bulunan plastiklerle çalışılırken veya bir yerden bir yere taşınırken her zaman dökülebilir ve sıçrayabilir ve sonunda yanmalar ve haşlanmalar olabilir. Ayrıca bazı plastiklerin cilde yapışma tehlikesi vardır ki bu durumlarda yanıkların verdiği hasarlar artar.

Organik peroksitler son derece tahriş edicidir ve özellikle göze sıçraması durumunda kişiyi kör edebilirler. Bu tehlikelerden korunmak için uygun Göz Koruyucu Donanımlar kullanılmaıldır.



III- PLASTİK ENDÜSRTİSİ İŞÇİLERİ İÇİN SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Granülatörler söz edildiği gibi son derece fazla gürültü çıkartırlar. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte normalde sekiz saat boyunca en fazla 85-90 dBA sese sunuk kalınabilir ve bunu 80dBA’nın altında geçirilecek 16 saatlik dinlenme süreci takip etmelidir. 85-90 DBA’nın üzerinde sese sunuk kalınıyorsa mutlaka kulak koruyucu donanımlar kullanılmalıdır tersi durumda ileride mutlaka işitme sorunları yaşanır. Bunların yanında düzenli olarak en azından yıllık odiyometri testleri(işitebilirlik) yapılmalıdır. Ayrıca gürültünün çok olduğu iş yerlerinde kişisel dozimetreler bulundurulmalıdır. Bu riskler, makinaların ses öldürücü materyallerle kaplanması yoluyla ortadan kaldırılabilir.

Kullanılan kimyasalların buharları, dumanları, kokuları ve bunlarla birlikte tozlar solunum yollarını son derece olumsuz etkilemektedir ve daha önce sayılan birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu risklere karşı son derece iyi çalışan yerel cebri çekişli havalandırma sistemlerine(Local Exhaust Ventilation –LEV-) gereksinim vardır. Bunlarla birlikte solunum koruyucu donanımlar olan maskeler, solunum cihazları kullanılabilir.

*

Astım, solunum yollarının ataklar halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösteren kronik bir hastalığıdır. Astımda solunum yollarının şişmesi ve tıkaçların oluşması sonucu havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Ataklar sırasında öksürük, göğüste sıkışma hissi, solunumda hızlanma, hırıltı ve nefes darlığı olur. Astımlı hastalar çevredeki birçok maddeye astımlı olmayanlara göre daha duyarlıdır. Bu uyarılar hastalarda hırıltı ve öksürüğe yol açar.

Egzama(dermatit) derinin iltihabıdır ve çoğu zaman kaşıntılı seyreder. Genellikle allerji nedeniyle oluşur; ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Bazen de egzama görünür hiçbir neden yokken çıkmaktadır. En sık görülen egzama tipi, allerjik kökenlidir. Tıp dilindeki adı “atopik dermatit” olan bu hastalık çoğunlukla astımlılarda ve saman nezlelilerde görülür. Saman nezlesi, çiçek tozlarının neden olduğu allerjik bir hastalıktır.

Kimyasal tahriş edicilerin solunması sonucunda oluşan akciğer iltihaplanmasına Kimyasal Pnömoni denir. Bkz. Pnömoni(Zatürre)

İlk kez Yunanlılar tarafından kullanılan,’anestezi’ terimi; duyarsızlık, hissizlik duyuların geçici olarak kalkması anlamına gelmektedir. Alman tıbbında ve Türkiye’de bazı insanlar arasında Genel Anestezi deyimi yerine Narkoz da denilmektedir. Narkoz, anestezi ile eş anlamlı gibi görülüyor olsa da, tam bilinç kaybı olmadan, duyarlılığın ileri derecede ortadan kalkmasıyla oluşan belirgin uyuşma halidir.

Polymer duman ateşi, polymerlerler(ör. Polytetrafluoroethylene) yandığı zaman ortaya çıkan koku ve dumana sunuk kalma sonucunda görülen ve metal duman ateşi ile benzerlik gösteren bir hastalıktır.

Yanık, ısı, ışın, elektrik veya kimyasal maddelere sunuk kalma sonucunda deri ve derialtı dokularda meydana gelen yaralanmadır.

1. derece yanıklar: Derinin sadece en üst tabakasının zedelendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik ve ağrı görülür. Örnek: güneş yanıkları.

2. derece yanıklar: Derinin üst ve değişen oranlarda alt kısmının etkilendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik, ağrı ve su toplanması (bül) ile karakterizedir.

3. derece yanıklar: Tüm deriyi kapsayan; derialtı dokularına, derin dokulara ve hatta kemiklere kadar ulaşan yanıklardır. Deri kuru kayış gibi olabilir veya renk değişikliği görülebilir (kömür gibi, beyaz veya kahverengi olabilir ). Şiddetli yanıklarda, yüzeysel sinir uçları ve kan damarları zedeleneceğinden yanık alanda his kaybı olabilir; buna karşın çevredeki daha az yanmış olan doku aşırı ağrılı olabilir.

Zatürre olarak da bilinen pnömoni, akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Zatürrenin ilk sıradaki nedeni, pnömokok (Streptococcus pneumoniae) adı verilen yuvarlak şekilli bakterilerdir. Virüslerin neden olduğu zatürre ise genellikle daha hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Bakteriyel pnömoniler daha ağır seyirli olup genellikle soğukalgınlığı nedeniyle ortaya çıkarlar. Pnömoni akciğerin tek bir lobu ile sınırlı ise lober pnömoni, bronşlardan başla**** akciğerin başka bölümlerine yayılmışsa bronkopnömoni olarak adlandırılır.
http://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-is-guvenligi/plastik-endustrisinde-is-sagligi-ve-guvenligi/
chemistabban

Yerleşim : Türkiye / Antalya  |  Meslek : Kimyager
placebo01
Yeni Üye

Toplam 21 yazı
01/03/2015 :  18:25:41  Alıntı
var mı çalışan çok mu ağır bir iş ?

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Diğer
mkypmühendislik

Yeni Üye

Toplam 96 yazı
01/03/2015 :  18:45:44 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Plastik sektöründe Türkiyenin en büyük firmalarında Otomotive yıllarca hizmet etmiş biri olarak : özellikle polüüretan gibi plastik içine extra izosiyanat içermeyen ürünleri üretmeyen etmeyen işletmelerde ortam havalandırması yapılıyor ise risk sokaktaki soludugunuz hava kadardır..
iso 14001 ve 18001 belgesi olan bir plastik enjeksiyon tesisinde hava emisyonları-gürültü emisyonları bagımsız firmalar tarafından denetim altındadır.
Bu konuda çalıştıgınız işe gireceginiz firmada bu belgelerin olup olmadıgını sorgulayınız.Otomotvie hizmet ediyor ise : sizden önce ana müşterilerde denetimlerinde firmaların calışma ortamlarını incelemektedir.
Ayrıca iş güvenliği kanunu gereği her firmanın işçi sağlıgı uzmanı bulunmaktadır.BU konuda merdiven altı bir firma düşünmüyorsanız tekrar derimki diğer prses baskı döküm maden gibi hatların içersinden en az riski olandır.Enjeksiyon tesisleri..Kaucuk imalatı plastik enj. fabrikalarına göre risk oranı daha yüksektir.
Enerji Kimlik Belgelendirme com

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Mühendis
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

6.3 saniye.
13:30:25, 21 Kasım 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım