Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
YORUM YAZILAN YAZI
Gurubogazici
25/03/2006 : 22:15:04 Mentorlük
Hayat kolay değildir. Sıkıntılar ve zorluklar insanlar içindir. Bazen sorunlar peş peşe, üst üste gelirler ve insanı gerçekten bunaltırlar. Bir sorunu çözdüğünüzde yenileri ile karşılaşırsınız ve hayatınızın sürekli olarak sorun çözmekle geçtiğini düşünmeye başlarsınız. Okul hayatında da öğrenciler zorluklarla karşılaşmakta, başarısızlıklar yaşamakta,sorunların çözümünde bir mentor aramaktadırlar.
Gurubogaziçi mentörlerinin özellikleri:
• Yaşama sevincine sahip, içsel motivasyonları yüksek olan insanlardır.
• Sorunlarla daha kolay baş edebilirler çünkü hayat deneyimine sahiptirler.
• Çoğu kişi çözümleyemediği, bir karar verme gibi durumlarda konuşacak, danışacak ve kendilerinden moral ve ilham alınacak güvenilir kişilere, akıl hocalarına ihtiyaç duyar.
• Güven duyulan bir kişi ile düzenli olarak konuşmayı ve danışmayı işin ve yaşamın bir parçası haline getirme uygulaması mentorluk olarak tanımlanmaktadır.
Mentorun öğrencilere kazandıracakları:
• Okul yaşamında öğrenciye projeler sunar.
• Mentor yaşamınızı çok daha güvenli, huzurlu ve başarılı kılar.
• Bir mentor, geniş deneyimlere ve özgün yeteneklere sahip bir insandır.
• Sizinle düzenli aralıklarla fikirlerini paylaşmaya istekli böyle bir kişi ya da kişilerin fikirlerini almak, kullanmak ve yaşamınızda olumlu değişiklikler yapmak sorumluluğunu üstlenmelisiniz.
• Sizin bu ilişkideki sorumluluğunuz, mentorun görüş ve önerileri doğrultusunda işinizi, ilişkilerinizi, kişisel özelliklerinizi, tutum ve davranışlarınızı, aile yaşantınızı, mali durumunuzu iyileştirmektir.
• Akıl hocasıyla çalışmak çoğu kez, bir öğretmen öğrenci ilişkisine benzer. Bu ilişki bire bir öğrenmenin faydasını içerir ve normal koşullarda yaşa**** öğrenmekten çok daha ekonomik bir süreci ifade eder.
• Kariyer planlamada sizlere yardımcı olmaya çalışır.
• Mentor karşılaşılabilecek her konuda danışana yardımcı olmaya çalışır, ona yol gösterir.
Akıl hocası ile çalışmanın avantajlarını elde edebilmek için öncelikle hedefin belirlenmesi gerekir.Öğrencilerin düzeltmek istediği belli bir alanı seçmesi gerekir. Mutlaka birden çok iyileştirme alanınız vardır. Ancak başlangıç olarak tek bir alanın seçilmesi daha doğrudur.
Bu alanlar;
• Okulda yaşanılan sorunlar
• ÖSS konusunda bilgilenme
• OKS konusunda bilgilenme
• Mastır yapımında
• Okul tercihinde
• Ana-baba ile yaşanan sorunların çözümü
• Topluluk karşısında etkili konuşmak olarak özetlenebilir.
Danışan öğrencinin yapması gerekenler:
• Danışanın yapması gereken kişi yada kişilere ulaşması, telefon etmesi ya da elektronik posta ile mesaj göndermesidir.
• Ne istediğinizi sakin, açık ve özlü bir şekilde ifade edin.
• Niyetinizi, ciddiyetinizi ve samimiyetinizi açıklayın. Örneğin, her ay 20 dakika kadar telefonda görüşmek yada bir mesaj gönderip öğrenmek istediklerinizi sormak istediğinizi belirtin. Ziyaret etmek yada bir yerde oturup karşılıklı görüşmek istediğinizi de söyleyebilirsiniz.
• Akıl hocanızla çalıştığınızda istek ve ihtiyaçlarınız konusunda çok açık ve net olun. Onun sorularına açık ve net cevaplar verin.
• Düşünmenizi istediği konularda gerçekten düşünün. Kendinizi sorgulamanız gereken yerlerde dürüst olun. İyileştirmeyi istediğiniz alanda samimi olun.
• İsteğiniz kesin ve tutkulu olsun. Karar vermenizi gerektiren durumlarda cesaret ve kararlılık gösterin.
• Kararlarınızı disiplinle uygulayın. Vazgeçmek, yan çizmek için bahaneler aramayın.
• Onun önerilerini neden yerine getirmediğinizi açıklayacak mazeretler üretmek için harcayacağınız zihinsel enerjiyi çözüm önerilerini uygulamak ve sonuçlarını geliştirmek için harcayın.
Mentorluk Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?
Mentorluk başvurusu için, info@gurubogazici.com mail adresine, aşağıdaki "Mentorluk Bilgi Formu" doldurularak bir e-posta ekinde atmak yeterlidir.
Mentorluk Bilgi Formu
Adı Soyadı
Cep tel
Posta adresi (lütfen alan kodunu unutmayınız)
e-posta
Mentorluk desteğinizle ilgili sınırlamalarınızı lütfen belirtiniz.
Mentorluk yapabileceğiniz yada yapmak istemeyebileceğiniz zamanlar :
Bunlar içinden tercih edebileceğiniz iletişim kanallarını işaretler misiniz?: Tel ( ) e-posta ( ) Yüz yüze ( )
Bunların dışında başka koşullarınız varsa lütfen belirtiniz.
Mentorlardan Yararlanabilecek Olanlar Kimlerdir?
Tüm katılımcılar bilgi, beceri ve deneyim yardımı almak üzere mentorlerimizden yararlanabilirler. Mentorlük yardımı alanlara "mentee"(yararlanalar) da denilecektir.
"Yararlananlar" Mentorlara Nasıl Ulaşabilirler?
"Yararlananlar" "mentorlar"a başlangıçta, info@gurubogazici.com mail adresi ile erişebilirler. Daha sonra veri-tabanına kayıtlı mentorlar içinden uygun olan mentorlar seçilerek, "yararlanan" kişiye bu tercihler sunulur.
Mentorlerimizin etik değerleri:
Yetkinlik;
Mentorlük yapan tüm arkadaşlarımız danışan öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede bilgi ve tecrübeye sahiptirler. Alanında kabul gören programlar ile kendilerini sürekli geliştirmeye devam ederler.
Ortam / Bağlam;
Mentorlük yapan tüm akıl danışmanlarımız mentor ilişkisinin, sürece, metoda ve amaca bağlı ve uygun olarak oluşturulacağını bilirler. Danışan öğrencinin odaklanabileceği ve öğrenebileceği bir ortam yaratırlar.
Sınır Yönetimi;
Mentorlük yapan tüm öğretmenler kendi yetkinliklerinin ve uzmanlıklarının limitlerini bilirler ve bunun dışına çıkmazlar. Danışanın ihtiyacını giderecek en doğru kaynağın kendileri olmadığını düşündüklerinde bir başka uzmana (finansal danışman, psikoterapist vb) yönlendirirler.
Kişisel Bütünlük;
Mentorlük yapan tüm öğretmenler başlangıçta üzerinde anlaşılan tüm gizlilik koşullarına tüm çalışma süresi boyunca uyarlar. Sadece danışan öğrencinin uygun bulduğu bilgileri gizlilik kapsamının dışında tutabilirler.
Profesyonellik;
Mentorlüğünün yapan tüm öğretmenler mentee belirttiği gelişim ihtiyacına yönelik çalışırlar. Danışanları hiçbir şekilde uygun olmayan bir şekilde yönlendirmezler. Sorumlulukların çalışma bittikten sonra da devam ettiğini bilirler.
0.88 saniye. 17:42:40, 2 Ocak 2025, Perşembe
Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.