Güzel bir iş planı önerim var lütfen sonuna kadar sabırla okursanız hepimiz için faydalı olacağını umuyorum. Daha önce benzer başlıklar açıldığını gördüm ama bir sonuç alınamadı. Bu sefer somut bir sonuç alınabilmesi temennisiyle.
Düşündüğüm iş planı şu şekilde;
Farklı alanlarda çalışan, farklı konularda uzman , farklı coğrafi bölgelerde bulunan arkadaşlar var. Bu forumdaki herkeste bir iş kurmayı hedefliyor.
Bu farklılıkları doğru düzgün dizayn edilmiş bir platformda ortak bir girişim haline getirerek farklılıklardan ve birlikten güçlü bir sinerji yakalayabiliriz diye düşünüyorum.
Örneğin sadece burada iş yapmak isteyen 100 kişi bu şekilde bir platforma girmiş olsa ve ortalama 10.000 TL gibi bir sermaye girişi olsa kişi başı toplamda 1.000.000 TL sermayeye sahip bir şirket kurulmuş olur. Gerek şirketin sermaye büyüklüğü gerek insan potansiyeli bu şirketin hızlı büyümesine sebep olur. Tabi herşeyin başında doğru düzgün kurgulanmış bir tüzük olmalı diye düşünüyorum.
Amerika'da ismini hatırlayamadığım bir site buna benzer bir projeyle bir futbol takımı satın almışlardı. Tam hatırlayamıyorum ama 50.000 kişi sanırım 10-20 euro gibi miktarlarla e-kumbara şeklinde internette para biriktirerek yatırım yapıyorlar. Bu şekilde yatırım girişimlerinden ilham almalıyız.
Düşündüğüm planıda şu şekilde gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum:
Bu platforma katılmak isteyen arkadaşlarla görüşerek toplantılar düzenleyerek yapıyı düzgün bir şekilde belirlemek ve başlangıçta girilecek iş alanlarını tespit etmek. Bir web sitesi açarak bu sistemi ordanda duyurarak katılmak isteyen arkadaşlarada sistemi anlatabilmek. Daha sonra iyi dizayn edilmiş bir tüzükle anonim şirket kurmak. Sözü edilen şirketin hisse yapısını belirleyerek buna göre katılımcılar belirlenen hisse yapısına göre ortak olabilecek. Bunların hepsi resmi ve legal olacak zaten kayıt altında. Bu sözü edilen şirketin yönetim kurulu ve merkezi bir ofisi olacak. Ve daha sonrada belirlenen alanlarda faaliyet göstermek üzere altyapı çalışmalarına başlayacak.
Üç şekilde katılımcı olmak mümkün olacak
sermaye katılımı : sermayesini koymak isteyen arkadaşlar nakit koyabilecek. Nakit dışındaki gayrimenkul ve mal gibi şeylerle de mümkün olabilecek. Bunun içinde ekspertiz değerlendirmesi yapılacak ve malın değeri ne ise hisseye o yansıtılacak.
emek katılımı : nakit koyamayan arkadaşlar ise eğer bir alanda uzman ise ve biz onun uzman olduğu alanda faaliyet gösteren bir iş koluna sahipsek emek karşılığı ortak edebileceğiz. bu şekilde param yok ama uzmanlığım var diyen özellikle gençlerin önünü açmış hemde şirket olarak ivme yakalamış olacağız. Yine bu şekilde başvuruları keyfi değerlendirmiyoruz. Özgeçmiş, kariyerine, deneyimine bakarak değerlendireceğiz.
mevcut iş, proje katılımı : buda eğer bir işiniz var işyeriniz veya yürüyen bir projeniz var ama büyütmek istiyorsanız bunun içinde sermaye sıkıntısı çekiyorsanız başvuruda bulunarak bunlar değerlendirilecek ve o iş veya proje şirket bünyesi içine dahil edilebilecek.Hisse payıda yapılan ekspertiz değerlendirmesiyle belirlenecek.
Girilecek iş alanları ise katılımcı arkadaşlarla belirlenecek. bir arkadaşımız örneğin reklam ajansı kurmak hedefi var ama yeterli düzeyde bir sermayesi olmadığını varsayalım. Eğer bu arkadaş reklam sektöründe deneyimli ve bilgili ise yönetim kurulunun alacağı karara göre şirket bünyesinde bir reklam ajansı açılacak. İşin güzelliği şurdaki bu reklam ajansı, normalinden daha çok avantaja sahip olacak. Çünkü bir şirketler grubu bünyesinde olacak haliyle ciddi profesyonel bir imaj sunabilecek, şirketler grubu bünyesinde olduğu için diğer firma ve projelerimizle iyi bir portföyle başlayabilecek. ortak bir girişim olduğu için farklı bölgelerden onlarca belki yüzlerce insan olacağımız için etkin bir pazarlama/tanıtım ağımız olmuş olacak.
İşin güzelliği şurda arkadaşlar. Birlikten güç doğar evet düzgün yapılandırılırsa olmayacak şey yok ve bu sinerji herkese kazandırır kanaatindeyim.
Dağınık anlattım arkadaşlar bu yüzden kusura bakmayın zaten geniş bir konu. Burda cidden düşünen arkadaşlarla görüşmek, tanışmak, tartışmak isterim isterseniz buraya yazabilirsiniz isterseniz özel mesaj atabilirsiniz mail adresimde : d1xc@hotmail.com
Teşekkürler.