Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Kurma, Girişimcilik, Yatırım Ve Dış Ticaret
 Yeme-içme, Turizm, İşletmecilik - Özel
 Kafe, Restaurant Ve Bar Açmak
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
cnkslmn 16/11/2017 : 16:47:33
Merhaba arkadaşlar.
Uzun yıllar gıda işi yapıp birçok markaya ve kişiye gıda işletmesi açtım. Marka kurup kendi işletmemi de yaparak bu işte hemen hemen birçok gıda ticaretini öğrenmiş oldum ve halada öğrenmeye devam ediyorum. Yaptığım zararlar tecrübe, kazandığım karlar da bunları karşıladı. Kısacası bu iş için baya yüksek tecrübeler kazandım diyebilirim. Nacizane olarak bu konuda bu işe başlayacak arkadaşlara fikir sağlaması içinde birkaç kelam edeyim dedim.

Öncelikle gıda işletmeciliği profesyonel olarak yapıldığı zaman, karlılığı son derece yüksek ve cezbedicidir. Kasanıza giren her nakit içinizi ısıtır. Bu sebeple de etrafınızda franchising yöntemiyle işletme açan veya butik ama iyi paralar yatırmış birçok kişi görebilirsiniz. Tabii bu işi herkes yapmaya çalışır ama her işte olduğu gibi bu yolda zarar edenlerde azımsanmayacak kadar çoktur. Bu işe girecek arkadaşlara tavsiyelerimi maddeler halinde yazacak olursam:
İŞE NERDEN BAŞLAYACAĞINIZI BELİRLEYİN
Şimdi biraz paranız veya yatırımınız, ortağınız veya yatırımcınız var. Ve günümüz şartlarında vadesiz satış yaptığınız ve kasaya her gün sıcak para giren bu iş sizi cezbetti. Ama bu işe nerden başlayacağınızı bilmiyorsunuz? İşte tam bu nokta en önemli yerlerden birisi. Bu alanda ne açacağınız sizi zenginde edebilir, iflasa da sürükleyebilir.
Öncelikle bir franchising mi yoksa kendi markanızı mı oluşturmak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz.
FRANCHISING AÇMAK
Eğer Franchising açmaya karar verdiyseniz işiniz biraz daha kolaylaşır. Etraflıca markaları ve yatırım bütçelerini araştırıp istediğiniz firmayla anlaşırsınız. 50.000 TL den başla**** 10.000.000 TL ye kadar yatırım tutarlarında birçok marka vardır. Bütçenizi ayarlarken en az 6 Aylık dükkanı çevirecek paranın bir köşede olması gerekir. Birçok firma yatırım danışmanlığı sağladığı için çokta zorluk çekmezsiniz. Yeter ki teminatınız ve bütçeniz olsun. Burada en önemli husus sağlam ve güçlü firmalarla çalışmak. Gıda bilginiz az ise veyahut bu sektörü iyi bilmiyorsanız çalışacağınız markaların en büyüğünden başlayın derim. Ama bilgim biraz var ve kendime güveniyorum diyorsanız, ileriye yönelik daha çok büyüyecek küçük ve orta ölçekli markalara yatırım yapıp daha az isim hakları ödeyerek yer sahibi olmuş olursunuz. Her şey anahtar teslim yapıldığından sanki sıfır araba alır gibi sadece benzin koyup gitmek kalır size. Markaların iç işleyişini çok bilmediğinizden firmalara kanmanız kolay olabilir. Kurumsal gibi görünüp aile işletmelerine girmemeye özen gösterin derim. Sonrasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bazı firmalarda şube sayısını çoğaltmak için agresif bir şekilde yer açar. Bu yer açılışlarında yerin tutmama olasılığı da olabilir. Buna çözüm olarak dışarıdan da bir danışmanlık alarak kendinizi sağlama almalısınız. Aksi takdirde marka sizi şube sayısını çoğaltmak uğruna harcayabilir.
KENDİ MARKANIZI KURMAK
Her girişimci kendi markasının hayaliyle yaşar. Bir gün diye başlar kelime… Ama birçok kez havada kalır. Bu konuda çok para kaybetmiş biri olarak şunu söyleyebilirim; Şans kapınızı çalmadan sakın bu sevdaya başlamayın. Şanstan kastım, olanaklarla fırsatların ve yeterli finansın olduğu zaman. Öncelikle gıda işletmeciliğini biliyorsanız ve bu konuda tecrübeniz çok olsa dahi dışarıdan danışman desteği almanızda fayda var. Emin olun sizin göremediğiniz birçok eksiği görebilirler. Zaten bunun için para alıyorlar. Danışman konusunda da referanslı kişileri seçin. Para kazanmak uğruna sizin yatırımınızı çöpe atacak birçok insan var. Zaten marka kurmak tek adam işi değildir. Ekip işidir. Tabii tek şube açacağım ve bu şekilde yoluma devam edeceğim diyorsanız ve işi biliyorsanız yazının bir çok bölümünü okumanıza gerek kalmaz. Kendi maharetinizle ve nasibinizle devam edersiniz.
Gel gelelim işi bilmiyor ve kendi markanızı kurmak istiyorsanız, işte o zaman kesinlikle profesyonel destek almanız gerek. Şunu da yapabilirsiniz tabii; Benim param çok yanlış yapa yapa öğreneceğim, etrafımı tanıyacağım gibi … Marka kurmaktaki avantajları ve dezavantajları iyi değerlendirmek lazım. Öncelikle iyi bir danışmanlık alıp ve ekip kurmanız sonrasında, mimari tasarım, kurumsal kimlik, pazarlama stratejisi, menüler, eğitimler gibi birçok konuyu iyice hazırla**** ve hazırlanarak bu işe başlamanız gerekmekte. Emin olun dışarıdan kolay gözükse de gerçekten çok zahmetli bir iştir. Her işin zahmeti tabi ki vardır. Önemli olan bu zahmetinizin karşılığıdır. Bir marka tasarımı 2 ay ila 12 ay arasında sürebilir. Bu zamanlamalara ve ekip seçimine önem verdiğiniz zaman işte büyümeye aday bir girişimci olursunuz. Bunun tadını, markayı kurup ve ilk şubeyi açtıktan sonra işlerin iyi gitmesiyle almaya başlarısınız. Franchise yapılanmasına başlayıp 2. Şubeyi açtığınızda, işte siz tam olmuşsunuz derler…
Marka kurmak için ne kadar gider sorunun cevabını da burada vereyim. Eğer şubede açacak iseniz en az 1.000.000 TL nakit paranız olmalıdır. Tabi benim örneğim Starbucks, Caffe Nero gibi konseptler içindir. Bu tutarda bu tip konseptler için minimum tutarlardır. Çünkü birçok değişken vardır. M2 maliyetleri, dükkan kiraları, genel giderler, marka giderleri….
Elimden geldiğince kısaltarak, nacizane olarak bilgi paylaşmak istedim. Bu konularda sorusu olanlara cevap vermekten mutluluk duyarım…
Cenk SALMAN



SON 23 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
kobifikirleri 16/03/2020 : 23:45:58
Yararlı bir yazı teşekkür ediyorum.
drsword 13/08/2018 : 21:17:21
Gida sektorunun icinden gelmeme ragmen yaklasik 4 yilda edindigim mutfak ve isletme tecrubesini faydasi olabilir amaciyle paylasmak isterim.
Asil meslegim olmamasina ragmen gida sektorunde ( doner ve et restorani konsepti ) 4 yillik tecrubemi paylasmak isterim.
1- Eger isten anlamiyorsaniz oncelikle uzak durun, halen yapmak istiyorsaniz yapmak istediginiz is dalinda 2-3 ay calisarak tecrube edinip sektoru analiz etmeye calisin. Burada sizinle bazi istatiste paylasayim, TR de ilk 5 yil icerisinde acilip kapanan yada el degistiren firma orani ne kadar dersem , cevap inanin sasirtici ... % 75 yani her 4 firmanin 3 u ilk 5 yilda ya kapaniyor yada el degistiriyor. Rakamlar yalan soylemez ... ( Sef Murat Bozok un 2015 Milliyette yayinlanan Restoran matematigi yazisina goz atabilirsiniz ) Peki neden oldugunu dusunce olursak soyleyim, bence isi bilmeden girenlerin cogunlugu ve is kurmak isterken aklillarina hep iyi ornekleri getirmeleri, kendi dalimdan ornek vereyim. Herkes falanca donerci var , hergun tika basa dolu, adam para basiyor... laflarini konusuruz, ama bilmeyiz ki o isin arkasinda belki 10-20 yillik tecrube yatiyor.
2- Iyi bir AR_GE yapmakta oldukca onemli, cunku is yemek olunca bircok yenilikci alternatif yaklasimlar mevcut ve bu trendleri yakalamak gerekir, ornegin doner isinde sadece doner degil, ayrica soslu - acili- kasarli gibi seceneklerle menunuzu zenginlestirmeniz gerekir ve bunuda acilista yapmalisiniz, cunku sonradan menuye ekleyeceginiz seylerin tutmasi o kadar kolay olmuyor. Diyebilirsinizki TR deki donerciler boyle satmiyor ama yinede guzel paralar kazaniyor. evet dogru ama siz onlar degilsiniz. Onlar piyasada bu kadar rekabet yokken acilmis ve artik isim yapmis koklu firmalar. sizse sektore yeni girmis bir firma durumundasiniz
3- Ne olursa olsun kaliteden odun vermemelisiniz, tabi bu ister istemez maliyetlere yansiyacak, boyle bir durumda sizi suspanse edecek mali gucunuz yoksa maliyetleri asagi cekmek icin hemen kaliteden odun vermeye, daha az maliyetli calismaya calisacaksiniz , bununda uuzn vadede geri donusu katastrofik olabilir. O nedenle mutlaka yatirim maliyetinize sizi en az 6 ay- 1 yil idare edecek kadar bir parayida bulundurmalisiniz
4- Lokasyon... Bence en onemli konulardan biri, bu ise girdigimde isin aritmetigi nedir diye dusundugumde aklima fiyat- servis-sunum-hijyen-gorsellik ve lezzet gibi parametreler geldi. Tabiki bunlar arasinda en onemlisi lezzet ama unutmayin ki ne kadar lezzetli olursaniz olun, belli bir kazanc esigini asabilmenzi icin lokasyonunuzun IDEAL BIR KONUMDA OLMASI GEREKIR.
Yazilacak o kadar madde var ki ... fazlada sikmamak icin yazmiyorum ama isteyen oldugu takdirde gida uzerine ( en azindan et-tavuk doner - et rastorani ) know-how denilen bilgi ve tecrubelerimi seve seve paylasabilirim, 1 kisiye dahi pozitif anlamda yardimci olabilirsem bile benim icin keyiftir, sevgiler
cnkslmn 28/11/2017 : 23:16:44
Franchise veren firmaların yatırım bütçelerini öğrenmek için googledan da araştırma yaparsanız isabetli olur. Bunu çok çeşit olduğu için söylüyorum. Ama aklımdan geçen ve sizin bütçeye uygun açabileceğiniz bir kaç markayı paylaşmak isterim. Yazdığım firmalar 2 ila 4 yıl arasında yatırımınızı geri kazanmasını sağlar. ( Allah ta izin verirse tabii :) )
Ortalama 600.000 TL ve altına açabileceğiniz firmalar:
- Tavuk dünyası
- Özsüt
- Pizza Pizza
- Little Caesars
- Kahve Deryası
- Demlik
- Cafe Point
- Mambocino Coffee
- Hacı Sayid
- Paşa Döner
- Hosta Döner

Şunu da belirtmek isterim ki firmalar bazen milyon yazsa da pazarlıkla bu rakamları aşağı çekebilmekte. Birkaç firmayla daha görüşüp rakamları aşağı çekin. İş yapacağına kesin gözüyle bakılan firmalar genelde 1.000.000 TL üzerinde'dir. Güzel lokasyon ve güzel bir menünüz var ise no name de açabilirsiniz.
slainte 28/11/2017 : 11:29:45
Cenk Bey cafe iş bitimi diyelim.Marka önerinizi , tahmini geri dönüş süresini belirtirseniz sevinirim.saygılar.
cnkslmn 27/11/2017 : 17:54:46
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - slainte
Sn. cnkslmn verdiğiniz bilgiler çok faydalı.teşekkürler.toplam bütçesi 600.000 lira olan birine hangi gıda franchise'nı almayı öneririsiniz.


Yorumunuz için teşekkür ederim. Toplam bütçemi 600.000 TL, yoksa cafe iş bitimi mi ?
slainte 26/11/2017 : 22:45:16
Sn. cnkslmn verdiğiniz bilgiler çok faydalı.teşekkürler.toplam bütçesi 600.000 lira olan birine hangi gıda franchise'nı almayı öneririsiniz.
meleti 26/11/2017 : 21:18:51
Fikir olması açısından söylüyorum bir Starbucks cafe ortalama a'dan z'ye içindeki çatal bıçağına kadar 700.000tl'ye anahtar teslim olarak yapılıyor.Ankara'da bir mimarlık firmasına yaptırıyorlar tüm Türkiye'deki şubeleri.
cnkslmn 21/11/2017 : 01:09:43
Estağfirullah. Yorumunuz içinde teşekkür ederim. Hali hazırda 2 uluslar arası 1 tane de yerel bir markada üst düzey çalışan ve hissedar olarak yaşantımı idare etmeye çalışıyorum. Yukarıda bahsettiğim müşteri portföyüyle hiç çalışmadım. Çalışmakta istemedim. Daha kültürlü insanların uğradığı yerler tercihim. Bugün Bakırköy'deki Keyfi-Hane çok güzel cirolar yapar.(Milyon seviyesinde/ay) Fakat gelen müşteriler yukarıda bahsettiğiniz müşteri portföyü. Ama bugün bir Happy Moons veya Bigcheff gibi yerlere daha elit ve ne istediğini bilen insanlar gelir. (Genelleme yapıyorum) Yapacağımız konsepte gelecek insan sınıfını belirleyebiliyoruz aslında. En azından bizim yaptığımız bu. Herkes mutlu olduğu işi yapmalı. Bizim için para 2. planda gelir. İşimizi doğru yaptıktan sonra para zaten geliyor. Son cümlenizdeki vizyon olayına da sonuna kadar katılıyorum...
H_Kahya 20/11/2017 : 23:18:18
Benim anlattığım olay abartı kaçabilir katılıyorum.Sonuçta girişimcilik örneği ve insanımız abartıyı seviyor.Starbucks'a insanlar önemli hissedildiği için gidiyor.Adını kartona yazıp freelance yaşam tarzındayım havası yaratıyor.Müşteri herzaman dişidir ve sen onun huyuna gitmek kaprisini çekmek zorundasın.Yoksa evde yemeğini yarı yarıya yiyor insanlar.Sen onu sosyalleştiriyorsun.O adam oraya hava atmaya gelecek o kadın da oraya kendini beğendirmeye.Aksi durumda 7,5tl biraya 20 lira kimse vermek istemez.Esnaf lokantası işletsen veya kıraathane bunu deme lüksün var ama sen franchising düşünüyorsan ve müşteriyi cezbedeceksen her konuda hizmet vermelisin.Neyse size tavsiye vermek veya esnaflık öğretmek değil amacım kusura bakmayın,

Sektörünüz gerçekten riskli.Rekabet çok ve bahsettiğiniz ciroları duyup girmek isteyen bir sürü insan var.
Yeriniz önemli,kiranız önemli,çalıştırdığınız insan,müşteri potansiyeliniz birçok konu var.Farkındalık yaratmak sanırım en önemlisi ve anlattığınız vizyon meselesi sizin başarınız.
cnkslmn 20/11/2017 : 22:25:28
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - H_Kahya
Cafe ve özellikle bar açmış olsam şunu yapardım;

Öncelikle müşteri potansiyelini lüks tutmak zorundasın çünkü bir cafe veya bar işletmesini lokantadan ya da birahaneden ayıran en önemli etkendir.Mekanın elit olmalı.Bu durumu idare edecek finansmanı sağladıktan sonra şahsi fikrim günlük veya haftalık stand hostesleri tutman.Hiç bir iş yapmadan masada oturması bile kafi.Eğer önünde boş bir yol veya ana cadde varsa mutlaka lüks araç kiralayıp koyman bu giderler başta yüksek görünse de ileride sana + olarak kesin dönecektir.Bakacaksın ki kiraladığın araçlar yerine müşterilerin aynı araçlarla işletmenin önünü doldurmuş.İşte vizyon budur.Denenmiş gözlemlenmiştir.
Bir de en kalabalık olduğu bir zamanda güzel bir sunumla hot shoot tarzı bir içkiyi show'a çevirip müşterilere bedava taktim etmen.Sonra bakmışsın bu show mekanın vazgeçilmezi olmuş ve sırf insanlar merakından gelmiş.Günümüzde artık fark yaratmayan işletmelerin müşteri kazanması çok zor.Ne yazık ki mekan işletmecilerinin en büyük problemi müşterinin ruhundan anlamaması.Mekan açıp dekorasyonun güzel oldu diye tutulacağını sanıyorsan yanılıyorsun.


Yorumunuza kısmen katılıyorum. İstanbul da dediğiniz şekilde yaparak ,sonradan görme bütün zenginleri toplayan bir sürü yer var.(İsim vermeden bahsedersem, Bakırköy - İncirli'deki iki mekan) .Bir kaç konu mankeni, bir kaç ferrari falan... Sonra mekan dolmuş avcı ve avcılar. :D
Sonuçta para kazanıyorlar mı? Kazanıyorlar...
Katılmadığım kısım, bu tarz insanların kaprisiyle, kibriyle, görmemişliğiyle uğraşacağıma, kurumsal olup selam bile vermem.
H_Kahya 20/11/2017 : 13:30:17
Cafe ve özellikle bar açmış olsam şunu yapardım;

Öncelikle müşteri potansiyelini lüks tutmak zorundasın çünkü bir cafe veya bar işletmesini lokantadan ya da birahaneden ayıran en önemli etkendir.Mekanın elit olmalı.Bu durumu idare edecek finansmanı sağladıktan sonra şahsi fikrim günlük veya haftalık stand hostesleri tutman.Hiç bir iş yapmadan masada oturması bile kafi.Eğer önünde boş bir yol veya ana cadde varsa mutlaka lüks araç kiralayıp koyman bu giderler başta yüksek görünse de ileride sana + olarak kesin dönecektir.Bakacaksın ki kiraladığın araçlar yerine müşterilerin aynı araçlarla işletmenin önünü doldurmuş.İşte vizyon budur.Denenmiş gözlemlenmiştir.
Bir de en kalabalık olduğu bir zamanda güzel bir sunumla hot shoot tarzı bir içkiyi show'a çevirip müşterilere bedava taktim etmen.Sonra bakmışsın bu show mekanın vazgeçilmezi olmuş ve sırf insanlar merakından gelmiş.Günümüzde artık fark yaratmayan işletmelerin müşteri kazanması çok zor.Ne yazık ki mekan işletmecilerinin en büyük problemi müşterinin ruhundan anlamaması.Mekan açıp dekorasyonun güzel oldu diye tutulacağını sanıyorsan yanılıyorsun.
cnkslmn 20/11/2017 : 00:56:40
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - manta400
Cenk Bey Frenchise işin gayet güzel açıklamışsınız. Yalnız ben 1000000 tl sermayenin marka kurmak için maddi olarak yeterli fakat vizyonu olmayan yeniliklere ve hizmet anlayışına sahip olmayan kişiler için yetersiz bir rakam olduğunu düşünüyorum.



Yorumunuz için teşekkür ederim. Kesinlikle doğru bir noktaya ayak bastınız. Bugün 1 Milyona çok güzel marka da kurulur, çok güzel batırılır da. Vizyon sahibi olmak kesinlikle çok önemli. Bir örnek vermek istiyorum. 2011 yılında Uluslar arası bir markada yönetici olarak çalışırken, artık "yeter oğlum Cenk" dedim. Ve ilk marka patentimi alarak "Quick Kitchen" adında restaurant açtım. Levent'te Kanyon AVM karşısındaki eski Finansbak kulellerin altında, yemek bölümünde, self servis bir sulu yemek işletmesi devir aldım. 75.000 TL devir ücreti verdim. 2 Ay kadar o şekilde devam etmesini istedim. Günlük 800 TL civarı ciro yapan, finans çevresi olduğu içinde pazar günleri kapalı olan bir işletmeydi. Zaten sulu yemek olduğu için akşam 18:00 da kapatılan bir yerden bahsediyorum. 2 ay gözlem yaptıktan sonra, projeme uygun olarak 1 ay kadar tadilata aldım. Dükkanı komple değiştirdim. Önce müşteri analizini yaptım. Bu adamlar ne yer? Bütçeleri ne? Ne kadara kadar çıkarlar? Limitleri ne? Akşam iş çıkışından sonra bir daha gelirler mi? Paket servis alırlarmı? Acaba kahvaltı koysam gelen olur mu? Saat 6 dan sonra gelen olmazsa neresi gelir? gibi... birçok sorunun cevabını bularak bu tadilat süresini geçirdim ve menü düzenlemesi yaptım. Tadilatın toplam maliyeti 35.000 TL'yi buldu. Dükkan bana (2 Ay deneme süresi ve 1 Ay tadilat süresindeki masrafları saymazsak) 110.000 TL'ye geldi. O ara marka patent sürecimde askıdan inmiş zaten. "Quick Kitchen" adında baştan aşağı değişmiş, ev yemekleri satan yerin yerine gelmişti.
Türk ve İtalyan mutfağı sahip 2 ayrı mutfak yaptırmıştım. 24 çeşit sulu yemek beğenmeyen, aperatif İtalyan mutfağından yesin diye son derece şık bir mekan olmuştu. Akşam 6 dan sonra italyan mutfağı açık kalıyordu. AVM çalışanları gelsin diye. Paket servis ve sabah kahvaltı olayı da son derece tutmuştu. Ciromuz 1 aylık insanların alışma sürecinden sonra ortalama 3.500 TL ye çıkmıştı. Artık rahatlamıştım. Çünkü ilk marka hikayemi başarmıştım. Sonrasında kurumsal yönüm ağır bastı ve "Cenk oğlum artık bunu zincir yapmalısın" dedim. En azından bunu denemeliydim. 6 Ayın sonunda franchise çalışmalarına başladım. Şirketimin bütün idari işleri personeli bendim. Satın alma, muhasebe, operasyon, pazarlama... :))
Hemen al katta bulunan businnes center da ofis tuttum. Artık sekreterim vardı. Telefonum çalındığında sekreter ben dışarda da olsam bana aktarım yapabiliyordu. Çat kapı gelen misafiri, toplantı odasında ağırlıyordu. Ve bunların hepsi için 1,000 TL - 1,500 TL civarında bir ücret ödüyordum. Artık hayal ettiğim kurumsallığa daha ucuza ulaşmıştım. Gelen misafirlerde gayet etkilenerek gidiyorlardı. Tabii bu benim için tamamen bir sosyoloji ve ekonomi tezi gibi bir şeydi. Olsa da olur, olmasa da tecrübe olur... Sonrasında internette ilan vermeye başladım. Çevreme de pazarlamaya başladım. Burger King, Mc Donalds sahibi olan yatırımcılar bile gelmeye başladı. 2. ve 3. Franchise Şubemi dayıma Arnavutköy'de verdim. 2. Şube aynı konseptte, 3. Şube "Q Kitchen" olarak farklı masaya servis, lüks konseptte olacaktı. 4. Şubeyle alakalı da Beşiktaş'ta yer bakmaya başlamıştım. İşletmeyi açalı 1 sene olmadan marka olma hayalim gerçekleşiyordu...

Burada anlatmak istediğim, küçük paralara da marka olunabileceği. Ama sizin de dediğiniz gibi vizyon sahibi olmayan birine büyük paralar da verseniz, altın semer örneğini veririm.
cnkslmn 20/11/2017 : 00:15:17
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Erdi Eryılmaz
cnkslmn yorumunuzu dikkatle okudum faydalı ve mantıklı açıklamalar yapmışsınız. Tek ılave edeceğim bilgi Starbucks Türkiyede su an Franchising Al Shaya adlı firmaya bağlı çalışıyor. Bayilik vermiyorlar diyemeyiz ama verdikleri rakamlar yorumlarda belirtilen rakamların cok üzerinde. Ve bu Al Shaya gibi firmalar o kadar büyükki Starbucks geliri Muhammed Al Shaya'nın gelirinin sadece %2'si imiş.


Yorumunuz için teşekkür ederim. Bende ufak bi ekleme yapmak isterim. Al shaya starbucks ın ortadoğu bölge bayisidir. Türkiye'de bu bölgenin içindedir. Starbucks bireysel veya mağaza bazında bayilik vermemektedir. Ülke veya kıta bazında bayilik(master franchisör) verir. Eğer verseydi, muhakkak bir tane alırdım :) Al shaya nın türkiyede bildiğim kadarıyla 5 in üzerinde markasıda var. Eee nede olsa Arap'lar. Tersten okuyunca da adlarının haklarını veriyorlar :))
ARAP - PARA

manta400 19/11/2017 : 20:17:50
Cenk Bey Frenchise işin gayet güzel açıklamışsınız. Yalnız ben 1000000 tl sermayenin marka kurmak için maddi olarak yeterli fakat vizyonu olmayan yeniliklere ve hizmet anlayışına sahip olmayan kişiler için yetersiz bir rakam olduğunu düşünüyorum.
Erdi Eryılmaz 19/11/2017 : 13:43:07
cnkslmn yorumunuzu dikkatle okudum faydalı ve mantıklı açıklamalar yapmışsınız. Tek ılave edeceğim bilgi Starbucks Türkiyede su an Franchising Al Shaya adlı firmaya bağlı çalışıyor. Bayilik vermiyorlar diyemeyiz ama verdikleri rakamlar yorumlarda belirtilen rakamların cok üzerinde. Ve bu Al Shaya gibi firmalar o kadar büyükki Starbucks geliri Muhammed Al Shaya'nın gelirinin sadece %2'si imiş.
tezgahtar34 18/11/2017 : 02:54:22
Peki sevindim :)
cnkslmn 18/11/2017 : 02:44:18
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tezgahtar34
Cenk SALMAN bey lütfen beni yanlış anlamayın herkes bildiği işi yapmalı bu şekil batan çok yatırımcı tanıyorum bu girişimci değil yatırımcı yanlış bir şey varsa kusura bakmayın yazınız çok güzel ama bilene


Estağfirullah tezgahtar34. Yorumunuz beni gayet memnun etti. Muhalefet olmadan asla demokrasi olmaz. Birbirimize yorum yapmazsak, forum siteleri çok sıkıcı olur zaten :)
cnkslmn 18/11/2017 : 02:41:04
Şimdi 25.000 TL ye çay kafede açabilirsiniz, 100.000 TL ye normal kafede açabilir, 2 Milyona da kafe açabilirsiniz. Bu tamamen bütçe, ideal ve ticarete bakış açınız ile orantılıdır. Starbucks, Nero veya Kahve Dünyası zaten bayilik vermiyor. Zamanında yerel ve Uluslararası markalarda yöneticilik yaptım. Kahve, pastane ve bistro benzeri yerlerin ciro ve kar marjlarını bilseniz, " Yolculuk yaparken bu ferrari ve bently marka araçlara kim biniyor?" demezdiniz. :)
Bir Latte'nin ana maliyeti 1 TL'yi geçmezken, dışarıda bu içeceği kaç paraya içtiğinizin hesabını siz yapın. 1 Kg kahveden 142 bardak tek shot espresso çıkar. Yüzde 10 fire yapsanız 128 bardak single espresso veya küçük-orta boy espresso bazlı ürün çıkarırsınız. Biz dipten hesap yapıp espressoyu hesaplayalım. 128 Espresso shot X 4,50 TL = 576 TL ciro yapar. Bugün ortalama kahve çekirdeğini 60 TL den alabilirsiniz. Hesap gayet basit. Kahve dünyada petrolden sonra ticareti yapılan en büyük alışveriştir. Milyar dolar bütçeler vardır. Çöp dediğiniz Starbucks tek bir kişinin ve 27.000 Şube sayısı vardır.
1 Milyon gibi bir rakamı işe yatıran adamın zaten 2 Milyonu daha vardır. Yada zaten 3 - 5 evi arabası vardır. Bugün 1 Milyona aldığınız ev size kendini 20 Yılda amorti ettirir. Birazcık memur zihniyeti gibi gelir bu model ticaret bana. Yatırımını riske etmeden ticaret yapan varsa, zaten herkes o ticarete yönelirdi. 1 Milyona bir veya bir kaç ev alacağıma, 200 bine pazar tezgahı satın alır, 2 yılda paramı çıkarırdım.
Bu olay tamamen ne istediğinizle alakalı. Herkesin görüşü farklıdır tabii. Hayatımda hep bilmediğim işe girdim. Ama Allaha şükür ettiğim karlar zararı hep geçti. Babam hep şunu derdi; "Oğul ticareti bilirsen girdiğin işin bir önemi yoktur." Bu laf her daim aklımdadır.
Tabi ki görüşüne de sonsuz saygı duyuyorum tezgahtar34. Yorumun içinde ayrıca teşekkür ederim.
tezgahtar34 18/11/2017 : 02:20:32
Cenk SALMAN bey lütfen beni yanlış anlamayın herkes bildiği işi yapmalı bu şekil batan çok yatırımcı tanıyorum bu girişimci değil yatırımcı yanlış bir şey varsa kusura bakmayın yazınız çok güzel ama bilene
tezgahtar34 18/11/2017 : 02:18:12
.000.000 u olanlara sesleniyorum yerine göre 3 yada 4 daire alıp kiraya vermeniz en iyisi sakin bu işlere girmeyin ömurboyu garanti gelir + evlerde degerlenecek tabi herkesin düşüncesine saygı duymak gerekir kısacası bilmediğiniz ise girmeyin yukarıdaki rakama 10 tane cafe açılır maddi durumu iyi birini buldumu soyarlar
tezgahtar34 18/11/2017 : 02:13:54
Abi 100.000 mi 1.000.000 mu kendi markanizi kurmak demişsiniz Starbucks örneği vermişsiniz bu starbucks à verilecek paranın yüzde 60 ı çöp 1.000.000 u olup starbucks açan yani birsey diyemiyorum bu paraya 3 adet lüx cafe 7 adet normal cafe 15 adet butik cafe açılır tabi kiraya göre değişir Size saygım sonsuz yazı güzel ama burada parayi çöpe atabilecek kişilerden söz etmissiniz sıradan
cnkslmn 18/11/2017 : 00:16:59
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ferhattayfun
Paylaşım için teşekkür ederiz, güzel bir paylaşım.


Teşekkür ederim...
ferhattayfun 17/11/2017 : 23:21:29
Paylaşım için teşekkür ederiz, güzel bir paylaşım.


0.75 saniye.
07:20:19, 15 Ocak 2025, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2025 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım