Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
YORUM YAZILAN YAZI
umut sengul
16/08/2009 : 16:17:36İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarım Payı Ödenmesi
Tarım ürünlerinin ithalatında korumacı tedbirlerin halen güçlü olması nedeniyle gümrük duvarları yüksektir. DTÖ anlaşmaları ve Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği uyarınca, sanayi ürünlerinde ya çok düşük oranlar uygulanmaktadır ya da gümrük duvarları tamamen sıfırlanmış durumdadır.
İşlenmiş tarım ürünleri ithalatında ise farklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu ürünlerin ülkemize ithalatında, ürün değerinin bir bölümünü tarım hammaddesi, bir bölümünü ise sanayi katma değeri oluşturmaktadır. Bu yüzden bu ürünlerde tarım payı (telafi edici vergi) olarak belirli bir kesinti yapılarak Toplu Konut Fonuna aktarılmaktadır. İthalat Rejimi eki olan III sayılı listede yer alan işlenmiş tarım ürünlerin gümrük vergilerinin yanı sıra, beher 100 kg için Toplu Konut Fonuna ödenecek tarım payları da (Euro cinsinden bedel) ayrıca listelenmektedir.
AB, EFTA ve Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkelere uygulanan gümrük vergisi oranı 0’dır. Diğer ülkelere ürüne göre değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanmaktadır. Tarım payı kesintisi bazı ürünlerde her ülke için aynı oranda iken, bazı ürünlerde AB-EFTA için T2, Diğer Ülkeler için T1 işareti bulunmaktadır.
İşlenmiş tarım ürünlerine yer verilen liste kapsamı eşyanın karşılarında (T1), (T2) işaretlerinin bulunduğu durumlarda, işlenmiş tarım ürünlerinin bünyesinde yer aldığı kabul edilen ve kimyasal tahlile tabi tutulmaları neticesinde tespit edilen tarım payı unsurları oranlarının, Bileşim Tablosuna (Meursing Tablo) uygulanması suretiyle kod numaraları tespit edilmektedir. Daha sonra bu kod numaralarına,İthalat Rejimi Kararı eki tarım paylarını gösterir listede karşılık gelen Toplu Konut Fonu miktarları tahsil edilmektedir.
Konuyla İlgili Mevzuat:
İthalat Rejimi Kararı (95-7606) (EK-1 ve EK-2) Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi) Seri No: 2
Su Ürünleri İthalatında Toplu Konut Fonu Kesintisi (Telafi Edici Vergi)
Balıkçılık ve su ürünleri ithalatında, İthalat Rejimi eki IV sayılı listedeki oranlar uygulanmaktadır. Bu listede, ürüne göre değişen gümrük vergi oranları yanı sıra, CIF bedelinin %’si olarak Toplu Konut Fonu kesintisi oranları yer almaktadır. Gümrük vergisi ve fon kesintisi sütunları EFTA-STA, AB ve Diğer Ülkeler olarak üçe ayrılmıştır. EFTA ve STA imzaladığımız ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergisi ve fon kesintisi yoktur. AB ve Diğer Ülkeler için ise ürüne ve bölgeye göre değişen oranlarda vergi ve fon kesintisi uygulanmaktadır.
0.72 saniye. 15:41:45, 22 Aralık 2024, Pazar
Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.