Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
YORUM YAZILAN YAZI
dt_turan
07/04/2008 : 14:39:16Karadeniz'de yayla, Çoruh'ta rafting, Fethiye'de ekolojik çiftlik turuna ilgi giderek artıyor.
TÜRK halkı, 1990'lı yıllara kadar tatilini genelde yazlıklarda geçirmeyi tercih etti. Yazlığı olmayanlar da arkadaş ya da akrabalarınınkini kullandı. Yeni Türkiye'de oteller ve tatil köylerinin keşfi topu topu 15-20 yıllık bir süreç...
2000'li yıllardan itibaren “her şey dahil” sisteminin avantajlarıyla birlikte tatiller deniz-kum-güneş üçgeninde yapılır oldu. Görünen o ki bundan sonraki gözde tatil trendi “alternatif turizm” olacak...
Avrupalı, Amerikalı ve Asyalı konuklar tarafından yıllar önce keşfedilen bu turizm alternatifi, yavaş yavaş ülkemizdeki doğa ve spor tutkunları tarafından da keşfediliyor. Halen yabancılarla birlikte yılda ortalama 25 bin kişi tatilini bu turlarda geçirmeyi tercih ediyor. 2010 yılına kadar bu rakamın 50 binlere ulaşması bekleniyor.
Yayla gezmelerinden dağ-doğa yürüyüşüne, raftingden kuş gözlemlemeye kadar geniş bir yelpazede uzanan turlar, tüm yıla yayıldığı ve çevreye zararsız olduğu için Turizm Bakanlığı tarafından da destekleniyor.
TURİZM PASTASININ YÜZDE 5'İ... Alternatif turizm etkinliklerine talep özellikle bahar aylarıyla birlikte artıyor. Bu etkinliklerin ekonomiye en büyük katkısı, sezonunun nisan ayında başlayıp ekime kadar uzatılabilmesi. Böylece turizm gelirlerinin üç aylık yaz sezonuna sıkışıp kalmayacağını düşünen yetkililer, alternatif tur paketlerine ilginin artması için kolları sıvamış görünüyor. Başta Karadeniz ve GAP bölgesi olmak üzere Türkiye'nin bu turizme elverişli birçok bölgesinde tanıtım çalışmaları hız kazanmış durumda.
Çalışmaların sonucu ortada... Sektörde şimdiden bu tür tur paketleri hazırlayan acente sayısı 40'a ulaştı. Kent içinde günübirlik doğa yürüyüşleri düzenleyen ufak acentelerin yanı sıra bu turizme destek veren sivil toplum kuruluşları (STK) da işin içine katıldığında, alternatif turizm acentelerinin sayısı 100'e ulaşıyor. Ancak bu turizm dalının pastadan aldığı pay hala oldukça küçük. Turizm gelirlerinin yüzde 70'inin deniz-güneş-kum üçgeninden, yüzde 25'inin ise kültür turizminden elde edildiği belirtiliyor. Kalan yüzde 5'lik dilimin alternatif turizm için yetersiz olduğunu sanırız söylemeye gerek bile yok...
HAFTALIĞI 2 BİN YTL'Yİ BULABİLİYOR Kuşkusuz alternatif turizm paketlerinin daha az tercih edilmesinin öncelikli nedeni, bu tür gezilere katılmanın oldukça meşakkatli olması. Ayrıca “her şey dahil” otellere kıyasla, bu turları tercih edenlerin tatil için bütçelerinden biraz daha yüksek pay ayırmaları gerekiyor. Günübirlik turların fiyatı yaklaşık 50 YTL'den başlıyor. Turların süresi 1 haftaya uzadığında, gezinin niteliğine göre fiyatlar 2 bin YTL'ye kadar yükselebiliyor...
Acente yetkilileri, fiyatların daha yüksek olmasını ulaşım maliyetlerinin yüksekliğine ve turda kullanılan malzemelerin maliyetine bağlıyor. Tabii bu turlara katılanların sayısının az olması da fiyatları artırabiliyor. Arz-talep dengesinin düzelmesiyle birlikte fiyatların daha aşağı seviyelere çekilebileceğini belirten yetkililer, bu konuda Amerika'yı örnek gösteriyor. Bu ülkedeki her iki vatandaştan birinin bu tür etkinliklere katılması fiyat düşüşünde en önemli etkenmiş...
KUŞ GÖZLEME VE ÇİFTLİK YAŞAMI MODA Doğa Turizmi, Doğa Derneği bünyesinde faaliyet gösteriyor. Doğa Turizm'in yetkilisi Özge Gürsoy, ekolojik çiftlik yaşamı, kuş gözlemi, köye dönüş, protest turlar gibi paketlerin son yıllarda büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Doğa Turizm, ağırlıklı olarak protest, kuş göçü gözlemleme ve çiftlik yaşamı turları olmak üzere yılda 3 bin 500 civarındaki kişiyi doğayla buluşturuyor.
İsterseniz burada bir paragraf açıp protest turları hakkında kısa bir bilgi verelim. Bu geziler, özetle doğal dengedeki bozulmayı protesto etmeyi amaçlıyor. Her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Örneğin, Doğa Turizm'in son olarak Bergama'daki Allianois antik kentinin baraj suları altında kalacak olmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen tura 500 kişi katılmış...
Doğa Turizm'in, İstanbul'dan fazla uzaklaşmadan bu turlara katılmak isteyenler için de paket seçenekleri var. Bunlar arasında en çok ilgiyi ise “İstanbul'un Kartalları” çekiyor. 15 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen bu günübirlik turda, dünyanın en önemli kuş göçü yollarından biri üzerinde bulunan İstanbul'da katılımcılar, binlerce yırtıcı kuş ve leyleğin göçüne tanık oluyor.
Uykutulumu Turizm ise konuklarına doğa yürüyüşleri, rafting, kaya tırmanışı, kanyon geçişi, paragliding, deniz kayağı, kürek, dragon, dağcılık, paintball ve karting paketleri hazırlıyor. Şirket yetkilisi Onur Bozada, bunlar arasında en fazla ilgiyi günübirlik yürüyüş turlarının gördüğünü söylüyor.
Yurtdışından gelen konukların ilk tercihi ise 1 haftalık arkeoloji turları... Yürüyüşten sonra en fazla ilgiyi raftingin çektiğini belirten Bozada, “Paintball da gençler arasında her geçen gün biraz daha popüler hale geliyor” diyor.
Doğa tutkunlarının alternatif turizm için tek tercihi Türkiye değil elbette. Yılda ortalama bin 500 kişiye alternatif tur düzenleyen Karıncalar Turizm'in yetkilisi Aykut Semerci, Küba'da snorkelling ve yürüyüş, Nepal'de yamaç paraşütü, Peru, Ekvador ve Bolivya'da ekolojik gözlem gibi birçok farklı paketin de yoğun ilgi gördüğünü açıklıyor.
YILDA 15 BİN YABANCI TURİST Ülkemiz, doğal güzellikleri ve bu turizme elverişli bölgeleri sayesinde yabancı doğa tutkunlarının da gözdesi olmayı başarmış durumda. Zaten bu turlara katılan konukların yaklaşık dörtte üçünün Avrupalı ve Amerikalı olduğu belirtiliyor.
Yılda ortalama 15 bin kişinin yurtdışından bu turlara katılmak için Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Aykut Semerci, özellikle Avrupalı konukların Ağrı Dağı'na talep gösterdiklerini vurguluyor. Semerci'ye göre, Kaçkar ve Aladağlar da en çok ilgi gören bölgeler arasında...
Yazın Akdeniz çanağına gelen turist grupları da günübirlik rafting, scuba veya yürüyüş turlarına katılıyorlar.
İklimi nedeniyle deniz ve güneş turizmi açısından tercih edilmeyen Doğu Karadeniz'se doğal yapısı, rafting ve trekking parkurlarıyla alternatif turizmde birçok seçenek sunuyor. Tatilini Doğu Karadeniz'de doğa sporlarıyla geçirmek isteyenlerin öncelikli tercihi Uzungöl. Uzungöl'de trekking, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara da gezi düzenleniyor.
Rize ve yaylaları ise rafting, heliski (helikopterli kayak), trekking ve dağcılıkla ilgilenenlerle kuş gözlemciliğine meraklı olanlar için seçenekler sunuyor.
Kaynak: Para, Melis Tosyalı
SON 2 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
Bartoloucci
03/10/2008 : 10:31:43 bunun üzerine bir tatil sitesi kurulabilir.
Goldenist
07/04/2008 : 19:09:29 Yaz aylarında Üniversite öğrencilerine sezonluk iş fırsatları için Üniversitelere ilan bırakmak, onlarla işbirliğine girmek güzel fikir gibi geldi bana .
0.75 saniye. 13:32:45, 15 Ocak 2025, Çarşamba
Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.