Ana içeriğe geç

Genel İlanlar

Herkes İçin Güzel Bir İş Planı Önerisi/teklifi

BaşlatanspeiderTarih10/10/2010 17:16:21Yorum84

İlk mesaj
Üye195 yazı
Arkadaşlar,

Güzel bir iş planı önerim var lütfen sonuna kadar sabırla okursanız hepimiz için faydalı olacağını umuyorum. Daha önce benzer başlıklar açıldığını gördüm ama bir sonuç alınamadı. Bu sefer somut bir sonuç alınabilmesi temennisiyle.

Düşündüğüm iş planı şu şekilde;
Farklı alanlarda çalışan, farklı konularda uzman , farklı coğrafi bölgelerde bulunan arkadaşlar var. Bu forumdaki herkeste bir iş kurmayı hedefliyor.

Bu farklılıkları doğru düzgün dizayn edilmiş bir platformda ortak bir girişim haline getirerek farklılıklardan ve birlikten güçlü bir sinerji yakalayabiliriz diye düşünüyorum.

Örneğin sadece burada iş yapmak isteyen 100 kişi bu şekilde bir platforma girmiş olsa ve ortalama 10.000 TL gibi bir sermaye girişi olsa kişi başı toplamda 1.000.000 TL sermayeye sahip bir şirket kurulmuş olur. Gerek şirketin sermaye büyüklüğü gerek insan potansiyeli bu şirketin hızlı büyümesine sebep olur. Tabi herşeyin başında doğru düzgün kurgulanmış bir tüzük olmalı diye düşünüyorum.

Amerika'da ismini hatırlayamadığım bir site buna benzer bir projeyle bir futbol takımı satın almışlardı. Tam hatırlayamıyorum ama 50.000 kişi sanırım 10-20 euro gibi miktarlarla e-kumbara şeklinde internette para biriktirerek yatırım yapıyorlar. Bu şekilde yatırım girişimlerinden ilham almalıyız.

Düşündüğüm planıda şu şekilde gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum:
Bu platforma katılmak isteyen arkadaşlarla görüşerek toplantılar düzenleyerek yapıyı düzgün bir şekilde belirlemek ve başlangıçta girilecek iş alanlarını tespit etmek. Bir web sitesi açarak bu sistemi ordanda duyurarak katılmak isteyen arkadaşlarada sistemi anlatabilmek. Daha sonra iyi dizayn edilmiş bir tüzükle anonim şirket kurmak. Sözü edilen şirketin hisse yapısını belirleyerek buna göre katılımcılar belirlenen hisse yapısına göre ortak olabilecek. Bunların hepsi resmi ve legal olacak zaten kayıt altında. Bu sözü edilen şirketin yönetim kurulu ve merkezi bir ofisi olacak. Ve daha sonrada belirlenen alanlarda faaliyet göstermek üzere altyapı çalışmalarına başlayacak.

Üç şekilde katılımcı olmak mümkün olacak
sermaye katılımı : sermayesini koymak isteyen arkadaşlar nakit koyabilecek. Nakit dışındaki gayrimenkul ve mal gibi şeylerle de mümkün olabilecek. Bunun içinde ekspertiz değerlendirmesi yapılacak ve malın değeri ne ise hisseye o yansıtılacak.

emek katılımı : nakit koyamayan arkadaşlar ise eğer bir alanda uzman ise ve biz onun uzman olduğu alanda faaliyet gösteren bir iş koluna sahipsek emek karşılığı ortak edebileceğiz. bu şekilde param yok ama uzmanlığım var diyen özellikle gençlerin önünü açmış hemde şirket olarak ivme yakalamış olacağız. Yine bu şekilde başvuruları keyfi değerlendirmiyoruz. Özgeçmiş, kariyerine, deneyimine bakarak değerlendireceğiz.

mevcut iş, proje katılımı : buda eğer bir işiniz var işyeriniz veya yürüyen bir projeniz var ama büyütmek istiyorsanız bunun içinde sermaye sıkıntısı çekiyorsanız başvuruda bulunarak bunlar değerlendirilecek ve o iş veya proje şirket bünyesi içine dahil edilebilecek.Hisse payıda yapılan ekspertiz değerlendirmesiyle belirlenecek.

Girilecek iş alanları ise katılımcı arkadaşlarla belirlenecek. bir arkadaşımız örneğin reklam ajansı kurmak hedefi var ama yeterli düzeyde bir sermayesi olmadığını varsayalım. Eğer bu arkadaş reklam sektöründe deneyimli ve bilgili ise yönetim kurulunun alacağı karara göre şirket bünyesinde bir reklam ajansı açılacak. İşin güzelliği şurdaki bu reklam ajansı, normalinden daha çok avantaja sahip olacak. Çünkü bir şirketler grubu bünyesinde olacak haliyle ciddi profesyonel bir imaj sunabilecek, şirketler grubu bünyesinde olduğu için diğer firma ve projelerimizle iyi bir portföyle başlayabilecek. ortak bir girişim olduğu için farklı bölgelerden onlarca belki yüzlerce insan olacağımız için etkin bir pazarlama/tanıtım ağımız olmuş olacak.

İşin güzelliği şurda arkadaşlar. Birlikten güç doğar evet düzgün yapılandırılırsa olmayacak şey yok ve bu sinerji herkese kazandırır kanaatindeyim.

Dağınık anlattım arkadaşlar bu yüzden kusura bakmayın zaten geniş bir konu. Burda cidden düşünen arkadaşlarla görüşmek, tanışmak, tartışmak isterim isterseniz buraya yazabilirsiniz isterseniz özel mesaj atabilirsiniz mail adresimde : d1xc@hotmail.com

Teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / BelirtilmediMeslek Yöneticilik
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
84 yorum
Üye139 yazı
güzel fikir... güven ve işletme konuları cozülürse denemeye değer...

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye276 yazı
güzel fikir ama kimse yanaşmaz bende çok yazdım benzer şeyler ama kimse kimseye güvenmiyor
ERK4NS4N antiemperyalist girişimci

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Üye195 yazı

Arkadaşlar , bu şekilde bir oluşuma ben varım. Yeterki somut net şeyler söylenebilsin. Düşünen arkadaşlarla gerekirse belirlenen yerlerde toplantılarda düzenleyebiliriz. Yani işi sıkı tutup sadece sözden ibaret bırakmayıp faaliyete geçersek olur diye düşünüyorum.

Üye195 yazı
@yatirim1 ve @erk4n,
güven konularını şu şekilde çözebiliriz diye düşünüyorum. Belirli bir süre bu başlık burada işlenir ve belirli bir süre geçtikten sonra belirli bir sayıya ulaşınca belirlenen bir yerde toplantı yapılır. Burada katılmak isteyen arkadaşlarla tanışılır, görüşülür ve nihai olarak en önemli şey aramızdaki iş yapısını düzgün bir tüzük/anlaşma dizayn ederek sorunsuz bir şekilde başlanabilir. Sonuçta uyduruk bir şirket değil kurumsal profesyonel bir şirket olarak hareket edeceğiz.

Yeni Üye41 yazı
merhabalar

güzel bir fikir böyle bir oluşuma bnde varım (ayrıca fikrimde hazır :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye195 yazı
@bbhamza,

Mail adresim d1xc@hotmail.com görüşmek, tanışmak isteriz.

Üye277 yazı
Şimdi ben oyunbozan gibi olmamayım ama bu iş böyle olmaz. Bu sitede bu şekilde pek çok oluşum denendi ve malasef sonuçta hiçbirşey olmadı. Sadece bol bol gevezelik yapılmış oldu.

İlk önce oluşacak bu gruba sermayeli falan iş bilir deneyimli bir lider lazım. Bu lider ilk olarak bir iş planı hazırlayıp iş için harakete başlamalı ve yasal olarak şirket kurulmalı ve şirket A.Ş (Anonom Şirket) olmalı. Sonra katılmak isteyenlere şirketten hissenin yanında bölge, il, ilçe vb. bayilikler verilmeli.

Misal, lider bir A.Ş kurup Çinden mal getirtmeye başlamalı. Sonra buradan bunu ilan edip katılmak isteyenlere sermayesi kadar hisse ile yine sermayesine göre bölge, il, ilçe bayilikleri vermeli. Böylece canlı, yasal bir oluşum meydana çıkmış olur.
İnsan ol yeter !!

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye195 yazı
@munen,

Evet, görüşlerinize katılıyorum. Bu şekilde yapmaya çalışacağız inşaallah.

Üye195 yazı
@munen,

Sizinde bildiğiniz gibi anonim şirket kurmak için en az 5 kişi olması gerekiyor. Şu an 5 kişi yok. Bunu oluşturduğumuzda inşaallah ortaya ciddi bir şeyler çıkartmayı düşünüyoruz. Sonuçta sizinde bildiğiniz gibi anonim şirket kurmayı bırakın limited şirket kurmak bile tehlikeli bir risktir. O yüzden ben ciddi düşünceleri olan arkadaşlarla yol almak isterim.

Üye277 yazı
Peki o halde tek bir lider değilde küçük bir çekirdek lider kadrosu olmalı diyelim. Paralı, işi bilen, deneyimli ve ticarete hakim bir çekirdek lider kadrosu iş için ilk adımı atmalı. Nerde çokluk orada b.okluk misali her kafadan bir ses çıktığı büyük bir kütle ile bu işi başaramazsınız. İlk hareketi başlatacak bir lidere ya da lider kadrosuna ihtiyacınız var. Eğer liderlik kısmı olmazsa bu işi kesinlikle BAŞARILI olmaz. Ayrıca, şirket kurmadan yani YASAL olmadan bu iş olmaz. Bu devirde insan babasına ve kardeşine bile güvenemiyor ki gelsin hiç tanımadığı insana güvensin. Ticaret risk işidir ve riski almayı göze almazsanız başarılı olamazsınız. Milyon TL. lik bir sermayeden söz edipte bazı şeylerden ürküp kaçınmak zaten başarısızlıktır diye düşünüyorum.

Bu yazdıklarımdan sonra bu işi başarmanızı ve koniks bünyesinden böyle bir oluşumu gerçekleştirebilmenizi canı gönülden istediğimi de belirtmek istiyorum. Eğer böyle bir oluşum gerçekleştirilirse çok müthiş bir başarı olacaktır.
İnsan ol yeter !!

Üye195 yazı
@munen,
Söylediklerinize katılıyorum. Ama şunu eklemeliyim ki milyon TL'lik bir sermayeyi sadece örnek verdim.
İnsanın babasına kardeşine güvenemediği bir devirde yaşıyoruz bu doğru. Bunu kurumsal profesyonel bir anlayışla çözebiliriz diye düşünüyorum. Tabiki bunun için görüşülmeli tartışılmalı. Evet söylediğiniz gibi anonim şirket kurup ondan sonra yazmam gerekirdi. Belki bu açıdan heyecanla yazarak erken davranmış olabilirim. Sonuçta kurup ondan sonra konuşmak isterdim ama beş kişi bulmam gerekiyor bunun içinde.

Çünkü şunu herkesin bilmesini isterim ki ben bu iş planına kişisel çıkarlarım için girmedim tamamen ülkem adına iyi bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu işe girerken benim kişisel olarak ilk amacım bu yani. Tabi herkesin düşüncesi başka olacaktır ailesini geçindirmek için, kariyer yapmak için vs. Benim bu işe girmemdeki amaçta insanlara faydalı olmak, ekonomiye katkıda bulunabilmek, istihdam oluşturabilmek.

İnşaallah bunları başarabilirim.

Zaman ayırıp görüşlerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim.

Üye276 yazı
O zaman belli bir sayıya ulaşana kadar katılanları sayın speider kayıt edin yeterli sayıya ulaşınca toplantı yapalım

Üye195 yazı
@erk4n,

sizin söylediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum. Belirli bir sayıya ulaşana kadar kayıt tutmaya çalışıyorum. Şu an 3 kişiyiz. Yani bu 3 kişi arkadaşlarım. Sayıyı belirli bir düzeyde tutunca yani olabilecek düzeye gelene kadar kayıt tutup sonra toplantı yapacağım sizinde söylediğiniz gibi inşaallah. Bunu düşünen arkadaşlarda ciddi ciddi niyetlerini yazmalı ki ciddi bir sonuç elde edebilelim. Tartışılabilecek şeyleri tartışalım, eksikleri yanlışları değerlendirelim yani.

Üye276 yazı
Güveni sağlayacak bir fikir buldum . Örneğin bir iş kurulması ve bu iş için mülk alınması gerekiyor varsayalım.Her üyenin parası kendinde duracak. Mülkün değeri 80.000 tl olsun Bu mülkü 10 kişi alacak %10 hisseli alacak.Bu 10 üyenin 8000 tlsini garanti altına almış olduk. Bu üyelerin herbirinde 2000 tl kaldı. Misal İşi kurmak için 10000 tl gerekiyor, Aynı üyeler 1000 er lira katarak 10000 lira ile işletmeyi hazır hale getiriyorlar.
Birlikteki diğer üyelerde buna benzer şekilde yapılanıyorlar bu küçük yapılar güçlü ve güvenli bir şekilde birleşiyor

Üye195 yazı
Arkadaşlar,

Bu düşünce bende şundan çıktı sanırım bunuda paylaşmam yerinde olacaktır. Ülkemizin gerçekten üretime ihtiyacı var. Özellikle de teknoloji ve orjinal fikirlerde üretime ihtiyacı var. Siz bir cd yaparsınız bunu 1 dolara satarsınız ama siz o cd'nin üzerine Microsoft Windows dersiniz o cd'yi 100-200 dolara satarlar. Altı üstü bir cd'dir bu. Ama değer: markadır, içindeki yazılımdır. Ülkemizin özellikle bu şekilde değerler oluşturmaya, teknoloji oluşturmaya ihtiyacı var. Hep konuşulur "japonlar yapmış be abi" bu hep sohbet aralarındaki klasik söylemdir. "adamlar yapmış be abi." Yani artık ciddi olarak Türkiye'nin üretmesi gerekiyor.

Birçok gencimizin çok harika fikirleri var, olacaktır. Bunlar işlenmiyor. Çünkü ya yeterli sermaye yok.Ya yeterli bir altyapı yok. Ya da projesinin gerçekleşmesi için bir destek bulamıyor. Haliyle de birçok harika fikir çöpe atılıyor. Tabi bunu akıl eden bir yabancı çıkıp o fikri hayata geçiriyor. Bizim ülkemizde açıkçası yeniliklere, üretime yönelik bir destek bir altyapı yok. Bende bunun sıkıntısını çok yaşadım. Yaşayanlarda aramızda çoktur. Bizde düşündük ki bu şekilde bir oluşum yapsak hem ülkemiz için güzel bir oluşum olsun hemde kişisel olarak kariyerimize, geleceğimize faydası olsun.

Ülkemizde dikkat edin bir kaç lirasını denk getiren her vatandaş ev ve araba almak istiyor. Bunu yanlış bulmuyorum sonuçta bu kişisel tercihtir adam alınterini dökmüş çalışmış çabalamış almış. Ama olaya birde şu açıdan bakılmalı bence adam 40 sene çalışıp didiniyor ve örneğin 150.000 TL gibi bir rakamı bir eve harcıyor. Bu tabiki yatırımdır. Doğrudur. Ama 150.000'i siz binlerle onbinlerle çarpın. Birde bunu araba sevdası açısından düşünün. Zaten üreten bir toplum değiliz. Paramız beton yığınlarına ve metal parçalara gömülüyor. Üreten bir toplum olmamız gerekiyor. Bunun içinde kişisel hesapları bir yana bırakıp gerçekten samimi bir niyetle bir başlangıç yapılmalı. Üreten bir toplum olmadan elimizde avucumuzda ne varsa hepsini ya eve ya arabaya harcamayı kişisel olarak mantıksız buluyorum. Adam bu ülkede inşaat sektöründe 100 daire satıyor 100 kişinin 40 yıllık emeğini alınterini o kadar koşuşturmacalarını alıyor hepsini gidiyor bir aston martine harcıyor:) Bu komedi. Bu komedide bitmeli bence. Artık üreten bir gençlik oluşmalı. Bunun içinde artık bir adım atılmalı.

Birde gereksiz yatırımlar var. Nedir bunlarda adam emekli olmuş oğluna dükkan veya iş yeri açıyor. Tüm emekli ikramiyesini burda kullanıyor. Söylediğim gibi hepsi kişisel tercihtir. Ama ehli olmadığı bir alanda işe girişiyor. Ülkemizde yeni açılan işletmelerin %90'ı ilk kurulduğu günden itibaren zaten ölü doğuyor. Yazık değil mi yani o kadar paranın israf olmasına. Gereksiz yatırımların yapılmasına.

Ben bu düşüncelerle yola çıktım.

Yeni Üye79 yazı
Güzel düşünmüşsün . Üniversite yıllarımda aynı sistem düşünce ile bir faaliyetim oldu. Kooperatif adı altın da kurma girişimde bulundum . Üniversite yönetiinin de nispetten desteğini almama rağmen yeterli talep toplayamadım .

Dolayısıyla çok muazzam bir düşünce olmasına rağmen insanlarımızda güven sorunu var . Güven sorunundan dahada fazlası herkez yönetimde söz sahibi olmak istiyor kimse ben sermayemi koyaım kardan pay alayım anlayışında değil. Bizim insanlarımızın alayı patron herkes herşeyi biliyor yapıyor .. daha doğrusu bildiğini yaptığını sanıyor . Pek umutlu değilim ama yolun açık olsun

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Yöneticilik
Üye195 yazı
@cagdasmetal,

Görüşlerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim.

Güven konusunda şunu söylemeliyim. Benim kişisel önceliğim maddi getirisi değil ülkem için ortaya bir şeyler koyma amacını taşıyorum. Haliylede param batmış gibi bir kaygım yok. Yüksek miktarlarda para girişlerinden çok düşük miktarlarda para girişlerinden yanayım bu plan için. Böylece kimsenin risk unsuruda olmaz. Tabi konuşulmalı, tartışılmalı.

Güven konusunu aşacak ikinci bir hususta , yapılandırmanın doğru düzgün yapılması. Eğer doğru düzgün bir yapılandırma yaparsak mesele kalmaz diye düşünüyorum. Doğru düzgün dizayn edilmiş bir sözleşme, tüzük, firmanın bağımsız denetçilerle denetilmesi, değerlendirmelerin bağımsız ekspertizlerle raporlanması, ve hukuk danışmanları gibi yürütülmesinden yanayım bu şekilde yapılandırıldığı zaman profesyonel kurumsal bir iş başlangıcı yapılmış olur.

Bir diğer eklemek istediğim hususta örneğin bir gün içerisinde bu ülkede 100 tane ltd.şti. kuruluyor bunların zaten %90'u ölü doğuyor. Bu 100 şirketin sadece kurulum masrafı 1500 TL ortalama buda 150.000 TL'ye tekabül eder. Her birinin ayrı ofis, ayrı sekreter, kira vesair de cabası. Bu forumdaki herkeste bir iş kurma derdinde ve bu masraflarıda tabi düşünüyorlar. Ben şimdi düşünüyorumda yani bu kadar ortaya para saçmanın bir manası varmı. Yani en büyük risk bu değil midir? Bunun yerine ortak bir platformda iş yapıldığında alınan risk, tek yapıldığında alınan riskten daha az. Çünkü artık "ortaklık" kavramı eskisi gibi değil. Şirket yapıları giderek kurumsallaşıyor.

Üye195 yazı
Arkadaşlar ciddi olarak düşündüğünü ifade eden 5 kişi olduk. Ciddi bir sayıya ulaşmayı umuyorum inşaallah.

Üye123 yazı
Merhabalar
Fikir güzel. Ben de bu oluşum içerisinde olmaktan mutluluk duyarım. Ama güven olayını bir şekilde aşmamız gerekmektedir. Tüm ayrıntılar sade bir dille (herkesin anlayabileceği) ve keskin bir çizgi ile belirlenmelidir. Şimdiden herkese bol şans :)
www.cabarerestaurant.com

Yerleşim Türkiye / Yzmir SelçukMeslek Ythalat / Yhracat
Üye195 yazı
Böyle bir oluşum için herkes sıcak bakıyor. Güven konusu genelde ilk akla gelen sorun. Peki sizin önerileriniz nelerdir? Yani neler yapılmalıdır? Bunu somut bir şekilde masaya yatırırsak ona göre yol alırız kanaatindeyim.

Yeni Üye41 yazı
merhabalar;

ben bir öneri getirmek istiyorum. 10-15 kişilik bi sayıya ulaştığımızda bir mekan belirleyelim ve toplantı yaplım buraya yazarak çok fazla yol alabileeğimizi düşünmüyorum. Fikri olan herkes bir rapor oluştursun getirisi nedir ***ürüsü nedir nele yapmak gerekiyor oturup paylaşalım ve tartışalım neler yapabiliriz konuşalım

Üye195 yazı
Evet arkadaşlar o şekilde yapacağız zaten inşaallah. Birde şunu eklemek istiyorum bu tarz oluşumlarda etkin bir şirket tüzüğü ve anayasası hazırlanmalıdır. Adil, hukuka uygun, kimsenin haksızlığa uğramayacağı baştan aşağı her açıdan düşünülmüş dizayn edilmiş olmalı.

Yeni Üye41 yazı
Mutlaka ki öyle olmalıdır. Herhangi birinin lehine yada aleyhine hukuki bi boşluk oluşturacak hiçbir şey olmamalıdır.

O zaman bir isim listesi oluşturalım 10-15 kişiyi bulduğumuzda hemen bir oganizasyon yapalım.
Olumsuz düşünmüyoum ama hiç olmadı bir arkadaş ortamı olmuş olur :))

Yeni Üye1 yazı
merhaba arkadaşlar,

Gerçekten güzel düşünceler benimde bu konuda birkaç düşüncem var mail attım arkadaşa inşallah hayırlısı olur.

Üye195 yazı
@bbhamza,

bende aynı fikirdeyim. Yani ben sallama amacıyla değil gerçek niyetlerle yazdım ama bu şekilde bir iş için bir kaç kişi olunması gerek yoksa çöpe atmam gerek bu fikri. Bir zaman burda ciddi ciddi düşünen bir 10-20 kişi bulduğumuzda masaya yatırmak gerek. Listeyi oluşturmaya başladık haydi bakalım hayırlısı olsun:) Dediğiniz gibi hiç olmadı arkadaş tanımış oluruz.

@hopesecond,
mailinizi aldım teşekkür ederim.

Üye324 yazı
Merhaba.
Kendi konuma yaptığınız yorum üzerine tavsiyeniz dahilinde konuyu inceledim ve yorumları da okudum.
Sizin ve arkadaşların düşünceleri güzel.
Fakat tecrübelerime dayanarak bir kaç öneride bulunmak istiyorum.
- Arkadaşlar öncelikle böyle oluşumlar karşılıklı güvenden ziyade ilk önce kişinin kendine güveninin tam olması gerekir.
- Sanal ortamda paylaşılan konular kişilerin düşüncelerini paylaşmaktan öteye gitmediği gibi ciddi bir başlangıç olacaksa hiç vakit kaybetmeden asgari sayı sağlanıp hemen ilk tanışma yapılmalıdır. Aksi halde konu uzadıkça boş yere zaman harcanır ve iş ciddiyetinden çıkıp sert eleştirilere yıkıcı yorumlara meydan bırakılır.
- Düşünce profesyonelce ve ilk adımlar amatörce bile olsa kısa zamanda akıl akıldan üstündür felsefesi ile doğru hamleler sonrasında zaten gelir.
- Öncelikle projesi fikir aşamasında değilde herşeyi ile fizibilitesi yapılmış olan iş fikri sahipleri, yatırım yapmayı düşünen sermaye sahipleri ve ticari denemiş tecrübe sahileri veya işi halen devam eden iş adamları bu oluşumun kesinlikle omurgasını oluşturmalıdırlar.
- Diğer konularda mali, hukuki ve bankacılık hizmetleri konusunda gerekli olabilecek bilgiler zaten oluşum sonrasında alınması gereken hizmetleri oluşturacaktır.
- Ticarette bir şirketin öncelikle işinde iyi bir muhasebecisi, bir hukukçusu ( Avukatı ) ve bir bankacısı olmalı ki firmanın faaliyetinde gerekli olabilecek tüm gereksinimler sağlanmış olmalıdır.
- İş deneyimi ( ticarette ) hiç olmayıpta bir işyerinde bile çalışmamış amatör girişmciler ilk adım olarak bu oluşumun içinde fikrimce sadece çalışan olarak yer almalıdır.

Bu başlıkları uzatabiliriz ve herkesin kendine göre fikirleriyle de doldurabiliriz.
Şimdi benim bu oluşumdan beklentimi açık olarak söyleyim.
Amaç kurumsal ve büyük bir oluşum ile şirketleşerek büyük projeler uygulamak ise ;

- Şirket yapılanması için ne iş olursa olsun tahmini bir işletme sermayesini oluşturabilmek için öncelikle minumum 100 000 TL yi oluşturabilecek girişimcilerin bir araya gelmesi gereklidir. Örneğin 10 kişi ise kişi başı 10 000 TL.
- Yapılacak olan iş ne olursa olsun sabit bir yatırım yapılıp şirketin amortismanına tabi gerekli demirbaşları için en az bir 100 000 TL daha gerekli olacaktır. Bu durumda başlangıçta 10 kişilik bir oluşum için kişi başına bir 10 000 TL daha düşecektir.
- Diyelimki bir mal alım satım işi yapılacak o halde ayrıca mal sermayesi veya bi hizmet işi yapılacaksa o hizmet için gerekli olan ayrı bir sermaye oluşturulması gerekecek. Ayrıca her iki iş koluda yapılabilir tabiki ozaman işin ana sermayesi iki katına çıkacaktır. Bu durum içinde böyle kurumsal bir projeye örneğin 100 000 TL daha gerekli.
- Ülke şartların da yapılan ticaret ne olursa olsun şirketin acil durumlarda kullanabileceği ayrıca fonda tutulabilen yedek bir bütçesi olmalı ki bu bütçeyi kullanım olasılığı oldukça yüksek olacaktır emin olun.
( Tahsilat veya ödemelerin muhtemel sıkıntılarında...) Böyle bir ihtiyaca karşılık alın size ek bir sermaye gereksinimi daha örneğin 50 000 TL diyelim bu ihtiyaca.
- Kısaca oluşum için başlangıç olarak 350 - 400 000 TL sermaye hazırlanmalıdır ki bu da 10 kişilik bir şirket yapılanmasında kişi başı 35 - 40 bin TL eder böylece bu oluşum hayata geçirilebilsin.
- Sonrasında şirket değeri başlangıçta bile % 100 için 400 000 TL yi bulacaktır. Belirli bir zaman sonra yapılan işin başarısı ve oluşturduğu ciroya göre karlılığıda bu şirketin toplam değerini artıracaktır.
- 10 kişilik oluşum sonrası şirket kurulup işe başladı diyelim. Sonradan projesi olupta şirkete ortak olmak isteyen girişimciler firmadan alacağı hisse için ne ödeyeceğini bilir ve yeni katılımcının projesine göre ortakların ne kadar bir ek bütçeyle sermaye oluşturacağı ortaya çıkar.

Kısaca arkadaşlar verdiğim bu başlangıç örnekleri ister dikkate alın ister dikkate almayın. Ticaret dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın yapılan ve duygusal davranmaya asla yeri olmayan bir çalışma sahası olduğu için fikirden ziyade gerçeklere önem vererek herkesin önce elini taşın altına koyması gerekcektir. Aksi halde dediğiniz gibi tanışma sonrası sadece iyi veya kötü arkadaş edinilmiş olur.

Son olarak bu bilgiler ışığında şahsım genç bir girişimcidir. Ve 6 - 7 yıldırda bir alanda ticaret yapıyorum.
Benzer oluşumlar daha önce denendi ayrıca bende denemeye çalıştım. Fakat başarılamadı. Kesinlikle amacım bu düşünceyi baltalamak değil aksine gerçekten ama gerçekten ciddi iseniz ve vakit kaybetmeden adımlar hemen atılacaksa bende aranızda olmak isterim. Üstelik fizibilitesi yapılmış projelerim ve bir miktar sermayem ile. ( Sadece istihdamı çok, katma değeri fazla ve kazancı büyük işler yapılacaksa tabi.. )
Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın. Saygılarımla..

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Üye291 yazı
Uzun zamandır yapılabilir mi diye düşündüğüm ama hep rafa kaldırdığım bir fikir.Süper olur ...

Ama ciddi olunmaya gelince de gerçek anlamda eğer ciddi bir şekilde bir masa etrafında toplanmaya varım diyosanız ben varım/İstanbulda ikamet ediyorum.Eğer ciddiyseniz herzaman görüşmeye hazırım.
onurtly@gmail.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sigortacy
Yeni Üye41 yazı
ben o zaman listeyi yapıyorum

spieder
bbhamza
onurtly
hopesecond
enturktainment
efsunlu
erk4n

Üye195 yazı
@hakanuysalca, değerli fikirlerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim.

Bende bir kaç husus eklemek isterim.

EN AZ KAÇ KİŞİ OLMALI?
Bu şekilde bir oluşum en az 5 kişinin ortak katılımıyla kurulur.

ASGARİ SERMAYE NEDİR
Oluşumun kuruluşu için gerekli asgari sermaye 50.000 TL'dir resmiyette istenen.

EN AZ KAÇ KİŞİ KATILMALI VE EN FAZLA KAÇ KİŞİ OLABİLİR?
Sözü edilen oluşumun kurulması için minimum 5 kişi gereklidir. Zaman içindeki katılım talepleri 250 kişiye kadar çıkabilir. 250 ortaklı bir yapıya ulaşıldığı zaman Sermaye Piyasası Kurulu hükümlerine tabi olunur.

HİSSE YAPISI NASILDIR?
* Sözü edilen oluşumun sermayesi, her biri eşit değerdeki hisselere bölünmüştür. Oluşumun sermayesini temsil etmek üzere ciro edilebilir mahiyette hisse senetleri çıkartılabilir. Bu hisse senetleri nama veya hamiline yazılı olabilirler.
* Oluşumun ana sözleşmesinde nama yazılı hisselerin el değiştirmesini kısıtlayıcı özel bir hüküm olmadığı sürece bu tip hisseler yönetim kurulununda onayıyla başkasına devredilebilir. Hamiline yazılı hisse senetleri TTK'daki hükümlerede bağlı olarak herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın başkasına devredilebilir.

KARARLAR NASIL ALINACAK?
Oluşumda, kararlar çoğunluk oyuyla alınır. Ancak şunuda bilmelidir ki bu konuyla ilgili arkadaşlar: Türk Ticaret Kanununda küçük hisse sahiplerinin haklarını koruyan özel hükümlerde bulunmaktadır.

YÖNETİM KURULU VE GENEL KURUL NEDİR NE YAPAR?
* Oluşumda Yönetim Kurulu, şirketi temsil eder ve ilzam yetkisine sahiptir. En az üç kişiden oluşur. Bu üç kişi ise Ana sözleşme ile tespit edilirler. Ve yönetim kurulunun süresi 3 yıldır. Ana sözleşmede süresi belirtilir ayrıca.
* Yönetim kurulu şirketi temsil ettiği için ana sözleşmede temsil ve ilzam ediliş şekli belirtilecektir. Temsil görevi yönetim kurulunun tamamınada verilebilir. Bir yönetim kurulu üyesinede verilebilir. Veya oluşum çift imza ilede yönetilebilir. Bunlar görüşmelerde belirlenecek hususlar olup alınan kararlara göre ana sözleşmede hepsi apaçık belirtilecektir.
* Temettü dağıtımı, yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi, denetçilerin atanması, şirket ana sözleşmesinin tadili, sermaye arttırımı gibi durumlar ve ana sözleşmede belirlenmiş diğer önemli hususlar GENEL KURUL'un onayına tabidir. Genel Kurul onay verir ona göre yol alınır.
* Yönetim Kurulunun görevden alınmasıda mümkündür. Genel Kurul kararıyla yönetim kurulu görevden alınabilir yerine yeni bir yönetim kurulu atanır.

GÜVEN KONUSU, DENETÇİLER
* Güven konusunu merak eden arkadaşlar içinde şunu diyeyim ki oluşum için daimi bir denetçi atanacaktır. Zaten işler sağlıklı bir şekilde böyle yürüyebilir. Bu denetçide yıllık düzenlenecek genel kurul toplantılarında şirket hissedarlarına sağlıklı raporlar sunacaktır. Denetçinin görevi budur.
* Denetçiler, yönetim kurulu üyelerinden veya akrabalarından olamaz. Şirketin çalışanlarından personelinden olamaz. Bunların dışında ehliyete sahip genel kurul tarafından belirlenen kişiler denetçi olabilirler. Bu kişilerde 1 yıl seçilebilirler daha sonraki yıllarda ise genel kurulun alacağı karara göre süresi uzatılabilir.

YEDEK AKÇE NEDİR?
* Oluşumda iki türlü yedek akçe bulunmaktadır. Birincisi : vergi sonrası net karın %5'i ayrılır. Ödenmiş sermayenin %20'sine ulaşıncaya kadar ayrılabilir bu şekilde. İkinci yedek akçe ise sadece temettü dağıtımı yapıldığında ayrılır. Hissedarlara temettü dağıtılır ve %10 tutarında ikinci bir yedek akçe ayrılır.