Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Hayatı
 Motivasyon
 Ülkemizde Motivasyon
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
ALEVV 23/04/2004 : 22:40:39
Motivasyonun, ülkemiz koşullarında akla ilk getirdiği kavram para olmasına karşın, yapılan araştırmalar göstermektedir ki, paranın motivasyona katkısı çok da
yüksek değildir. Fakat motivasyonun düşmesine neden olan temel gereksinimlerden olduğu inkar edilemez. O halde diyebiliriz ki motivasyon paradan daha fazlasıdır. Peki motivasyon nedir? Ne işe yarar ve özellikle bireysel motivasyon kavramı bize neyi çağrıştırmalıdır?


Bugüne kadar Maslow'u, Herzberg'i ve diğerlerini oku****, onayla**** ya da ret ederek öğrendik motivasyon ile ilgili her şeyi. Bugün geldiğimiz noktada bizler, onların bize ne dediğini bir yana bırakıp, neler yapabileceğimizin farkına varmalıyız. Bir kulağımızı yine onların doğrularına açık tutalım fakat diğer kulağımız ile kendimizi dinleyelim. Motive olmak yada etmek için kendimize odaklanalım. Bazı şirketlerin gazete ilanlarına baktığımızda, kendi kendini motive edebilen bireylerden söz edilmekte. Buradan şunu görebiliyoruz ki, artık şirketler personelinin motivasyonu, demotivasyonu, saplantıları vb. ile uğraşmak istemiyorlar. Çalışanlarından verimli olmalarını ve bunu kendilerinin başarmalarını bekliyorlar. Bu beklentinin akla getirdiği bir kavram olarak duygusal zeka karşımıza çıkıyor. Sözünü etmekte olduğumuz bireysel motivasyon kavramını, duygusal zeka' dan ayırmak mümkün değildir. Çünkü, ancak duygusal zekaya sahip bireylerin, dışsal bir etken olmaksızın kendi iç yeteneklerini ortaya çıkarmaları beklenebilir ve bireysel motivasyon içsel harekete geçiştir.

Sıkça duyulan diğer bir kavram olarak empati'yle sıkça karşılaşmaktayız. Bireyin kendisini karşısının yerine ko****, onun gözüyle dünyaya bakması olarak tanımlanabilecek empatinin yerini, bence artık *özüne empati kavramı almalıdır. Günümüz insanının en çok sıkıntı çektiği konuların başında, kendisini tanımaması ve dış çevreye karşı bir duruş ortaya koyamamasıdır. Duygusal zekası yüksek olmayan ve kendini (özünü) tanımayan bireylerin empati kuramayacağı gerçeğinden yola çıkıldığında, özüne empati'nin önemi daha çok ortaya çıkacaktır. Kendisiyle empati kuramayan bireyler için, bireysel motivasyon'un sağlanmasından söz edilemez. Buraya kadar sıraladığımız nedenlerden dolayı, birey kendindeki gücü yine kendi içinde aramalıdır. Kendi gücünün farkında olmayanlar, ya başkaları tarafında çekilmek / itilmek durumunda kalacaklar yada olağanüstü güçlerin bir işaret vermesini bekleyeceklerdir. Halbuki, bireysel motivasyonu ve duygusal zekası yüksek, özüne empati kurabilen bireyler, umutsuzluğa düştüklerinde, bir noktada tıkandıklarında, engele değil, çözüme odaklanarak bunu aşabilecek gücü hissederek, başkalarından bir şeyler beklemek yerine harekete geçerler. Zaten tüm engeller bu kişiler için, daha iyiye ulaşma kapısıdır. Bireysel motivasyon'a sahip olmak zor mu? Sadece olaylara sürekli olumsuz bakan, negatif düşünen kişiler için evet, diğerleri için ise asla. Olumlu bakmayı öğrenmek ile başlayacak her şey ve unutmayacağız ki geçmişimiz geleceğimiz değildir ve bugün geriye kalan hayatımızın ilk günüdür. Neden motivasyonumuz yüksek olsun isteriz, çünkü hepimiz başarıya ulaşmak arzusunu yüreğimizde taşırız.

O halde kendimizdeki gücü bilelim, başarabileceğimize inanalım ve odaklanalım. Eğer, baştan başaramayacağımıza inanırsak, gelecek zamanda haklı olduğumuzu göreceğiz. Başaramayacağıma inanarak, haklı çıkacağıma, başaracağıma inanarak, haksız çıkmayı yeğlerim
SON 1 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
hascence 15/06/2004 : 20:04:18
Duygusal zekamızı tanımak ve empati kurabilmek için bireyin kendisini tanıması çok önemlidir. Acaba kendimizi tanıdığımızdan emin olabiliyormuyuz. Bence kendi ruh dünyasını tam anlamıyla tanıyabilen çok az insan vardır. Kendimizi başarı ve bir çok konu için motive edebilmenin yolu ilk önce kendimizi tanımaktan geçer. Kendimizi tanıyabilmek için faydalı olabilecek bir kaç yöntem önermek gerekirse;

İnternette, çeşitli dergilerde, gazetelerde kişilik testleri vardır. Bunları çözerek biraz ruh yapımız hakkında bilgiler edinebiliriz.

İnsanlara kendimiz hakkında fikirlerini sorarak, örneğin ben sence şöylemiyim, böylemiyim gibi sorular sorarak kendi ruh dünyamızın nasıl olduğunu kavramaya çalışabiliriz.

Bizi gerçekten mutlu eden, etmeyen, üzen şeyleri bir yere yazıp karakterimizi sentez edebiliriz.

Kendi kendimizin swot analizini yapabiliriz. Yani güçlü yönlerimizin, zayıf yönlerimizi çevremizdeki faktörleri falan artı eksi diye yazıp anlamaya çalışabiliriz.

Daha bunun gibi yöntemler çoğaltılabilir, aklıma gelen şimdilik bu kadar. Herkesin kendini tanıması, ne istediğini bilmesi dileğiyle...




0.7 saniye.
17:48:40, 15 Ocak 2025, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2025 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım